Κατανόηση των πιθανοτήτων και των αποδόσεων: Το κλειδί για πιο αποδοτικό στοίχημα

Οι Έλληνες παίκτες ασχολούνται ενεργά με τα τυχερά παιχνίδια είτε αυτά είναι φρουτάκια, πόκερ και μπλακτζακ είτε αθλητικό στοίχημα. Τα τελευταία χρόνια υπήρξε ραγδαία ανάπτυξη του κλάδου του αθλητικού στοιχήματος, με αποτέλεσμα να υπάρχουν αμέτρητες στοιχηματικές επιλογές (cashout, παρολί, μακροχρόνια στοιχήματα, κ.α.) και νέα γεγονότα στα οποία μπορείτε να στοιχηματίζετε (π.χ. Live streaming αγώνες). Το στοίχημα είναι μια ασχολία που θέλει μελέτη, υπομονή, ψυχραιμία και εγκράτεια, κάτι που δυστυχώς οι περισσότεροι στερούνται. Συνεπώς για την καλύτερη δυνατή εμπειρία, καθώς και την αποφυγή σημαντικών λαθών που κάνουν οι περισσότεροι παίκτες στοιχήματος, είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσετε τις 2 πιο σημαντικές έννοιες: Τις πιθανότητες και τις αποδόσεις.

Αυτές τις 2 πολύ σημαντικές έννοιες θα αναλύσουμε στη συνέχεια, έτσι ώστε να είστε κατάλληλα προετοιμασμένοι την επόμενη φορά που θα παίξετε στοίχημα.

Πιθανότητες

Οι πιθανότητες, εκφράζουν το πόσο πιθανό είναι να συμβεί ένα γεγονός σε μορφή ποσοστού. Για παράδειγμα, εάν η πιθανότητα να τραβήξετε μια συγκεκριμένη κάρτα στο Blackjack είναι 4% αυτό σημαίνει ότι η πιθανότητα να την τραβήξετε είναι 4 στις 100 ‘τραβηξιές’. Αν πάλι ένα συμβάν έχει πιθανότητα 50%, τότε υπάρχει μια ακόμη πιθανότητα να συμβεί ή να μην συμβεί. Οι πιθανότητες εκφράζονται πάντα ως τιμή μεταξύ 0 και 1, με το 0 να δείχνει ότι το γεγονός είναι αδύνατο και το 1 να δείχνει ότι είναι βέβαιο ότι θα συμβεί.

Αποδόσεις

Οι αποδόσεις είναι ένας τρόπος έκφρασης της πιθανότητας να συμβεί ένα συγκεκριμένο γεγονός. Είναι συνήθως σε δεκαδική, κλασματική ή αμερικανική μορφή. Οι δεκαδικές αποδόσεις αντιπροσωπεύουν το συνολικό ποσό που θα λάβετε εάν κερδίσετε το στοίχημά σας, συμπεριλαμβανομένου του αρχικού σας πονταρίσματος. Οι κλασματικές αποδόσεις δείχνουν την αναλογία του ποσού που θα λάβετε ως κέρδος προς το ποντάρισμά σας. Οι αμερικανικές αποδόσεις, που είναι επίσης γνωστές ως αποδόσεις γραμμής χρήματος, υποδεικνύουν πόσα πρέπει να στοιχηματίσετε για να κερδίσετε 100€ ή πόσα θα κερδίσετε αν στοιχηματίσετε 100€.

Η συσχέτιση μεταξύ τους

Για να κάνετε είστε πιο αποτελεσματικοί στα στοιχήματα σας, θα πρέπει να κατανοήσετε πώς συνδέονται οι πιθανότητες και οι αποδόσεις. Η σχέση μεταξύ τους είναι απλή: όσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να συμβεί ένα γεγονός, τόσο μικρότερες θα είναι οι αποδόσεις. Ομοίως, όσο μικρότερη είναι η πιθανότητα να συμβεί ένα γεγονός, τόσο μεγαλύτερες θα είναι οι αποδόσεις.

 

Ας δούμε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για να το κατανοήσετε καλύτερα. Κατά την ρίψη ενός κέρματος η πιθανότητα να έρθει κορώνα είναι 50%, ενώ το να έρθει γράμματα επίσης 50%. Επομένως, οι πιθανότητες και για τα δύο αποτελέσματα θα είναι ίδιες και θα έχουν την μορφή 2,0 σε δεκαδικές πιθανότητες ή 1/1 σε κλασματικές πιθανότητες. Αυτό σημαίνει ότι αν ποντάρετε 10€ στην κορόνα και εμφανιστεί, θα λάβετε συνολικά 20€, μαζί με το αρχικό σας ποντάρισμα.

