Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα με τους αρνητές

Το κύριο άρθρο της “Π” καταπιάνεται με τους αρνητές του εμβολίου στον υγειονομικό χώρο

Ο ΕΝΑΣ δίνει θάρρος στον άλλον και όλοι μαζί από τους κήρυκες του αντιεμβολιαστικού ρεύματος. Η επιχειρηματολογία τους ενισχύεται από η γνωστή σφαλερή θεώρηση περί δικαιωμάτων και υποχρεώσεων, σύμφωνα με την οποία κάποιος δικαιούται ακόμα και να πάρει τους άλλους στον λαιμό του, προκειμένου να απαρνηθεί μια πράξη που δεν εγκρίνει. Δεν τύπτονται άλλωστε γι’ αυτό: Δεν πιστεύουν ότι η στάση τους εγκυμονεί σοβαρό κίνδυνο για κανέναν. Πιστεύουν ότι η κινδυνολογία είναι προπαγάνδα και ότι κίνδυνος είναι πρωτίστως το εμβόλιο παρά ο ιός.
ΚΑΙ ΚΑΠΩΣ έτσι οι αρνητές του εμβολίου στον υγειονομικό χώρο εμφανίζονται πλέον ως ισχυρή, συντεταγμένη δύναμη. Πρόκειται, εκτιμάται, για το ένα τρίτο περίπου του τοπικού υγιεινομικού δυναμικού. Μπορεί μέρος του να καμφθεί μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, έστω υπό τον φόβο των κυρώσεων που επισείει η κυβέρνηση. Αλλά δεν παύει να είναι πολύ μεγάλος πληθυσμός. Δεν είναι εφικτό να παραμεριστεί, σύμφωνα με τη γνωστή απόφαση. Ποιός θα καλύψει τα κενά, δεδομένου ότι ήδη το προσωπικό είναι ανεπαρκές σε σχέσ με τις ανάγκες; Αλλά και ποιός μπορεί να ανεχθεί όλον αυτόν τον κόσμο να απασχολείται ανεμβολίαστος στην πρώτη γραμμή του υγειονομικού τομέα;
Η ΣΥΝΘΗΚΗ είναι σφοδρά διλημματική από πρακτική, ηθική, πολιτική και κοινωνική άποψη. Πρέπει να αξιοποιηθούν τα εναπομείναντα περιθώρια. Πρέπει επίσης να εκλείψει το φαινόμενο της υπόθαλψης: Πολιτικοί, συνδικαλιστικοί, επιστημονικοί κύκλοι ρίχνουν νερό στον μύλο της αμφισβήτησης, για διάφορους λόγους που ελάχιστα έχουν να κάνουν με τις απόψεις τους και περισσότερο με άλλες στοχεύσεις.
ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ερώτημα αφορά, ωστόσο, την Πολιτεία. Μπορεί να εφαρμόσει το μέτρο των κυρώσεων εάν αυτό πρόκειται να γδύσει τον υγειονομικό τομέα; Το εννοεί ή απλά φοβέρισε; Αλλά εάν εξαγγέλλεις μέτρο που δεν μπορείς να τηρήσεις, τότε συνολικά η πολιτική σου απειλείται με ακύρωση, και αυτό δεν είναι καλό για κανέναν.