Πίστη στους θεσμούς, αλλά υπάρχει και η «μπλόφα» στην πολιτική

H συζήτηση στη Βουλή, σε σχεδόν προεκλογικό κλίμα, απόρροια κυβερνητικών διαρροών επί μακρόν, όπως και πιέσεων της αντιπολίτευσης για κάλπες το συντομότερο, είναι εντυπωσιακό πως όλη την προηγούμενη περίοδο, αντιμετωπίστηκαν από την πλειονότητα της ελληνικής κοινωνίας με αξιοζήλευτη ωριμότητα, αφού θεωρεί ότι οι εκλογές πρέπει να γίνουν στο τέλος της τετραετίας.

Κόντρα σε πολλά ΜΜΕ και πολιτικά πρόσωπα που «δείχνουν» πρόωρες κάλπες Σεπτέμβριο ή το αργότερο Οκτώβριο, οι μετρήσεις της κοινής γνώμης στέλνουν διαφορετικό μήνυμα. Οι πολίτες πιστεύουν στην ανάγκη θεσμικής σοβαρότητας που επιβάλλει να εξαντληση της 4ετούς θητείας κάθε δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης.

Μπορεί να διακατέχονται κι από μια εύλογη ανησυχία για επερχόμενη παρατεταμένη ακυβερνησία της χώρας λόγω – στην καλύτερη περίπτωση – διπλών εθνικών εκλογών.

Τελικά, χθες, και ο πρωθυπουργός δήλωσε ξεκάθαρα ότι για λόγους θεσμικής τάξης, οι εκλογές θα διεξαχθούν στο τέλος της τετραετίας, αλλά μάλλον δεν κατάφερε και πάλι να πείσει, όλους. Ταυτίστηκε, τουλάχιστον, με τους πολλούς της κοινωνίας των πολιτών. Οπως, επανήλθε και στη μέχρι τώρα πίστη του προς τους θεσμούς.

Για οριστική του απόφαση, μετά τον Δεκαπενταύγουστο, επιμένουν κάποιοι ενδοκυβερνητικά, που ίσως να ξέρουν κάτι παραπάνω, ίσως πάλι όχι! Ξέρουν καλά όμως ότι έρχεται ένας δύσκολος χειμώνας σε εξαιρετικά σύνθετο και δύσκολο σκηνικό με ελληνοτουρκικές σχέσεις και τον αστάθμητο παράγοντα των πυρκαγιών.

Μέχρι τότε η υπερβολική «προεκλογική» κινητικότητα στους κόλπους της κυβέρνησης θα την πλήττει επικοινωνιακά και προς εθνικό όφελος, καλό θα ήταν να σταματήσει το συντομότερο.
Αν πρώτος ο πρωθυπουργός, δεν διαμηνύσει και καλέσει με αυστηρότητα όλους τους υπουργούς και τα στελέχη του κόμματός του, να επικεντρωθούν στο έργο τους, τότε ουδείς πλέον πείθεται για μία απρόσκοπτη πορεία στο τελευταίο έτος της κυβέρνησης ΝΔ.

Και ανασχηματισμός να γίνει αύριο, αυτό δεν σημαίνει…όχι πρόωρες εκλογές.

Υπάρχει και η «μπλόφα» στην πολιτική…