Ανεβάζει στροφές η αγορά ενόψει Πάσχα – Τι συμβαίνει σε Αχαΐα και Αιτωλοακαρνανία
Σε αυξητικούς ρυθμούς από χθες η κίνηση στα καταστήματα της Πάτρας, με την ακρίβεια όμως να λειτουργεί ανασταλτικά.
Τα πρώτα θετικά σημάδια άρχισαν να καταγράφονται από χθες στην αγορά της Πάτρας, η οποία μπαίνει σε φουλ ρυθμούς με εορταστικό ωράριο λειτουργίας.
Η προσωρινή επιδείνωση του καιρού χθες, δεν ήταν αρκετή για να πτοήσει όσους είχαν αποφασίσει να βγουν για ψώνια, και όπως είπε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πάτρας Γιώργος Βαγενάς, η αγορά ξεκίνησε σε εορταστικούς ρυθμούς, με ικανοποιητική διάθεση που αναμένεται να κορυφωθεί τις προσεχείς ημέρες.
«Ευελπιστώ, ότι από την Τρίτη που κάποιοι θα αρχίσουν να πληρώνονται, όπως οι συνταξιούχοι αλλά και από την Τετάρτη που θα δοθούν τα επιδόματα, θα δουλέψουμε έστω και αυτές τις λίγες ημέρες» τόνισε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πάτρας.
ΒΑΡΟΜΕΤΡΟ ΤΟ ΑΡΝΙ
Τα ψώνια πάντως, είναι περιορισμένα από τους καταναλωτές, εξαιτίας των ανατιμήσεων σε όλο το εύρος της αγοράς, ιδίως στα τρόφιμα. Το βάρος πέφτει όπως πάντα στο πασχαλινό τραπέζι, το οποίο φέτος θα είναι ακριβότερο 25% – 30% λόγω της αυξημένης τιμής του αρνιού και σε συνδυασμό με άλλα εδέσματα, το κόστος για μια τετραμελή οικογένεια υπολογίζεται φέτος στα 300 ευρώ.
Ρόλο βαρόμετρου στην αγορά, θα έχει και φέτος η τιμή του αρνιού. Ο έμπορος κρέατος Χρήστος Μιχαλάκος τόνισε στην «Π» ότι «χωρίς αμφιβολία αυτό θα είναι ένα ακριβό Πάσχα» καθώς η κατάσταση με τις ανατιμήσεις έχει συμπαρασύρει και την προμηθευτική αλυσίδα του κρέατος. Οι τιμές έχουν διαμορφωθεί λίγο έως πολύ στην αγορά της Πάτρας, σημείωσε ο κ. Μιχαλάκος. Ετσι, στην δική του επιχείρηση, όπως και στα σούπερ μάρκετ, το αρνί θα πωλείται την Μεγάλη Εβδομάδα γύρω στα 10 ευρώ το κιλό και λίγο ακριβότερο στα συνοικιακά κρεοπωλεία.
ΠΑΡΕΜΠΟΡΙΟ
Ο κ. Μιχαλάκος αναφέρθηκε και στο πρόβλημα του παρεμπορίου που ακόμα υφίσταται σε σημαντικό βαθμό στην περιφέρεια και αφορά την παράνομη σφαγή και διακίνηση αμνοεριφίων «χέρι με χέρι», καθώς το περιθώριο κέρδους για τους παραγωγούς αυξάνεται με αυτό τον τρόπο σημαντικά.
Για τον λόγο αυτό, τόνισε ότι οι υπηρεσίες θα πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειες τους, τόσο για λόγους θωράκισης της δημόσιας υγείας, αλλά και για να προστατευθούν οι νόμιμες επιχειρήσεις και επαγγελματίες από φαινόμενα αθέμιτου ανταγωνισμού.
Την ίδια εκτίμηση διατύπωσε στην «Π» και ο υπεύθυνος των Σφαγείων Αχαΐας, Ανδρέας Σκάγιας. Κάλεσε και αυτός τις αρχές να επικεντρωθούν στους ελέγχους, καθώς η αγορά κρέατος αντιμετωπίζει αυτή την περίοδο έντονο πρόβλημα παρεμπορίου, στα χωριά και όχι μόνο.
