Οι άφθαρτες μετοχές του Περιφερειάρχη

ΤΟ ΥΨΗΛΟ ποσοστό αποδοχής που απολαμβάνει ο περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης υποδηλώνει τρία δεδομένα. Αφενός εγκρίνεται η πολιτεία του εξ απόψεως επιδόσεων, δυναμικής και ύφους. Αφετέρου δεν έχουν εκλείψει οι λόγοι για τους οποίους οι πολίτες τον προτίμησαν τρία χρόνια νωρίτερα, με βασικότερη παράμετρο ότι στο πρόσωπό του βλέπουν μια φρέσκια αυτοδιοικητική δύναμη που δεν έχει συρθεί σε πολύχρονη τριβή με κατεστημένους μηχανισμούς και καπετανάτα. Τρίτον, ο περιφερειάρχης και η παράταξή του επωφελούνται από την αντιστοίχισή τους με το κυβερνών κόμμα. Φαίνεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης διατηρεί μεγάλα αποθέματα εμπιστοσύνης και εκτίμησης από το κοινωνικό σώμα.

Η ΤΡΙΠΛΗ αυτή προίκα είναι πολύ σημαντικό κεφάλαιο ενόψει των εκλογών του 2023, και ενισχύεται ακόμα περισσότερο από τη θολότητα του τοπίου στον αντίπαλο χώρο του κ. Φαρμάκη. Είναι ακόμα νωρίς, ασφαλώς, αλλά επειδή δεν αρκεί για τον όποιο αντίπαλο του σημερινού περιφερειάρχη η επίκληση του απαρχαιωμένου επιχειρήματος ότι θα είναι ο κεντροαριστερός αντιμέτωπος του κεντροδεξιού, συνεπώς η κοινωνία του οφείλει τη νίκη για παραδοσιακούς λόγους, ο χρόνος τρέχει υπέρ του νικητή των περασμένων εκλογών, από τη στιγμή που δεν σπατάλησε το κεφάλαιό του.

ΣΤΟΝ απόηχο της οικονομικής κρίσης της περασμένης δεκαετίας, η οποία προκάλεσε την ανάβλυση ενός ρεύματος κατά των παραγόντων του κεντρικού και περιφερειακού συστήματος, η κοινωνία δείχνει σταθερά ευμενής απέναντι σε πρόσωπα που δεν έχουν μεγάλη συγγένεια με το τραυματικό παρελθόν.

ΒΕΒΑΙΑ, δεν αρκούν αυτά. Χρειάζεται αποτελεσματικότητα, ταπεινότητα, ανοιχτή σχέση με τους πολίτες, δεκτικότητα και διεισδυτικότητα. Φαίνεται ότι η περιφερειακή πλειοψηφία έδειξε τις αρετές αυτές, αλλά θα πρέπει να τις υπερασπίζεται και να τις επιβεβαιώνει σε καθημερινή βάση. Πολύ περισσότερο τους μήνες που έρχονται, κατά τους οποίους θα δοκιμαστούμε όλοι μας αρκετά, σε συνθήκη μεγάλης κόπωσης από τις νωπές δοκιμασίες που μας ταλαιπώρησαν.