Πάτρα: Οι τέσσερις ιστορικές σκάλες πήραν παράταση για δεκαπενταύγουστο

Παράταση δόθηκε από το Δήμο Πατρέων για την ολοκλήρωση των έργων αποκατάστασης των τεσσάρων ιστορικών κλιμάκων της πόλης, που αναμένεται εντός του καλοκαιριού.

σκάλες

Αν οι ρυθμοί στα έργα κυλούσαν με κανονικούς ρυθμούς, η ανακατασκευή των τεσσάρων ιστορικών κλιμάκων της Πάτρας θα είχε ολοκληρωθεί από τις 14 Φεβρουαρίου. Ωστόσο, στην εποχή των αλλεπάλληλων κρίσεων και ανατιμήσεων στα οικοδομικά υλικά, οι όποιοι προγραμματισμοί και εκτιμήσεις πάνε περίπατο.

Αυτό συνέβη και στα έργα της ανακατασκευής των τεσσάρων κλιμάκων της Πάτρας, για τα οποία το δημοτικό συμβούλιο ενέκρινε να δοθεί προθεσμία ολοκλήρωσης έως τις 16 Αυγούστου 2023. Εφόσον λοιπόν, δεν προκύψει κάποιο άλλο απρόοπτο, η ανακατασκευή θα ολοκληρωθεί αμέσως μετά τον Δεκαπενταύγουστο, δηλαδή σε χρόνο άκρως προεκλογικά για το Δήμο της Πάτρας. Η σύμβαση του έργου είχε υπογραφεί στις 14 Ιουνίου 2022 και η προθεσμία ολοκλήρωσης του έργου προβλεπόταν 8 μήνες αργότερα, δηλαδή μέχρι τις 14 Φεβρουαρίου 2023.

Οι σκάλες της Τριών Ναυάρχων, της Αγίου Νικολάου, της Γεροκωστοπούλου και Πατρέως έχουν ενταχθεί στο γενικό έργο ανάπλασης του ιστορικού κέντρο της Πάτρας, ένα έργο που θα αλλάξει την όψη και τη λειτουργικότητα πολλών σημείων της πόλης. Ο προϋπολογισμός για την ανακατασκευή των σκαλών είναι 265.000 ευρώ

Ουσιαστικά, οι τέσσερις σκάλες αποτελούν τις υποδομές ένωσης της Ανω με την Κάτω πόλη και στόχος του έργου είναι η ανάδειξη, προβολή και ένταξη των κλιμάκων στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης.

Οι κλίμακες του Ιστορικού Κέντρου αποτελούν τοπόσημα της πόλης και έχουν χαρακτηριστεί ως ιστορικά διατηρητέα μνημεία από το Υπουργείο Πολιτισμού, αποτελούν στοιχεία δημιουργίας του πολεοδομικού ιστού της πόλης και μαρτυρίες της ιστορικής εξέλιξης της Πάτρας. Χρησιμοποιούνται και ως χώροι πολιτιστικών δρώμενων και σημεία συνάντησης πολυπληθών ομάδων και σημείο αναφοράς των κατοίκων της περιοχής.

Μόλις ολοκληρωθεί το έργο, εκτιμάται πως θα συμβάλει και στην τόνωση της κοινωνικότητας στην περιοχή και την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας, στην προστασία, ανάδειξη και προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς, στην αύξηση της επισκεψιμότητας στην πόλη μας και την ανάδειξη σημείων τουριστικού ενδιαφέροντος. Το έργο χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ), επιχειρησιακό πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014 – 2020» και εντάσσεται στο Πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΒΑΑ).

σκάλες