Βομβαρδισμός κοντά στο νοσοκομείο Αλ Σίφα – Χωρίς ρεύμα, νερό και επικοινωνίες το Ινδονησιακό νοσοκομείο

Μάχες σώμα με σώμα στο έδαφος και φονικοί βομβαρδισμοί από αέρος στη Λωρίδα της Γάζας – Επιδρομές και στη Τζενίν, στη Δυτική Όχθη, με νεκρούς και τραυματίες

νοσοκομείο

Εφιάλτης δίχως τέλος στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς συνεχίζονται οι επιθέσεις τους Ισραήλ. Τα νοσοκομεία του παλαιστινιακού θύλακα έχουν μπει στο στόχαστρο των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων (IDF), επειδή θεωρούνται ορμητήρια των μαχητών της Χαμάς.

Τα χτυπήματα, από ξηράς και αέρος, είναι αλλεπάλληλα με τις λίστες των νεκρών και των τραυματιών αν μεγαλώνουν συνεχώς.

Το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Γάζας, το Al Shifa, βομβαρδίζεται συνεχώς, ενώ ήδη μετρά 13 θύματα από την επίθεση το βράδυ της Πέμπτης (9/11). «Οι ιατρικές ομάδες δεν θα φύγουν από το νοσοκομείο και δεν θα εγκαταλείψουμε τους ασθενείς», δηλώνει ο διευθυντής του.

«Οι μάχες συνεχίζονται. Δεν θα υπάρξει κατάπαυση του πυρός χωρίς την απελευθέρωση των αιχμαλώτων μας»

Δραματικές ώρες ζουν οι ασθενείς και οι γιατροί και στα νοσοκομεία Παίδων Al Rantisi και Al Nasr, τα οποία είναι πλέον περικυκλωμένα από τανκ του ισραηλινού στρατού, ο οποίος ζητά την εκκένωσή τους.

Οι Παλαιστίνιοι, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, θρηνούν 10.818 άτομα, εκ των οποίων τα 4.412 είναι παιδιά και τα 2.918 γυναίκες, ενώ οι τραυματίες ανέρχονται σε 26.905. Οι Ισραηλινοί έχουν περισσότερες από 1.200 απώλειες, με 1.162 από αυτές να έχουν αναγνωριστεί. Οι τραυματίες ανέρχονται σε 5.400.

Στο μεταξύ, νέα προθεσμία για ασφαλή μετακίνηση των αμάχων από τα βόρεια της Λωρίδας της Γάζας προς τα νότια έδωσε σήμερα ο ισραηλινός στρατός από τις 10 το πρωί ως τις 4 το απόγευμα.

Ο Λευκός Οίκος γνωστοποίησε χθες (9/11) ότι το Ισραήλ συμφώνησε σε καθημερινές τετράωρες παύσεις πυρός στη βόρεια Γάζα, ώστε να επιτραπεί στους ανθρώπους να διαφύγουν κατά μήκος δύο ανθρωπιστικών διαδρόμων, και χαρακτήρισε την κίνηση αυτή ως ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται για κάποια εκεχειρία με τη Χαμάς, παρά για τοπικές και περιορισμένου εύρους παύσεις πυρός, που κάθε φορά θα ανακοινώνονται τρεις ώρες νωρίτερα. «Οι μάχες συνεχίζονται και δεν θα υπάρξει κατάπαυση του πυρός χωρίς την απελευθέρωση των αιχμαλώτων μας», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού.

Δείτε live εικόνα από τη Γάζα

Τραυματίες επισκέπτεται ο Νετανιάχου – «Δεν θα σταματήσουμε»

Ο Νετανιάχου επισκέφθηκε τραυματίες στο νοσοκομείο Barzilai στο Ashkelon: «Δεν σταματάμε και δεν θα σταματήσουμε» ανέφερε.

νοσοκομείο

 

νοσοκομείο

Κινήσεις για απελευθέρωση των ομήρων, αλλά το περίγραμμα της συμφωνίας δεν έχει ακόμη καθοριστεί

Το Ισραήλ και η Χαμάς δεν έχουν ακόμη οριστικοποιήσει το περίγραμμα της συμφωνίας για την απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων, δήλωσαν στη Haaretz πηγές που γνωρίζουν τις έμμεσες συνομιλίες για το θέμα.

