Το δημοτικό έργο πέρα από προβολή και καλοπιάσματα

Το κύριο άρθρο της «Π»

 

Η ΟΜΟΒΡΟΝΤΙΑ των ανακοινώσεων εκ μέρους των δημοτικών τομέων για το έργο που εκτελείται στα όρια του Δήμου Πατρέων υπηρετεί ασφαλώς επικοινωνιακές και ψυχολογικές σκοπιμότητες: Επιδεικνύεται στους δημότες ότι η δημοτική αρχή δεν ασχολείται αποκλειστικά με ζητήματα πολιτικής αιχμής, αφενός, και αφετέρου κολακεύεται ο μηχανισμός των δημοτικών υπηρεσιών, ο οποίος συστηματικά εκθειάζεται από τη δημοτική αρχή για λόγους προφανείς. Προσπερνάμε, βέβαια, ότι οι δημοτικές υπηρεσίες δεν πρέπει να χρειάζονται καλοπιάσματα για να υπηρετούν το καθήκον. Ας δεχθούμε ότι οι συνθήκες υπό τις οποίες εργάζονται δεν είναι ιδανικές. Αλλά και για ποιον εργαζόμενο είναι, εδώ που τα λέμε.

ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ για τον Δήμο είναι το περιεχόμενο της «μεγάλης εικόνας». Αν δηλαδή με το έργο του αναβαθμίζει πραγματικά την Πάτρα και τη μετασχηματίζει σε προηγμένο αστικό κέντρο, αν και η συζήτηση αυτή δεν «βγαίνει», καθώς δεν συναντά τις αντιλήψεις και τις προτεραιότητες της δημοτικής αρχής.

ΚΡΑΤΑΜΕ ΩΣ συνόψιση ότι πράγματι συντελείται έργο σε όλους τους τομείς, αλλά δεν υπάρχει η δέουσα πρόοδος σε κεφαλαιώδη ζητήματα, όπως η οριστικοποίηση του κυκλοφοριακού σχεδίου στους κεντρικούς εγκάρσιους άξονες, σε συνδυασμό με τις πολυθρύλητες πεζοδρομήσεις, που δεν ξέρουμε πού βρίσκονται. Η δημοτική αρχή συμπληρώνει οκτώ χρόνια στο τιμόνι. Είναι αρκετός καιρός για να τελειώνουμε με την Κανακάρη, την Κορίνθου, τη Μαιζώνος. Και για να έχουμε κάτι χειροπιαστό με το θαλάσσιο μέτωπο.

ΚΕΡΔΟΣ: Η πρόοδος στο αποχετευτικό δίκτυο. Τελειώνει μια πολύ σοβαρή εκκρεμότητα- ταυτοχρόνως και ανισότητα- σε βάρος πολυάνθρωπων συνοικιών. Αλλά και έρχεται η ώρα να βάλουμε σαν στόχο την επανάχρηση των νότιων ακτών της Πάτρας εκ μέρους των πολιτών. Αυτό κι αν θα είναι μεγάλο δώρο για τις λαϊκές τάξεις και ταυτόχρονα ολοκλήρωση της θεραπείας στην αποκοπή της πόλης από τη θάλασσά της.