«Γωνιές Μνήμης – Γωνιές Χαράς»: Μία δημιουργική δράση με πρωταγωνιστές τους ηλικιωμένους!

Η δράση

Στο πλαίσιο του θεσμού Solidarity Days, έλαβε χώρα τις προηγούμενες ημέρες η δράση «Γωνιές Μνήμης – Γωνιές Χαράς» με θέμα τη δημιουργία χώρου αναμνήσεων. Σκοπός της δράσης ήταν η ψυχική και πνευματική ενδυνάμωση των ηλικιωμένων της περιοχής μας. Διοργανώθηκε από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και τον Πολυχώρο κοινωνικής καινοτομίας «Co2gether», με υποστηρικτές το Ίδρυμα Λήδας, Νανάς και Σπύρου Δούκα, τον Κοινωνικό Οργανισμό του Δήμου Πατρέων (ΚΟΔΗΠ), την εταιρεία «ΜINDSET», το Θεραπευτικό Παιδαγωγικό Κέντρο Πατρών Ατόμων με Νοητική Υστέρηση «Η ΜΕΡΙΜΝΑ» και χορηγό επικοινωνίας την εφημερίδα «Πελοπόννησος».

Στο πλαίσιο της δράσης πραγματοποιήθηκε μία συνάντηση στο Β’ ΚΑΠΗ Δ. Πατρέων (24/4). Οι συμμετέχοντες ανέσυραν μέσα από εικαστικά έργα πρόσωπα και βιώματα του παρελθόντος και δημιούργησαν δύο συλλογικές χειροτεχνίες με την καθοδήγηση καταρτισμένων επαγγελματιών και καλλιτεχνών. Συγκεκριμένα, οι χειροτεχνίες καθοδηγήθηκαν από την Μαρία Ζαφειροπούλου, Δρ. Γεροντολόγο – Νομικό. Τα δύο συλλογικά δημιουργήματα θα στολίσουν το χώρο του ΚΑΠΗ που διεξήχθη η δράση.
Οι ηλικιωμένοι ενίσχυσαν μέσω των χειροτεχνιών τη λεπτή τους κινητικότητα και τη δημιουργικότητά τους, καλλιέργησαν νέες θύμησες μέσα από εικόνες και διασκέδασαν καταρρίπτοντας στερεοτυπικά γνωμικά που υπάρχουν για την τρίτη ηλικία μέσα από διάλογο με το εξειδικευμένο προσωπικό. Η δράση έκλεισε με την προσφορά χειροποίητων σαπουνιών από το Θεραπευτικό Παιδαγωγικό Κέντρο Πατρών Ατόμων με Νοητική Υστέρηση «Η ΜΕΡΙΜΝΑ». Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία μέσα από την ανάπτυξη και την ευαισθητοποίηση όλων των αισθήσεων (όσφρηση, ακοή, αφή, γεύση) να ανασύρουν στο νου τους αναμνήσεις αναπολώντας τα παιδικά τους χρόνια και εξιστορώντας θύμησες του παρελθόντος.

Τοποθετήσεις

Χαράλαμπος Μπονάνος, Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αχαΐας

“ Αποτελεί ηθικό χρέος όλων μας και ο σεβασμός και η αγάπη σε όλους εκείνους που αφιέρωσαν αρκετό χρόνο από τη ζωή τους για να μας οδηγήσουν στην ενήλικη ζωή. Η υγιής γήρανση αποτελεί μία πρόκληση που πρέπει με επιτυχία να αντιμετωπίσουμε , υποστηρίζοντας με κάθε τρόπο τους ηλικιωμένους , οι οποίοι για να παραμείνουν ενεργοί θα πρέπει να υποστηριχθούν καλύτερα οι δραστηριότητες εθελοντισμού, η ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών, η ενεργός κινητικότητα, η επένδυση στις ψηφιακές δεξιότητες, μα πάνω απ΄ όλα η αποτελεσματική πρόσβαση στην περίθαλψη και τις υγειονομικές υπηρεσίες.

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας συμμετέχοντας στη δράση αυτή, σκοπό έχει να δείξει έμπρακτα το ενδιαφέρον της και να συμβάλει στην φυσική και πνευματική ενδυνάμωση των ηλικιωμένων ανθρώπων, αφού η σύνδεση με το παρελθόν τους είναι καίριας σημασίας για την ψυχική και συναισθηματική τους ενδυνάμωση. Δε σταματάμε όμως εδώ.

Παραμένουμε ανοιχτοί σε κάθε πρόταση που θα δείχνει την κοινωνική μας αλληλεγγύη και στήριξη σε ευπαθείς ομάδες και σε όσους έχουν ανάγκη την έμπρακτη συνδρομή μας. Το να προστατεύεις τη ζωή ενός ανθρώπου ή να του απαλύνεις τον πόνο της μοναξιάς είναι από τις σημαντικότερες υπηρεσίες που μπορούμε να προσφέρουμε στην κοινωνία. Και θα το κάνουμε διότι σαν Περιφερειακή Αρχή στο επίκεντρό μας είναι ο άνθρωπος!”

