Η εθνική μπαρμπουτιέρα στα χρόνια του κορονοϊού

ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΚΑΒΟΥΝΗ *
Ο κύβος ερρίφθη
Ρίξε μια ζαριά καλή και για μένα βρε ζωή, ρίξε και καμιά εξάρες… Η αλήθεια είναι ότι ο καλός παίκτης ξέρει να κανακεύει το ζάρι του. Το χουφτώνει απαλά και το ζεσταίνει με το χνώτο του πριν την τελική βολή. Καμιά φορά του ρίχνει και κάνα φιλάκι στα πεταχτά. Και ιδού! η θεά τύχη τον ανταμείβει με ένα πολυπόθητο έξι. Επιτέλους! Τελευταία είχε πήξει στο ασσόδυο ο άμοιρος. Και τι κατάφερε; να γεμίσει ένα ράφι καραμέλες για το λαιμό από το φαρμακείο της γειτονιάς κι ένα ράφι πακέτα τσιγάρα από το γωνιακό περίπτερο. Κι ας μην έχει πονόλαιμο. Κι ας μην είναι καπνιστής. Τώρα, όμως, έφερε την καλή ζαριά και το μόνο που μένει είναι να αποφασίσει αν θα πάρει μαζί του το σκύλο ή το ποδήλατο. Σκύλο δεν έχει. Ούτε ποδήλατο. Άρα, ο κύβος ερρίφθη: ποδαράτη και η σημερινή σωματική άσκηση.

Τα δωμάτια των παιγνίων
Κάθε σπίτι και κρυφό σχολειό, κάθε καφενείο και μια μυστική μπαρμπουτιέρα. Στη δεύτερη περίπτωση έπονται καταγγελίες από καιροφυλακτούντες καλοθελητές, έφοδοι, συλλήψεις και προσαγωγές. Ε, και το πρόστιμο καθόλου ευκαταφρόνητο. Αν μάλιστα έπαιζαν και με τους όρους της αρχαιότητας με τα τρία ζάρια και τη νικηφόρο ζαριά …666, θα ακολουθούσε ευχέλαιο, αν όχι αφορισμός!
Κορυφαίοι όμως μπλοφαδόροι των ημερών, καλύτεροι από τους θαμώνες της πράσινης τσόχας, αναδεικνύονται οι μικροί τηλεκπαιδευόμενοι σε κάθε σπίτι της επικράτειας. Η οθόνη δε θέλει να συνεργαστεί, το μικρόφωνο συναχώθηκε, η γραμμή έπεσε και χτύπησε, ο υπολογιστής κράσαρε και γουργουρίζει, το αρχείο δεν ανοίγει την πόρτα σε ξένους και χίλια άλλα ευρηματικά και βαρετά πλέον ψεύδη από τα στόματα των παιδιών μας. Κι όταν στερεύουν τα σενάρια, αρχίζουν οι ζαριές και οι απαντήσεις στα ερωτήματα των διδασκόντων πέφτουν σαν τα μπαλάκια του τζόκερ! Σύλληψη καμία για την ασύλληπτη φαντασία των μαθητών μα ούτε και για την ασύλληπτη …ανευθυνότητα; όλων όσων κατάφεραν να μετατρέψουν τους μαθητές σε πρωταθλητές φυγοπονίας.

Νίκη και Adonis κυβοπαικτούντες
Από τα χέρια των θνητών στα χέρια των ημίθεων τα ζάρια της ζωής μας. Σαν τον Αχιλλέα με τον Αίαντα που έστησαν τη δική τους μπαρμπουτιέρα στο στρατόπεδο της Τροίας, οι δικοί μας ημίθεοι, η Νίκη και ο Adonis, έχουν βαλθεί να «παίξουν στα ζάρια» τους εγωισμούς τους αλλά και τις ζωές μας. Σαν δυο κακομαθημένα παιδιά παζαρεύουν την εκπαίδευση και την οικονομία. Τραβάει ο ένας από τη μια, η άλλη από την άλλη και σκίζονται τα σωθικά μας. Μα ο Σολομώντας πού είναι άραγε; Σωματική άσκηση ή στη διπλανή μπαρμπουτιέρα;
* Η Μαρία Καβούνη είναι μουσικός-φιλόλογος – MSc Διοίκηση Πολιτισμικών Μονάδων.