Πριν το μείζον γίνει μέγιστο

ΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ μαζεύτηκαν. Και δεν αναφερόμαστε στις νεφώσεις των ημερών και τις αμελητέες καταιγίδες, αλλά στα σημεία των επικείμενων καιρών.

Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ήδη εξήγγειλε δέσμη μέτρων για τον χειμώνα, πρωτοβουλία που μερικώς έχει ψυχολογικό χαρακτήρα: Οι πολίτες ακούν και προετοιμάζονται για όσα θα επακολουθήσουν, προκειμένου να συμβάλουν οι ίδιοι στην ιδιωτική τους σφαίρα. Ο γάλλος πρόεδρος απεύθυνε συναφές μήνυμα στην κοινωνία της χώρας του, και μάλιστα αυστηρό. Χθες υπολογίστηκαν πόσες θέσεις εργασίας θα χαθούν στην Ιταλία, εάν υπάρξουν ανατιμήσεις στο φυσικό αέριο.

Η ΧΩΡΑ μας θα αποτελεί εξωτική περίπτωση. Οσο και αν μας ευνοούν σχετικά οι καιρικές συνθήκες, ένας κρύος χειμώνας με ελλείψεις, ανατιμήσεις και κλιμάκωση στο ενεργειακό κόστος θα πέσει ως ογκόλιθος σε μια παραγωγική και κοινωνική μηχανή ήδη δοκιμασμένες καίρια από πολύχρονο μπαράζ κρίσεων.

ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ να προετοιμαστούμε ανάλογα και να μην συμπεριφερόμαστε ως εάν η διαχείριση της κατάστασης να εναπόκειται στα δημοσιονομικά περιθώρια του κράτους. Ξέρουμε ότι αυτά έχουν πεπερασμένη επάρκεια. Η κυβέρνηση επανέρχεται στο διαρκές αίτημά της για μια ευρωπαϊκή αντιμετώπιση του προβλήματος, αλλά πέραν αυτού δεν βλέπουμε πώς μπορούμε να αποφύγουμε περιοριστικά μέτρα στην κατανάλωση ενέργειας και άλλες πρόνοιες που θα συγκρατήσουν την έκταση του προβλήματος. Το οποίο μπορεί να επιδεινωθεί όσο εκτραχύνεται η κατάσταση στο ουκρανικό μέτωπο, μια επιδείνωση σκόπιμη, που αποσκοπεί στην άσκηση πίεσης στις τοπικές κοινωνίες.

ΑΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΟΥΝ οι διενέξεις επομένως ως προς ανεπιθύμητα δημοσιεύματα και οι διανοίξεις περιττών μετώπων και ας δούμε το μείζον πριν αυτό μετατραπεί σε μέγιστο.