Η διαχείριση των απορριμμάτων… μας θέλει όλους

ΤΟ ΝΕΟ σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων προβλέπει σταθμούς μεταφόρτωσης σε διάφορα περιαστικά σημεία. Ενα από αυτά υποδείχθηκε πρόσφατα στην Παραλία συναντώντας πολύ έντονες κοινωνικές αντιδράσεις, που κλιμακώθηκαν με μια μαζική συγκέντρωση.

ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΜΕ ποια θα είναι η συνέχεια. Αυτό που ξέρουμε είναι ότι η ολοκληρωμένη διαχείριση χρειάζεται ομοθυμία μεταξύ κοινωνικών εταίρων και πολιτών και δεν πρόκειται να πάμε μακριά όταν αυτή, όχι απλώς δεν εξασφαλίζεται, αλλά οι χειρισμοί προκαλούν διχασμό, εκρήξεις, εναντίωση και εμφυλίους.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ πρέπει να ανοίξει ολοκληρωμένο και πειστικό στην τοπική κοινωνία, να εξηγηθεί, να υποστηριχθεί με πολιτική ανοιχτών χαρτιών, επιχειρημάτων, αλλά και αντισταθμίσεων. Καμιά περιοχή δεν πρέπει να καλείται να φορτωθεί μη ελκυστικές δομές χωρίς ουσιαστικές αντιπαροχές. Σε κάθε περίπτωση το νέο σύστημα θα πρέπει να μας ενώσει, και αυτό δεν μπορεί να γίνει με παρασκηνιακές ενέργειες και παρακάμψεις των κοινωνικών πυρήνων, λες και άμα διαπιστώσουν ότι έρχονται προ τετελεσμένων υποκύπτουν αμαχητί.

Η ΝΕΟΤΕΡΗ τοπική ιστορία έχει δείξει ότι μάλλον το αντίθετο συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις.

Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ των απορριμμάτων δεν είναι μια ευχάριστη κατάσταση για κανέναν. Θα χρειαστούν παραχωρήσεις και γενναίες αποφάσεις. Θα χρειαστεί επίσης, η προσυπογραφή από το σύνολο των τοπικών πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων και όχι να πηγαίνει καθένας με τους πολλούς απλά και μόνο για αριθμητικούς λόγους, αφήνοντας στους ωριμότερους να βγάζουν φίδια από τρύπες.

ΤΟ ΕΧΟΥΜΕ πληρώσει επανειλημμένως αυτό. Αλλο αν έρχεται η ώρα να το πληρώσουν και οι πρώτοι διδάξαντες.