Παλινόρθωση ατομικών δικαιωμάτων, επαναφορά της ελευθερίας μας

ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΚΟΤΣΙΦΑ *

Το 2020 περιορίσαμε την ελευθερία μας και τα συναρτώμενα με αυτήν ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα κατά τρόπο αναγκαστικό μεν, αλλά αναγκαίο, λόγω της πανδημίας. Mutatis mutandis, ήταν η πιο δραστική και μαζική υποβάθμιση της κανονικότητας από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Απαγόρευση κυκλοφορίας, εγκλεισμός κατ’ οίκον, μετακινήσεις υπό την προϋπόθεση υποβολής τους στον έλεγχο της διοικητικής αρχής, βίαιος αποκλεισμός από την εργασία, απαγόρευση του συνέρχεσθαι, του εκκλησιασμού. Τα Δικαστήρια επτασφράγιστα, περιορισμοί στο εμπόριο, στην τέχνη, στα ταξίδια, στην ανθρώπινη διεπαφή.
Με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου και διαγγέλματα ασκήθηκε διοίκηση τον καιρό της πανδημίας, περιστέλλοντας δικαιώματα και ελευθερίες των πολιτών. Ήταν αναγκαίο. Το κύμα της ασθένειας ήταν ισοπεδωτικό, κατακρημνίζοντας κεκτημένα στο διάβα του. Οδυνηρό μεν, αλλά το απαίτησε η Δημοκρατία μας. Το πράξαμε.
Για το νέο έτος, εύχομαι υγεία. Ταυτόχρονα όμως, και με την αποκλιμάκωση των έκτακτων συνθηκών, προσδοκώ να εξαλειφθούν οι περιορισμοί αυτοί, καθόσον θα έχει εκλείψει ο δικαιολογητικός λόγος επιβολής τους. Όταν η πανδημία μας εγκαταλείψει, πρέπει εν ταυτώ να ανακάμψουν πλήρως τα δικαιώματα και οι ελευθερίες που υποχώρησαν.
Οι μεν πολίτες δεν πρέπει να εθιστούν στην υβριδική κατάσταση που βιώνουμε τώρα και στην εξασθένηση των δημοκρατικών τους αντανακλαστικών. Οι εκπτώσεις στην ελευθερία και η ευκολία με την οποία επετάχθησαν, ήταν πρόσκαιρες και για λόγους δημοσίου συμφέροντος. Μην το λησμονούμε.
Οι δε κυβερνήσεις πρέπει να δρομολογήσουν την άμεση αποκατάσταση του δημοκρατικού κεκτημένου και την εξομάλυνση της διοικητικής πρακτικής και της άσκησης πολιτικής. Οι περιορισμοί είναι προσωρινοί, η ευκολία επιβολής τους ήταν συγκυριακή και δεν έχει λόγο παγιώσεως και στη μετα – COVID εποχή.
Το 2021, εκτός από υγεία, πρέπει να φέρει και την ομοιόσταση της δημοκρατίας και της κοινωνίας. Την παλινόρθωση των ατομικών δικαιωμάτων. Την εξισορρόπηση των σχέσεων Πολίτη – Πολιτείας. Την επαναφορά της ελευθερίας μας, που περιορίσαμε αναγκαστικά και με γνώμονα την αντιμετώπιση του δεινού.
Τα λόγια του Βενιαμίν Φρανκλίνου αντηχούν με νόημα: «Όποιος θυσιάζει την ελευθερία του για την ασφάλειά του, δεν αξίζει ούτε την ελευθερία, ούτε την ασφάλεια».

* Ο Ανδρέας Κότσιφας είναι δικηγόρος.