Κοκκινόψαρο Σούπα από τον Αξιώτη Παράσχο
Το κοκκινόψαρο απαντάται στο βόρειο Ατλαντικό, από τη βόρεια Ευρώπη και Αμερική, έως και τη Γροιλανδία και την Ισλανδία.
Είναι πελαγικό και ωκεάνιο είδος (δηλαδή ζει στα μεσόνερα και στον ανοικτό ωκεανό) από τα 100 μ. έως τα 1.000 μ. βάθος. Το μέγιστο μήκος του είναι τα 100 εκ. (α μέσο μήκος 45 εκ.), το μέγιστο βάρος του 15 κ. και ζει έως 60 χρόνια. Η κατάσταση του αποθέματος του κοκκινόψαρου διαφέρει στις περιοχές του.
Σε κάποιες ο πληθυσμός του κρίνεται ικανοποιητικός, ενώ στη Νορβηγία το κοκκινόψαρο έχει καταχωρηθεί ως απειλούμενο.
Αντίστοιχα, σε διαφορετικό βαθμό ποικίλουν οι απορρίψεις (ψάρια που πετιούνται πίσω στη θάλασσα), η παρεμπίπτουσα αλιεία απειλούμενων ειδών και οι επιπτώσεις σε ευαίσθητα οικοσυστήματα όπως τα κοράλλια.
Η διαχείριση του αλιευτικού στόλου κοκκινόψαρου χαρακτηρίζεται μερικώς αποτελεσματική.
Είναι ψάρι με χορταστική σάρκα και προσφέρεται για πλήθος συνταγών. Ένα πραγματικά μοναδικό ψάρι που μπορεί να αποτελέσει τον καλύτερο καμβά γευστικών δημιουργιών για το καθημερινό σας τραπέζι.
Υλικά:
2 κοκκινόψαρα
2 πατάτες
2 καρότα
1 ντομάτα κόκκινη
1 κρεμμύδι
άνηθο
1 λεμόνι
1 ματσάκι σέλινο
1/2 φλιτζάνι ρύζι
Αλάτι – πιπέρι στη γεύση
Ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε πλένουμε τα λαχανικά τα κόβουμε και τα βράζουμε όλα μαζί σε μια κατσαρόλα με το ρύζι.
Αφού μαλακώσουν, τοποθετούμε από πάνω το καθαρισμένο ψάρι το αλάτι και το πιπέρι και αφήνουμε τη σούπα να βράσει.
Μόλις ετοιμαστεί σερβίρουμε ζεστή και περιχύνουμε με ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με τον άνηθο.
Παράσχος Αξιώτης
Executive Consultant Chef
Τα Μονοπάτια των Γεύσεων
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News