Ρεβίθια: Τα 5+1 οφέλη που μας δίνει ο χρυσός θησαυρός της γης που προλαμβάνει και τον καρκίνο
Ρεβίθια, ο χρυσός θησαυρός της γης που προλαμβάνει και τον καρκίνο – Τα ρεβίθια είναι ένας μικρός θησαυρός που κρύβει θαύματα για την υγεία μας.
Τα ρεβίθια ανήκουν στα όσπρια και είναι από τα πιο υγιεινά τρόφιμα που πρέπει να έχουμε στο ντουλάπι μας καθώς είναι πλούσια σε πρωτείνες, φυτικές ίνες και άλλες θρεπτικές ουσίες. Επίσης είναι μια τροφή που όσο πλούσια είναι στα οφέλη για την υγεία μας, τόσο φθηνά κοστίζουν για να τα αγοράσουμε. «Τα ρεβίθια είναι καταπληκτικά», λέει η Mascha Davis, R.D., MPH, ιδιοκτήτρια της Nomadista Nutrition, δήλωσε στο realsimple.com. «Είναι μια πραγματικά καλή πηγή φυτικής πρωτεΐνης, φυτικών ινών και διαφόρων βιταμινών και μετάλλων».
Τελευταία παρακολουθούμε την αύξηση της δημοτικότητας των ζυμαρικών με ρεβίθια, μια καλή επιλογή για όσους έχουν δυσανεξία στη γλουτένη ή για όσους θέλουν να ενισχύσουν την περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες. Τα ζυμαρικά με ρεβίθια Banza έχουν περίπου διπλάσια πρωτεΐνη και τέσσερις φορές περισσότερες φυτικές ίνες άλλα ζυμαρικά με βάση το σιτάρι εκεί έξω.
Ρεβίθια, διατροφή και οφέλη για την υγεία.
Για να αποκομίσουμε τα περισσότερα οφέλη για την υγεία από τα ρεβίθια, η Davis συνιστά να τα τρώμε όσο το δυνατόν πιο κοντά στην ακατέργαστη μορφή τους, είτε αυτό σημαίνει να αγοράζουμε αποξηραμένα ρεβίθια, είτε κονσερβοποιημένα ρεβίθια καθώς και τα δύο προσφέρουν συγκρίσιμα διατροφικά οφέλη. Όταν πρόκειται να μαγειρέψουμε ρεβίθια από κονσέρβα καλό είναι να τα στραγγίζουμε και να τα ξεπλένουμε με νερό για αφαιρέσουμε το επιπλέον αλάτι και τα συντηρητικά. Ποια είναι τα βασικά οφέλη τους όμως.
1. Τα ρεβίθια είναι εξαιρετική πηγή φυτικής πρωτεΐνης
Η πρωτεΐνη είναι ένα θεμελιώδες μακροθρεπτικό συστατικό που απαιτείται για τα πάντα, από την αποκατάσταση των μυών έως τη λειτουργία των ορμονών, έτσι τα ρεβίθια είναι μια εξαιρετική προσθήκη σε οποιοδήποτε γεύμα ή σνακ για μια χορταστική ενίσχυση της πρωτεΐνης. Εάν ακολουθείς ήδη μια vegan ή χορτοφαγική δίαιτα, το πιθανότερο είναι ότι έχετε ήδη τρως ρεβίθια, χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε πρωτεΐνη: τα 280 γραμμάρια ρεβίθια περιέχουν περίπου 3 γραμμάρια πρωτεΐνης. Δεδομένου ότι τα ρεβίθια περιέχουν σχεδόν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα εκτός από τη μεθειονίνη, θεωρούνται πηγή πρωτεΐνης υψηλότερης ποιότητας από ορισμένα άλλα όσπρια.
2. Τα ρεβίθια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες
Συνδύασε την υψηλή περιεκτικότητά τους σε πρωτεΐνες με την άφθονη ποσότητα φυτικών ινών τους και λάμβανε έναν συνδυασμό θρεπτικών συστατικών που απαιτείται για να ικανοποιήσεις την πείνα και να παραμείνεις χορτασμένη για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Οι πρωτεΐνες και οι φυτικές ίνες «συνεργάζονται» για να βοηθήσουν στην επιβράδυνση της πέψης και να παρέχουν διαρκή κορεσμό.
