Η φυγή, η οροσειρά και το πεπόνι

Το κύριο άρθρο της «Π»

 

ΦΥΓΗ προς τα εμπρός: Είναι το σύνθημα και η επιδίωξη της κυβέρνησης, αλλά και κάθε κυβέρνησης που διανύει δύσκολες περιστάσεις. Στην προκείμενη περίπτωση, η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι οι περιστάσεις είναι άσχετες με τις δικές της πρωτοβουλίες και τις περιοχές ευθύνης της, αλλά η συσχέτισή τους με περιστάσεις που ήταν σχετικές με τις δικαιοδοσίες της, δημιούργησαν έναν κακό συνδυασμό και μια σκιά που μπορεί να αποδειχθεί ξεροκέφαλη.

Η ΦΥΓΗ προς τα εμπρός, βέβαια, είναι μια κουβέντα, καθώς εμπρός βρίσκεται η οροσειρά των μεγάλων δυσκολιών που θα ταλαιπωρήσουν οικονομικά και ψυχολογικά την κοινωνία και πολιτικά τους θεσμούς. Αλλά μια που δεν έχουμε τη δυνατότητα να αποφεύγουμε το μέλλον, ας βγούμε στο πεδίο της μάχης και ας πολεμήσουμε.

Η ΜΟΙΡΑ θέλησε η περίοδος να συμπέσει με τις επικείμενες εκλογές, μια συγκεχυμένη συνθήκη ελέω των ιδιομορφιών ενός εκλογικού νόμου που περισσότερο αναμένεται να μας ανακατέψει σε μια εξαιρετικά αντίξοη συγκυρία, παρά να ευνοήσει συναινέσεις και μορατόριουμ των πολιτικών δυνάμεων.

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ χρησιμοποιεί το προβλεπόμενο ανακάτεμα ως επιχείρημα, προκειμένου να θέσει τα διλήμματα από τώρα. Θέλουμε περιπέτειες ή σταθερή διακυβέρνηση;

ΑΝΑΜΦΙΒΟΛΑ οι πολίτες προτιμούν μια σταθερή διακυβέρνηση υπό τον όρο να πρόκειται για σώφρονα και αποτελεσματική διακυβέρνηση, αλλά αυτό δεν εξαρτάται από τους πολίτες, αλλά από τον πρωθυπουργό και την κυβερνητική παράταξη.

Η ΛΕΓΟΜΕΝΗ φυγή προς τα εμπρός θέτει ως προϋπόθεση να έχουμε περισσότερες παραγωγικές εξελίξεις και λιγότερες ανορθόδοξες ή σκοτεινές καταστάσεις.

ΤΑ ΠΑΘΗΜΑΤΑ πρέπει να γίνονται μαθήματα. Καμία κατάσταση δεν πρέπει να υποτιμάται. Ενδοκυβερνητικές παντοκρατορίες πρέπει να αποφεύγονται. Καθαρές εξηγήσεις να δίνονται. Αρκετά κατηγορήθηκε η αντιπολίτευση. Το πεπόνι και το μαχαίρι η κυβέρνηση το κρατούν. Να το κόβουν λοιπόν σωστά χωρίς να κόβουν το δάχτυλό τους.