Μην προκαλεί αυτό που θέλει ν’ αποφύγει

ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ μέρα των συνεδριάσεων της εξεταστικής επιτροπής για τις πολύκροτες επισυνδέσεις, η κυβερνητική πλειοψηφία διεκδίκησε και πήρε όλες τις θέσεις του προεδρείου, με το σκεπτικό ότι το σύνταγμα δεν προβλέπει συμφωνία για αντιπροσωπευτικότητα.

ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΗ μέρα, επήλθε πιο έντονη αντίθεση, η οποία προκάλεσε επεισοδιακή δημοσιότητα. Η κυβερνητική πλευρά δεν ενέκρινε μάρτυρες που πρότεινε η αντιπολίτευση, προφανώς για να εμποδίσει στα όρια του πολιτικά ανεκτού τη διόγκωση των εντυπώσεων από τη λειτουργία της επιτροπής.

ΜΕ ΤΗ διαφορά, όμως, ότι οι εντυπώσεις προκαλούνται έτσι κι αλλιώς, αφού η αντιπολίτευση καταγγέλλει την κυβέρνηση ότι εμποδίζει την επιτροπή να κάνει τη δουλειά της, ανησυχώντας για την ουσία και όχι για τον επικοινωνιακό θόρυβο.

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ δεν πρέπει να καλλιεργεί την αίσθηση ότι προσπαθεί να ελέγξει το θέμα και να περιορίσει τη χρονική του έκταση και την έντασή του. Καλό θα ήταν να αναθεωρήσει την τακτική της, αφού, όπως έχει διαβεβαιώσει, δεν έχει τίποτα ουσιαστικό να κρύψει.

ΑΠΛΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ

Η ΔΗΛΩΣΗ του δημάρχου Πατρέων απέναντι στην πρόσκληση προς τους ΟΤΑ για μείωση του ενεργειακού κόστους κατά τους επόμενους μήνες, κινείται στα γνωστά επίπεδα των δημαγωγικών απλουστεύσεων που συνηθίζει η δημοτική αρχή.

Η ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ πόρων δεν επιβάλλεται εκ των συνθηκών, κατά τη γνώμη του, αλλά προκειμένου να φορτωθεί ο λαός το βάρος της ενεργειακής κρίσης και να προφυλαχθούν τα μεγάλα συμφέροντα.

ΚΑΠΩΣ ανάλογα τοποθετήθηκαν η δημοτική αρχή και άλλες πολιτικές δυνάμεις στην οικονομική κρίση της περασμένης δεκαετίας. Αρέσει στις λαϊκές μάζες η ιδέα ότι μπορούμε να γλιτώσουμε από τα δεινά με απλές αποφάσεις.

ΚΙ ΕΤΣΙ όσοι τα «λένε ωραία» ανεβάζουν τις μετοχές τους και φορτώνουν τη δυσαρέσκεια σε όσους σηκώνουν τις ευθύνες.