Κατοχιανός: «Να καταργηθεί η ζώνη στα ηλικιακά»

«Από την ευαίσθητη ηλικία των Παίδων και κάτω, η άμυνα ζώνης δεν θα έπρεπε να υπάρχει», αναφέρει ο Κώστας Κατοχιανός…

άμυνα ζώνης Ο Κώστας Κατοχιανός πρότεινε να καταργηθεί η άμυνα ζώνης στα ηλικιακά

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού δεν γνωρίζουν τι εστί άμυνα ζώνης. Ή για την ακρίβεια την αποκαλούν «illegal defense». Απαγορευμένη, αντικανονική άμυνα δηλαδή. Κι αυτό γιατί οι Αμερικανοί θέλουν παραδοσιακά ο παίκτης να μαρκάρει παίκτη κι όχι χώρο.
Οι παλιότεροι θα θυμούνται ασφαλώς το πως προσπαθούσαν να μπερδέψουν τους παίκτες της Εθνικής ομάδας των ΗΠΑ οι Ευρωπαϊκοί προπονητές, Γιουγκοσλάβοι, Σοβιετικοί, Ιταλοί και άλλοι, εφαρμόζοντας διάφορες άμυνες ζώνης «2-3» ή «3-2» ή «2-1-2», ανάλογα με το παιχνίδι.
Γιατί τα γράφουμε όλα αυτά; Επειδή υπήρξαν (και φέτος) παράπονα από προπονητές ομάδων της ΕΣΚΑ-Η για το ότι συνάδελφοί τους χρησιμοποιούσαν άμυνες ζώνες στα μικρά ηλικιακά πρωταθλήματα, εκεί όπου υπό άλλες συνθήκες τα νέα ταλέντα του αθλήματος θα έπρεπε να εξοικειωθούν με άμυνες «man to man» και όχι με άμυνες χώρου.
Ενας από τους προπονητές που επανέφεραν την πρόταση για κατάργηση της άμυνας ζώνης στα πρωταθλήματα των μικρών, κυρίως σε εκείνα των Παίδων και των Παμπαίδων, ήταν και ο Κώστας Κατοχιανός, προπονητής της (δεύτερης) Παιδικής ομάδας του Προμηθέα.
«Θα ήθελα να κάνω αυτήν την επισήμανση και ως εκπαιδευτικός, αλλά και ως προπονητής. Δυστυχώς ήταν πολλές εκείνες οι ομάδες στο φετινό Παιδικό πρωτάθλημα της ΕΣΚΑ-Η που τις είδαμε να παίζουν ζώνη για πάνω από 35΄, ακόμη και για 40΄ κάποιες!», παρατήρησε ο έμπειρος προπονητής και πρόσθεσε: «Δεν λέμε φυσικά ότι αυτή η επιλογή τους, απαγορεύεται. Από την στιγμή που δεν απαγορεύεται από τη Διοργανώτρια Αρχή, δεν αμφισβητώ κι εγώ κανένα αποτέλεσμα. Απλά αναφέρω την προσωπική μου άποψη. Από την ευαίσθητη ηλικία των Παίδων και κάτω, η άμυνα ζώνης δεν θα έπρεπε να υπάρχει. Είναι μια άμυνα αντιπαιδαγωγική και αντιμπασκετική, που δεν αφήνει τα παιδιά να αναπτύξουν και να δείξουν το ταλέντο τους. Στο τουρνουά που παίξαμε είδα ομάδες με καλύτερα κορμιά από εμάς, επειδή εμείς αγωνιστήκαμε με μικρότερους ηλικιακά παίκτες, να παίζουν άμυνα ζώνης για 38΄. Εύχομαι, λοιπόν, να βγει μια διάταξη που να απαγορεύει την άμυνα ζώνης για να χαρούμε λίγο περισσότερο το μπάσκετ. Η προσωπική άμυνα είναι άμυνα παλικαρίσια και τίμια, μια άμυνα που φανερώνει το ταλέντο των παιδιών. Η κατάργηση της άμυνας ζώνης θα δώσει και καλύτερο θέαμα».