Θόδωρος Τουλγαρίδης, Πρόεδρος Κοινωνικού Οργανισμού Δήμου Πατρέων

“Η συγκεκριμένη δράση απέδειξε τη διάθεση των μελών ΚΑΠΗ για δημιουργία, αποτύπωση των εμπειριών τους και κοινωνικοποίηση. Τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά είναι έντονα, ιδιαίτερα μετά την πανδημία, καθώς το συγκεκριμένο διάστημα η συγκεκριμένη πληθυσμιακή ομάδα, επηρεάστηκε πιο πολύ από όλους μας. Η κοινωνική απομόνωση κι ο εγκλεισμός του COVID άφησαν το στίγμα τους στ’ άτομα τρίτης ηλικίας κι απόδειξη αυτών είναι η αύξηση των νευροψυχικών διαταραχών (άγχος, κατάθλιψη κ.λπ.) το συγκεκριμένο διάστημα. Η εν λόγω συνεργατική δράση, αλλά και άλλες που σχεδιάζονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΚΟΔΗΠ και πιο συγκεκριμένα των ΚΑΠΗ και των μελών (π.χ. εμφανίσεις χορωδίας, θεατρική παράσταση, εκδρομικό πρόγραμμα, θαλάσσια μπάνια και αρκετές άλλες), έχουν σκοπό να δώσουν τη χαρά της συμμετοχής στα άτομα τρίτης ηλικίας κι ένα μήνυμα σε όλους μας, ότι η ζωή συνεχίζεται και πρέπει να τη διεκδικούμε, να τη ζούμε και να τη χαιρόμαστε σε κάθε ηλικία. Σε δύσκολες εποχές και γι’ αυτούς (μείωση συντάξεων και παροχών, αύξηση φαρμάκων κ.λπ.), αλλά και για τις υπηρεσίες μας (μεγάλη υποστελέχωση του προσωπικού κ.λπ.) είμαστε σαν ΚΟΔΗΠ κοντά τους με κάθε τρόπο και δράση που μπορούμε.”

Μαρία Ζαφειροπούλου, Founder co2gether, Δρ. Γεροντολόγος – Νομικός

Εμπνευστήκαμε από μία ιδέα από την Φιλανδία, “τα σπίτια -χώρους μνήμης”, φέραμε το κέφι και την καλή διάθεση από το εξειδικευμένο προσωπικό και τους εθελοντές της Co2gether, και συναντήσαμε τις εμπειρίες και τη σοφία των καταπληκτικών κυριών του ΚΑΠΗ. Χρησιμοποιήσαμε παλιά υφαντά και εργόχειρα, κόψαμε φωτογραφίες από την παλιά εποχή, και τις κολλήσαμε σε ασπρόμαυρο φόντο. Όλοι μαζί ακούσαμε ιστορίες για τα νεανικά χρόνια, θυμηθήκαμε μυρωδιές του παρελθόντος και γελάσαμε πολύ! Είναι ευεργετικό να ξαναβλέπει το άτομο τρίτης ηλικίας τον εαυτό του νέο ή να του δίνεται η δυνατότητα να παρατηρεί τη μόδα της εποχής του 1960! Οι προσωπικές πινελιές της κάθε συμμετέχουσας έδωσαν όμορφη νότα στη συλλογική αυτή προσπάθεια.
Για εμάς κάθε δράση στα ΚΑΠΗ είναι ορόσημο και στιγμές γεμάτες συγκινήσεις. Επιθυμούμε να ενδυναμώσουμε τους ηλικιωμένους μέσα από πρωτότυπες δράσεις. Μετά από αρκετές εκδηλώσεις που έχουμε συνδιοργανώσει με τα ΚΑΠΗ Πάτρας, μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα πως αναπτύχθηκαν δεσμοί προσωπικοί και επαγγελματικοί που θέλουμε να συνεχιστούν. Τον Μάιο και Ιούνιο ετοιμάζουμε ομάδες συνηγορίας για την προάσπιση των δικαιωμάτων των ατόμων τρίτης ηλικίας (θέματα δικαστικής συμπαράστασης, σύνταξη διαθήκης, νομικά θέματα καθημερινότητας).

Βασιλική Ντζελβέ, Ίδρυμα Λήδας, Νανάς και Σπύρου Δούκα
Το «Ίδρυμα Λήδας, Νανάς και Σπύρου Δούκα», αντιλαμβανόμενο τις αυξανόμενες ανάγκες της τρίτης ηλικίας, συμμετέχει ενεργά σε ενέργειες που αφορούν την ευημερία των ηλικιωμένων, εκφράζοντας έτσι την αναγνώριση και το σεβασμό προς τους συνανθρώπους μας. Οι δράσεις αυτές αποτελούν μία ευκαιρία να εκτιμήσουμε και να αποδεχθούμε τη συνεισφορά τους ως μία σημαντική ανεκτίμητη αξία για την κοινωνία καθώς αδιαμφισβήτητα οι ηλικιωμένοι αποτελούν μία αστείρευτη πηγή σοφίας, γνώσεων και εμπειριών.