Σύμφωνα με μία από τις πηγές, τα μέρη συνεχίζουν να προωθούν μια κίνηση απελευθέρωσης σημαντικού αριθμού ομήρων, αλλά αντίθετα με τα δημοσιεύματα, ο αριθμός και η ταυτότητά τους δεν έχουν ακόμη συμφωνηθεί, όπως και το ακριβές χρονοδιάγραμμα.

«Ωστόσο, η χθεσινή επίσκεψη του επικεφαλής της Μοσάντ Ντέντι Μπαρνέα στη Ντόχα και η επακόλουθη αμερικανική ανακοίνωση της ετοιμότητας του Ισραήλ για μόνιμη και περιορισμένη ανθρωπιστική εκεχειρία δημιούργησαν ένα κλίμα που επιτρέπει σημαντική πρόοδο», σχολιάζει η ισραηλινή Haaretz.

 Καμία έξοδος από τη Ράφα την Παρασκευή

Το πέρασμα της Ράφα δεν λειτούργησε για αυτούς που έχουν πάρει έγκριση να φύγουν την Παρασκευή, δήλωσαν στο Reuters αιγυπτιακές πηγές ασφαλείας και ένας Παλαιστίνιος αξιωματούχος.

Η αναστολή οφειλόταν σε προβλήματα μεταφοράς τραυματιών στο συνοριακό πέρασμα της Ράφα, αν και δεν είναι σαφές πώς τα ζητήματα αυτά θα επηρέαζαν την αναχώρηση των κατόχων ξένων διαβατηρίων.

Μια ομάδα 34 Βραζιλιάνων παγιδευμένων στη Γάζα απομακρύνθηκε από τα σύνορα την Παρασκευή. Η δυσχερής θέση τους οδήγησε τους Βραζιλιάνους αξιωματούχους να πιστεύουν ότι το Ισραήλ ενεργεί πολύ αργά για να εξασφαλίσει την έξοδό τους. Το Ισραήλ κατηγόρησε τη Χαμάς για τις καθυστερήσεις.

Οι περιορισμένες έξοδοι από τη Γάζα άρχισαν την 1η Νοεμβρίου και έχουν διακοπεί δύο φορές την τελευταία εβδομάδα λόγω των ισραηλινών βομβαρδισμών.

 

Νέοι βομβαρδισμοί στο νοσοκομείο Αλ Σίφα

Το νοσοκομείο Αλ Σίφα έχει βομβαρδιστεί πέντε φορές μέχρι τώρα. Όπως αναφέρει το Quds News Network πριν από λίγο ξεκίνησε νέος σφοδρός βομβαρδισμός κοντά στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της Γάζας, όπου περιθάλπει 5.000 τραυματίες ενώ χιλιάδες είναι οι εκτοπισμένοι που έχουν βρει εκεί καταφύγιο.

 IDF: Καταλάβαμε προπύργιο της Χαμάς στον καταυλισμό Αλ Σάτι

Σύμφωνα με ανακοίνωση των IDF ο ισραηλινός στρατός αναφέρει ότι κατέλαβε προπύργιο της Χαμάς στον προσφυγικό καταυλισμό Σάτι στα ανατολικά της Βόρειας Γάζας και ότι σκότωσε «150 τρομοκράτες» τις προηγούμενες μέρες.

Ο στρατός δήλωσε ότι κατέστρεψε χώρους εκτόξευσης, παραγωγής πυρομαχικών και στρατιωτικού σχεδιασμού.

Το Αλ-Σάτι, ο τρίτος μεγαλύτερος προσφυγικός καταυλισμός στη Λωρίδα της Γάζας, έχει δεχθεί μερικούς από τους σφοδρότερους ισραηλινούς βομβαρδισμούς καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου.

Ωστόσο, ο Dawud Shehab, εκπρόσωπος της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ, δήλωσε στο Al Jazeera ότι το Ισραήλ δεν κατάφερε να επιτύχει κανένα στρατιωτικό στόχο στη Γάζα.