Κάθε εμβολιασμός σώζει ζωές

ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ *

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως τα εμβόλια και τα αντιβιοτικά αποτελούν δύο από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ανθρωπότητας. Το εμβόλιο έναντι του ιού της ευλογιάς, οδήγησε στην εξάλειψη αυτού του τρομακτικού νοσήματος που στέρησε τη ζωή σε 250 εκατομμύρια ανθρώπους μόνο στη διάρκεια του 20ου αιώνα. Τα εμβόλια της πολιομυελίτιδας, της ιλαράς, της παρωτίτιδας, της ερυθράς, της ανεμευλογιάς και της ηπατίτιδας έχουν αυξήσει το προσδόκιμο ζωής και έχουν μειώσει σημαντικά τη συχνότητα σοβαρών νοσημάτων που ταλάνιζαν στο παρελθόν εκατομμύρια παιδιά και τις οικογένειες τους.
Το εμβόλιο της γρίπης, παρά τη σχετικά περιορισμένη αποτελεσματικότητά του, επίσης προσφέρει προστασία, ιδιαίτερα σε ευπαθείς ομάδες.
Η τεράστια επιτυχία των εμβολιασμών να προστατεύσουν το αγαθό της ζωής δεν αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης της αναγκαιότητας να προχωρήσουμε ως κοινωνία στην αποδοχή του εμβολιασμού για τη νόσο COVID-19. Ολα τα ιατρικά δεδομένα από τους εκατομμύρια εμβολιασμούς που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα, δείχνουν πως τα εμβόλια αυτά είναι και ασφαλή και αποτελεσματικά. Παρέχουν ατομική προστασία και, σύμφωνα με πρόσφατες επιστημονικές ανακοινώσεις, μειώνουν την μετάδοση του ιού SARS-CoV-2. Πρόκειται επομένως για μια μεγάλη επιστημονική επιτυχία που θα μπορούσε να αναστρέψει τις καταστροφικές επιπτώσεις της νόσου COVID-19.
Η επιτυχής έκβαση αυτής της παγκόσμιας προσπάθειας εξαρτάται από τον καθένα μας. Κάθε εμβολιασμός μας φέρνει πιο κοντά στην απάλειψη των τρομακτικών επιπτώσεων του ιού SARS-CoV-2. Κάθε εμβολιασμός μειώνει τη λειτουργική και οικονομική επιβάρυνση στο σύστημα υγείας, επιτρέποντας στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό να αφιερωθεί σε συνανθρώπους μας που πάσχουν από χρόνια νοσήματα όπως ο καρκίνος και τα καρδιαγγειακά. Κάθε εμβολιασμός προστατεύει τους πιο ευπαθείς και αδύναμους, δίνει αξία στον ανθρωπισμό και την κοινωνική υπευθυνότητα. Κάθε εμβολιασμός σώζει ζωές.

* Ο Αριστείδης Γ. Ηλιόπουλος είναι καθηγητής Βιολογίας και Γενετικής, διευθυντής του Εργαστηρίου Βιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.