Ξεκινάμε για τις κάλπες του 2023

ΚΑΚΟ δεν κάνουν οι αντιπαραθέσεις στην αυτοδιοίκηση, ακόμα και αν υπηρετούν κυρίως τις εντυπώσεις και την- πολλές φορές τεχνητή- υποχρεωτικότητα των αντιθέσεων: Τα σχήματα οφείλουν να επιδεικνύουν διακριτότητα, προκειμένου να παιχτεί το παιχνίδι της πολιτικής, που είναι ένας συνεχής ανταγωνισμός.

Η ΝΕΑ περίοδος του περιφερειακού συμβουλίου ξημέρωσε στο φινάλε του Αυγούστου με ένταση. Την αφορμή έδωσε η αντιπαράθεση περί το ταλαίπωρο γεφύρι του Εύηνου, για να οδηγηθούν περιφερειακή αρχή και μείζων μειοψηφία σε μια σύγκρουση πάνω στο ερώτημα της καταλληλότητας και της προοπτικής: Ποια παράταξη από τις δύο είναι πιο οραματική, πιο μεθοδική, πιο αποτελεσματική;

ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ μπορεί να έχει τις ρίζες του στις τριβές του παρελθόντος- οι σημερινοί αντίπαλοι έχουν κοντέρ με μακρά ένδειξη εντός του οργάνου- αλλά μας εισάγει στο προεκλογικό δωδεκάμηνο που μας χωρίζει από τις κάλπες. Η χθεσινή δυναμική συνεδρίαση είναι το έναυσμα για να ξαναβάλουμε την αυτοδιοικητική ζωή πιο ψηλά στα επίμαχα της τοπικής πραγματικότητας και μια ευκαιρία για να ξαναδούμε τον ρόλο της Περιφέρειας και να ζυγίσουμε τους πρωταγωνιστές της.

Ο ΠΡΩΗΝ περιφερειάρχης επιχείρησε να πλήξει τον διάδοχό του στο επίπεδο της ποιότητας και της υπεροχής ως εξουσιαστικό σχήμα. Αλλά έχει πρώτα και κύρια να ξεκαθαρίσει το τοπίο ως προς τη δική του περιοχή.

Ο ΣΗΜΕΡΙΝΟΣ περιφερειάρχης διέπεται από μια σαφήνεια ως προς το τι εκπροσωπεί και εξακολουθεί να φέρει το χαρακτηριστικό της φρεσκάδας και της ορμητικότητας. Οι προκάτοχοί του στα δύο αυτά ζητούμενα δεν είναι βέβαιο ότι έχουν καθαρότερα και καλύτερα ατού να επιδείξουν. Και πρέπει να το φροντίσουν αν θέλουν να πάνε αξιόμαχοι στις κάλπες και όχι απλά οχυρωμένοι πίσω από το τετριμμένο επιχείρημα ότι ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει δεξιά και τα κουραστικά τοιαύτα.

Η ΖΩΗ είναι αλλού. Και οι πολίτες θέλουν πρόσωπα που εκφράζουν αυτήν ακριβώς τη διάσταση.