Το πρόβλημα, όπως είπε, δεν αφορά μόνο την προστασία του νόμιμου εμπορίου από αθέμιτες πρακτικές, αλλά και την υγιεινή και ποιότητα των σφάγιων που διακινούνται.
Αναφορικά με τις τιμές του πασχαλινού αρνιού, ο κ. Σκάγιας είπε ότι οι παραγωγοί πωλούν φέτος στα 8 ευρώ το κιλό και το αρνί φτάνει στην αγορά με τιμή 10 – 12 ευρώ το κιλό.
Οπως είπε, η ζήτηση καθορίζει και την πορεία της αγοράς, η οποία φέτος λόγω των γνωστών συνθηκών, ξεκίνησε λίγο καθυστερημένα, αλλά θα κορυφωθεί τις επόμενες ημέρες.
ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ
Στα Καλάβρυτα, κέντρο της κτηνοτροφίας στην Αχαΐα, όπου διακινείται σημαντικός αριθμός σφάγιων, ο κτηνοτρόφος και ταμίας του Συνεταιρισμού Καλαβρύτων Θεόδωρος Σούκας, τόνισε ότι οι καταναλωτές είναι ακόμα σε αναμονή. «Δεν έχουμε πολλές παραγγελίες ακόμα. Ο κόσμος δυσκολεύεται φέτος και πιστεύω ότι οι περισσότεροι θα κάνουν τις αγορές τους την τελευταία στιγμή. Φέτος οι περισσότεροι καταναλωτές πιστεύω ότι θα αγοράσουν κομμάτι και όχι ολόκληρο σφάγιο», εκτίμησε ο κ. Σούκας.
Οσον αφορά τις τιμές, οι παραγωγοί πωλούν αυτή τη στιγμή στα Καλάβρυτα προς 7 – 8 ευρώ το κιλό στη χονδρική και στη λιανική αγορά το αρνί φτάνει να πωλείται προς 10 – 12 ευρώ το κιλό. Το κατσίκι, όπως είπε ο κ. Σούκας πωλείται φέτος κατά 50 λεπτά πιο ακριβό από το αρνί.
ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ: Λίγες παραγγελίες οβελία και… ελλείψεις
Κοντά στα 14 € το κιλό θα κυμανθεί στην Αιτωλοακαρνανία η τιμή του οβελία για το Πάσχα, εκτίμηση που έχουν οι κρεοπώλες, μιας και τα κόστη τους φέτος έχουν αυξηθεί στο έπακρον.
Ο πρόεδρος των Κρεοπωλών Αγρινίου και Περιχώρων Βασίλης Παπαθανάσης, μίλησε στην «Π» για τις τιμές στα αμνοερίφια και την κίνηση στην αγορά και μετέφερε την εικόνα της κίνησης λέγοντας πως έχουν ξεκινήσει ήδη κάποιες παραγγελίες, ωστόσο αυτό που τον προβληματίζει είναι οι υψηλές τιμές και η μικρή προσφορά λόγω ελλείψεων στην αγορά.
«Οι καταναλωτές καλό είναι να μην περιμένουν την τελευταία στιγμή για να μειωθούν οι τιμές. Μπορεί και να μην βρουν καθόλου. Καλό είναι να φροντίσουν, όσο το δυνατό νωρίτερα», σημειώνει ο κ. Παπαθανάσης.
Οι τιμές σε επίπεδο νομού έχουν διαμορφωθεί γύρω στα 13,5 με 14 € το κιλό στο αρνίσιο κρέας, αν και το φαινόμενο που παρατηρείται, ειδικά στη φετινή Πασχαλινή περίοδο -και επιβεβαιώνει ο πρόεδρος των κρεοπωλών- είναι ότι αρκετοί δεν αγοράζουν ολόκληρο αρνί αλλά περιορίζονται σε κάποια τεμάχια.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News