Ας εξετάσουμε τώρα κάτι πιο περίπλοκο. Αν για παράδειγμα θέλετε να στοιχηματίσετε σε ένα κρίσιμο αγώνα της αγαπημένη σας ομάδα, η οποία είναι και φαβορί. Αν το φαβορί έχει 65% πιθανότητα και η αντίπαλη ομάδα 35%, οι πιθανότητες για τη νίκη της ομάδας που είναι φαβορί θα είναι χαμηλότερες, για παράδειγμα κοντά στο 1,5, ενώ οι πιθανότητες για τη νίκη του αουτσάιντερ θα είναι υψηλότερες, ας πούμε 3,5. Αυτό σημαίνει ότι αν στοιχηματίσετε 10€ στην αγαπημένη σας ομάδα και κερδίσει, θα λάβετε συνολικά 15€, συμπεριλαμβανομένου του αρχικού σας πονταρίσματος. Εάν ποντάρετε 10€ στο αουτσάιντερ και κερδίσει, θα λάβετε συνολικά $35, συμπεριλαμβανομένου και του αρχικού σας πονταρίσματος.

Επειδή όμως δε θα παίξετε ένα μόνο ματς, τα πράγματα θα γίνουν ακόμα πιο σύνθετα. αν μάλιστα παίξετε και ειδικό στοίχημα η πιθανή απόδοση θα εκτοξευτεί. Από την άλλη όμως, οι πιθανότητες σας και αυτές θα εκτοξευτούν, από την αντίθετη πλευρά. Αν για παράδειγμα παίξετε 3 ματς άσσο, και anytime scorer στο ένα από τα 3 ματς έναν παίκτη που δε σκοράρει συχνά θα έχουμε τις ακόλουθες ενδεικτικές αποδόσεις. Αν το πρώτο ματς έχει απόδοση 2,0 το δεύτερο 1,8 το τρίτο 1,65 και ο anytime σκόρερ πληρώνει 4,0 τότε με 1€ θα μπορέσετε να διεκδικήσετε 23,76€ (2×1,8×1,65×4). Μπορεί κάτι τέτοιο να φαίνεται εντυπωσιακό, ωστόσο οι πιθανοτητες για το πρώτο μας να είναι 50%, ωστόσο για τον παραπάνω συνδυασμο θα είναι πολύ λιγότερες (περίπου 4,2%).

Στρατηγικές 

Υπάρχουν αρκετές στρατηγικές που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να βελτιώσετε την κατανόησή σας για τις πιθανότητες και τις αποδόσεις. Μια προσέγγιση είναι να μελετήσετε τα προηγούμενα αποτελέσματα ενός γεγονότος στο οποίο στοιχηματίζετε και να αναζητήσετε μοτίβα ή τάσεις που θα μπορούσαν να επηρεάσουν το αποτέλεσμα. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να είστε ιδιαιτερα παρατηρητικοί και να αφιερώσετε πολύ χρόνο στα προηγούμενα αποτελέσματα π.χ. 2 ομάδων ποδοσφαίρου. Αυτό που λέμε ‘προιστορία’ μπορεί να μην ‘παίζει μπάλα’, ωστόσο για τους λάτρεις του στοιχήματος είναι πολύ σημαντική.

Μια άλλη προσέγγιση είναι η σωστή ενημέρωση. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να κοιτάξετε άλλα δεδομένα, όπως είναι για παράδειγμα σε τι ψυχολογική κατάσταση είναι μια ομάδα. Μπορείτε να κάνετε την έρευνά σας σε αθλητικές ιστοσελίδες ή μέσα από εφημερίδες όπου υπάρχουν αρθογραφικές στήλες με έγκυρες αναλυσεις και προτάσεις στοιχήματος. Το να γνωρίζετε τα μέσα και τα έξω μιας ομάδας (ακόμα και τα διάφορα κουτσομπολιά) είναι κάτι που θα βοηθήσει να ‘διαβάσετε’ πέρα από τις πιθανότητες και τις αποδόσεις ή για να το εκφράσουμε καλύτερα, να τις εκμεταλλευτείτε καλύτερα. Έχασε μήπως την προηγούμενη αγωνιστική από την μεγαλύτερό της αντίπαλο 3-0; Λείπει μήπως ο καλυτερός της παίκτης; Ο προπονητής παίζει με την πλάτη στον τοίχο;

Η καλυτερη στρατηγική κατά την γνώμη μας είναι ο συνδυασμός των παραπάνω. Γνωρίζοντας βασικά ιστορικά δεδομένα, σε συνδυασμό με την τωρινή κατάσταση των ομαδών, μπορεί να σας δώσει ένα πλεονέκτημα που δε θα το έχουν οι άλλοι. Με τον τρόπο αυτό θα μπορέσετε να βρείτε αποδόσεις πιο δελεαστικές και θα μπορέσετε να αρπάξετε την ευκαιρία να ‘την φέρετε’ στον μπουκ.

Συμπερασματικά για τις αποδόσεις και τις πιθανότητες

Η κατανόηση των αποδόσεων και των πιθανοτήτων είναι το κλειδί για το πετυχημένο στοίχημα. Δυστυχώς, είναι λίγοι αυτοί που πραγματικά καταλαβαίνουν τι παίζουν και τις περισσότερες φορές εντυπωσιάζονται από τις υψηλές αποδόσεις, με αποτέλεσμα να παίζουν στην ουσία χαμένα στοιχήματα. Γνωρίζοντας πώς να ερμηνεύετε τις αποδόσεις και να υπολογίζετε τις πιθανότητες, μπορείτε να λαμβάνετε πιο ενημερωμένες αποφάσεις σχετικά με τα στοιχήματα που θα τοποθετήσετε και να απογειώσετε έτσι το παιχνίδι σας.