Αιγιάλεια: Ολικό black out… τίναξε το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος – Τι λένε ξενοδόχοι για τη ζημιά που έπαθαν

To φημισμένο τουριστικό θέρετρο της ορεινής Ανατολικής Αιγιάλειας έμεινε σχεδόν μια μέρα χωρίς ρεύμα!

black

Αν η ίδια ακριβώς ζημιά είχε γίνει στο παραθαλάσσιο κομμάτι της Ακράτας, το θέμα θα ‘παιζε στα δελτία ειδήσεων των αθηναϊκών καναλιών, απ’ τον σάλο που θα ‘χε ξεσπάσει!

Η ζημιά, όμως, με το ολικό μπλακ-άουτ στο ρεύμα, έγινε για μισή μέρα το Σάββατο, στο ορεινό κομμάτι, στην περιοχή της Νωνάκριδας, από τον Τσιβλό και πάνω, που δεν είχε και ιδιαίτερη κίνηση, και γι’ αυτό δεν πήρε τόσο μεγάλες διαστάσεις.

Για όσους, πάντως, έζησαν από κοντά το «χουνέρι», ήταν μια οδυνηρή εμπειρία. Να μένει χωρίς ρεύμα, ίντερνετ και τηλέφωνο και μάλιστα για πάνω από 12 ώρες, είναι οδυνηρό.

Είναι κάτι που συνέβη για 3η φορά και υπάρχει κίνδυνος να ξαναγίνει. Η ζημιά έγινε στον υποσταθμό του ΔΕΔΔΗΕ πριν τη Ζαρούχλα. Και έχει ξαναγίνει άλλες 3 φορές.

Παρασκευή, λίγη ώρα μετά τα μεσάνυχτα, έπεσε το ρεύμα και επανήλθε αργά το μεσημέρι του Σαββάτου. Ο,τι χειρότερο.

Και προσέξτε: Από το πρωί του Σαββάτου έπεσε και ο πομπός εταιρείας κινητής τηλεφωνίας και η Νωνάκριδα έμεινε και χωρίς τηλέφωνο.
Ξενοδοχεία, εστίαση, καφετέριες, τα πάντα, τινάχτηκαν στον αέρα. Ακόμα και στα σπίτια, εκνευρισμός, πανικός. Και δεν ήταν ένα οποιοδήποτε διήμερο ή τριήμερο αλλά το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος! Οσοι έχουν σπίτι εκεί κι είχαν πάει για τριήμερο, τα μάζεψαν κι εξαφανίστηκαν. Η χασούρα για τους επαγγελματίες τεράστια: Οσος κόσμος ήταν εκεί, αυτός ο λίγος, σηκώθηκε κι έφυγε. Αγανάκτησαν. Κι όσοι έφτασαν Σάββατο πρωί, έβαλαν… όπισθεν κι έφυγαν! Αλλο να ‘ναι μια ή δύο ώρες η διακοπή κι άλλο να ‘ναι μισή μέρα! Τα προϊόντα που είχαν αγοράσει οι επαγγελματίες, όσα ήθελαν ψυγείο ή κατάψυξη, πετάχτηκαν.

Ο Σύλλογος Εμπορικής και Τουριστικής Ανάπτυξης Ανατολικής Αιγιάλειας ετοιμάζει παραστάσεις διαμαρτυρίας και επιστολές προς τους αρμοδίους. Αφενός γι’ αυτό που συνέβη, αφετέρου, και το κυριότερο, για το πώς θα εξασφαλιστεί πως δεν θα ξαναγίνει. Γιατί όπως λένε οι πληροφορίες, ανά πάσα στιγμή μπορεί να επαναληφθεί το κραχ με το ρεύμα και ν’ αφήσει στο σκοτάδι την περιοχή.

>Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εμπορικής και Τουριστικής Ανάπτυξης Ανατολικής Αιγιάλειας Γιώργος Σακελλαρόπουλος, μίλησε στην «Π»: «Θα στείλουμε διάβημα και στην Διεύθυνση του ΔΕΔΔΗΕ στην περιοχή και στο υπουργείο Ενέργειας και στο υπουργείο Ανάπτυξης. Ποιος θα αποζημιώσει ξενοδόχους, εστιάτορες, επαγγελματίες εστίασης, αλλά και τους κατοίκους για τις ζημιές που υπέστησαν; Και ποιος θα μας διασφαλίσει ότι δεν θα ξαναγίνει τέτοιο περιστατικό; Φαντάζεστε να συμβεί κάτι παρόμοιο το χειμώνα στην περιοχή;».

>Η αντιπρόεδρος του συλλόγου Μαρία Οικονομοπούλου – ιδιοκτήτρια του Hotel «Ζαρούχλα Ιν», πρόσθεσε στν «Π»: «Αν ήταν περίοδος που είχε πολύ κόσμο η Ζαρούχλα και τα γύρω χωριά, θα μιλάγαμε για ανυπολόγιστη καταστροφή. Και τώρα, όμως, καταστροφή ήταν. Ολόκληρη η περιοχή για μισή μέρα βυθίστηκε σε μπλακ-άουτ. Πρέπει να βρεθεί, επιτέλους, μια λύση με τον υποσταθμό. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό… Και δεν είναι δυνατόν με την πρώτη βλάβη, να απενεργοποιείται και το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας του μοναδικού παρόχου που έχει καλό σήμα στην περιοχή».

>Ο ξενοδόχος, στη Ζαρούχλα, Τάσος Μαστροκούκος, σχολίασε: «Ενα έργο που έγινε πριν λίγους μήνες και καλά για να τελειώσουν τα προβλήματα -που τελικά χειροτέρεψαν τα πράγματα και οι διακοπές ρεύματος έγιναν περισσότερες- φεύγοντας δεν έδωσαν καμία εγγύηση ότι δεν θα ξανακοπεί. Ερώτημα: Οσοι επαγγελματίες είναι στη περιοχή τι κάνουν; Ετσι άφησαν και τον βράχο ατελείωτο κι όλα καλά. Εύχομαι να μην έχουμε χειρότερα…».