Πάτρα – Έξυπνες εφαρμογές: Το ηλεκτρονικό εισιτήριο είναι μόνο η αρχή – Τι άλλο θα δούμε στο μέλλον

Θα βάλουν σε τάξη στο κυκλοφοριακό της Πάτρας, τα νέα «έξυπνα» εργαλεία που εφαρμόζει ο Δήμος; Στην πράξη θα το δούμε.

εφαρμογές

Θα καταφέρουν να βάλουν σε τάξη την κυκλοφοριακή εικόνα και λειτουργία της πόλης, τα νέα «έξυπνα» εργαλεία που ξεκίνησε να εφαρμόζει από την Πέμπτη ο Δήμος Πατρέων; Η απάντηση θα δοθεί στην πράξη, αλλά οι εκτιμήσεις αναφέρουν πως αυτή είναι η σωστή κατεύθυνση.
Οπως ανακοινώθηκε, τέθηκε σε λειτουργία η νέα εφαρμογή του Δήμου Πατρέων για την ελεγχόμενη στάθμευση μέσω κινητών τηλεφώνων στο κέντρο.

ΣΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

Ουσιαστικά πρόκειται για έναν εναλλακτικό τρόπο προμήθειας του εισιτηρίου/χρόνου στάθμευσης και ήδη περισσότεροι από 600 την έχουν εγκαταστήσει στα κινητά τους τηλέφωνα. Για τη χρήση, ο κάθε οδηγός μπορεί να δημιουργεί έναν λογαριασμό με το email του εντός της εφαρμογής, να δίνει τον αριθμό της πινακίδας του, να «μαρκάρει» ακριβώς το σημείο που έχει παρκάρει και να ξενοιάζει πως δεν θα τον γράψουν για όσο χρόνο έχει αγοράσει. Ο χρόνος στάθμευσης ποικίλλει από 0,30 € για αγορά ενός εισιτηρίου μέχρι και 30 € για αγορά 100 εισιτηρίων. Το σύστημα θα ενημερώσει 15 λεπτά πριν τη λήξη του εισιτηρίου και θα υποδείξει την θέση στάθμευσης του οχήματος.

ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΣΚΕΛΗ

Ωστόσο, αυτή η εφαρμογή που ξεκίνησε να υλοποιείται αποτελεί μόνο ένα μέρος από το σύνολο των έξυπνων εφαρμογών που θέλει να εντάξει στη ζωή της Πάτρας ο Δήμος. Από το περασμένο καλοκαίρι «τρέχει» διεθνής διαγωνισμός και αναμένεται να παραδίδονται τμηματικά τα υποέργα μέσα στη χρονιά. Αντικείμενο των έργων είναι η ανάπτυξη λύσεων έξυπνης πόλης για την ενημέρωση των δημοτών και των επισκεπτών του κέντρου της Πάτρας σχετικά με θέσεις στάθμευσης, κυκλοφοριακή κίνηση και έξυπνες στάσεις Μέσων ΜΜ.

ΕΛΕΓΧΟΣ ΚΙΝΗΣΗΣ

Στις υπόλοιπες δράσεις που δεν έχουν τεθεί σε εφαρμογή ακόμα, περιλαμβάνεται ένα σύστημα παρακολούθησης κυκλοφοριακών συνθηκών και υπολογισμού χρόνου ταξιδίου. Το συγκριμένο υποσύστημα θα αποτελείται από συσκευές Bluetooth, οι οποίες θα τοποθετηθούν στα κατάλληλα σημεία εισόδου και εξόδου της πόλης και θα επιτρέπουν τον εντοπισμό του αριθμού των διερχομένων οχημάτων καθώς και τον χρόνο που απαιτείται – βάσει των μετρήσεων (προσεγγιστικά) για τη διέλευση ενός οχήματος από ένα σημείο της πόλης σε ένα άλλο.

ΘΕΣΕΙΣ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ

Ενα άλλο υποσύστημα που θα αναπτυχθεί στο κέντρο της πόλης, θα ενημερώνει την εφαρμογή για το ποιες θέσεις είναι κενές. Θα τοποθετηθούν αισθητήρες που θα είναι συνδεδεμένοι με την εφαρμογή και θα στέλνουν τις πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο, ενώ το ίδιο θα συμβαίνει και στα δημοτικά πάρκινγκ.

ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Σημαντικό σκέλος στο διαγωνισμό θεωρείται και η ανάπτυξη ενός δικτύου πινακίδων που θα τοποθετηθούν σε στρατηγικά επιλεγμένες θέσεις του οδικού δικτύου του Δήμου και θα αποτελέσουν βασικό κανάλι ενημέρωσης των διερχομένων οχημάτων και των πολιτών για τις κυκλοφοριακές συνθήκες εντός της πόλης. Ενώ έξυπνες πινακίδες θα τεθούν σε λειτουργία και σε στάσεις λεωφορείων που θα δείχνουν σε πόση ώρα αναμένεται το επόμενο λεωφορείο.