3. Τα ρεβίθια είναι χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, υπεύθυνου για τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα
Ο γλυκαιμικός δείκτης (G.I.) μετρά πόσο γρήγορα ορισμένα τρόφιμα προκαλούν την αύξηση του σακχάρου στο αίμα μας μετά την κατανάλωση τους. Τα ρεβίθια είναι αρκετά χαμηλά σε αυτή την κλίμακα με βαθμολογία 28. Και με την υψηλή περιεκτικότητά τους σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες, ένας εξαιρετικός τρόπος για τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα.
Μια παλαιότερη μελέτη του 2008, διαπίστωσε ότι όσοι έτρωγαν 728 γραμμάρια ρεβίθια την εβδομάδα είχαν μια αξιοσημείωτη μείωση των επιπέδων ινσουλίνης, ένας σημαντικός παράγοντας στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα. Και μια πιο πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα ήταν σημαντικά χαμηλότερα μετά από 45 λεπτά όταν οι άνθρωποι έτρωγαν χούμους με υδατάνθρακες σε σύγκριση με τους υδατάνθρακες μόνο, υποδηλώνοντας ότι το χούμους μπορεί να αντισταθμίσει τα τρόφιμα με υψηλότερο γλυκαιμικό δείκτη.
4. Τα ρεβίθια βοηθούν στην καθημερινή ανάγκη μας για σίδηρο
Ένα φλιτζάνι ρεβίθια παρέχει περίπου 4,7 χιλιοστόγραμμα σιδήρου, συν 2,1 mg βιταμίνης C, η οποία βοηθά το σώμα να απορροφήσει το σίδηρο. Δεδομένου ότι ορισμένα είδη κρέατος και ψαριών, συμπεριλαμβανομένου του κόκκινου κρέατος και των οστρακοειδών, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο, όσοι έχουν κόψει αυτές τις πηγές σιδήρου από τη διατροφή τους μπορεί να χάνουν τα 18 χιλιοστόγραμμα ημερήσιας κατανάλωσης. Η έλλειψη σιδήρου μπορεί να οδηγήσει σε αναιμία, με συμπτώματα όπως αδυναμία και κόπωση. Αν νιώθεις αδυναμία μπορείς να προσθέσεις μερικά ρεβίθια στη σαλάτα σου ή να βουτήξεις τις πιπεριές σε χούμους για λίγο επιπλέον σίδηρο.
5. Τα ρεβίθια είναι γεμάτα με μικροθρεπτικά συστατικά που είναι υγιεινά για την καρδιά.
Πέρα από πρωτεΐνες και φυτικές ίνες, τα ρεβίθια προσφέρουν άφθονες ισχυρές βιταμίνες και μέταλλα, όπως μαγνήσιο, κάλιο και σελήνιο. Το κάλιο, για παράδειγμα, έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, μεταξύ των πολλών άλλων λειτουργιών του. Αυτά τα μέταλλα παίζουν επίσης ρόλο στη μείωση της φλεγμονής, η οποία συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.
6. Τα ρεβίθια περιέχουν ενώσεις που προλαμβάνουν τον καρκίνο
Τα ρεβίθια παρέχουν τα αντιοξειδωτικά, βιταμίνη Β και σελήνιο και έχουν τη δυνατότητα να βοηθήσουν στην αποτροπή ορισμένων μορφών καρκίνου. Όταν τρώμε ρεβίθια, το σώμα μας δημιουργεί ένα λιπαρό οξύ βραχείας αλυσίδας που ονομάζεται βουτυρικό, το οποίο έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στην απαλλαγή του σώματος από άρρωστα και πεθαμένα κύτταρα. Περιέχουν επίσης τις άλλες διατροφικές βιοδραστικές ενώσεις λυκοπένιο, Biochanin A και σαπωνίνες που έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τον κίνδυνο ορισμένων τύπων καρκίνου.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News