Φαγούρα στο κεφάλι: 5 Λόγοι που έχεις φαγούρα και πώς θα ανακουφιστείς

Τι την προκαλεί; Ανακάλυψε τους πιθανούς λόγους και πώς θα αντιμετωπίσεις αυτό το πρόβλημα.

Φαγούρα στο κεφάλι

Η φαγούρα στο κεφάλι μπορεί να είναι πολύ ενοχλητική και να επηρεάζει την καθημερινότητά σου. Αλλά τι την προκαλεί; Ανακάλυψε τους πιθανούς λόγους και πώς θα αντιμετωπίσεις αυτό το πρόβλημα.

Τι προκαλεί φαγούρα στο κεφάλι;

Πιτυρίδα:

Η πιτυρίδα είναι μία από τις πιο συνηθισμένες αιτίες φαγούρας στο κεφάλι. Μπορεί πιο σπάνια να προκληθεί από έναν μύκητα, αλλά συνήθως προκαλείται από τη χρήση ορισμένων προϊόντων περιποίησης. Τα αντιπιτυριδικά σαμπουάν είναι συνήθως η πρώτη επιλογή για την αντιμετώπισή της.

Σμηγματορροϊκή Δερματίτιδα:

Μια φλεγμονή που μπορεί να προκαλέσει φαγούρα και κοκκινίλες στο δέρμα. Η αντιμετώπιση γίνεται συνήθως με συνταγογραφούμενες αλοιφές.

Ψείρες

Αν νιώθεις σαν κάτι να περπατά στο κεφάλι σου, οι ψείρες μπορεί να είναι ο λόγος. Υπάρχουν ειδικά σαμπουάν, χτένες και προϊόντα που μπορούν να σε βοηθήσουν. Όλα βέβαια, σύμφωνα με τις οδηγίες του δερματολόγου σου.

Δερματίτιδα

Ορισμένα προϊόντα περιποίησης μπορεί να προκαλέσουν αλλεργική αντίδραση στο δέρμα του κεφαλιού. Η λύση είναι να αποφύγεις τη χρήση του προϊόντος που προκαλεί τα συμπτώματα

Δερματόφυτα:

Αυτοί οι μύκητες μπορεί να προκαλέσουν εξανθήματα και φαγούρα στο κεφάλι. Υπάρχουν κατάλληλες θεραπείες που μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των δερματόφυτων.

Ποια είναι τα συμπτώματα της φαγούρας στο κεφάλι;

Η φαγούρα στο κεφάλι μπορεί μερικές φορές να είναι σημάδι υποκείμενων καταστάσεων.

Αν αντιμετωπίζεις συνεχή φαγούρα στο κεφάλι, είναι καλό να επισκεφτείς έναν δερματολόγο για να βρεις την ακριβή αιτία και την κατάλληλη θεραπεία.

Ξεφλούδισμα

Μπορεί να εμφανιστούν λευκές ή κιτρινωπές νιφάδες στο κεφάλι και στα μαλλιά σου. Αυτές οι νιφάδες συχνά να συγχέονται με την πιτυρίδα, αλλά μπορεί επίσης να είναι σημάδι καταστάσεων όπως η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα ή η ψωρίαση.

Ερυθρότητα:

Οι περιοχές του τριχωτού της κεφαλής μπορεί να γίνουν κόκκινες και φλεγμονώδεις, ειδικά αν ο κνησμός είναι έντονος ή αν ξύνεις το κεφάλι σου συχνά.

Ευαισθησία του τριχωτού της κεφαλής:

Το τριχωτό της κεφαλής μπορεί να γίνει ευαίσθητο στο άγγιγμα, τη θερμότητα ή τα προϊόντα περιποίησης μαλλιών. Αυτή η ευαισθησία μπορεί να οφείλεται σε φλεγμονή ή σε δερματικές αντιδράσεις.

Εξανθήματα 

Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να σχηματιστούν μικρά εξανθήματα στο κεφάλι. Αυτά μπορεί να είναι επώδυνα και μπορεί να υποδεικνύουν λοιμώξεις ή άλλες δερματικές παθήσεις.

Απώλεια μαλλιών

Ο επίμονη φαγούρα στο κεφάλι και το ξύσιμο μπορεί να οδηγήσουν σε “σπάσιμο” των μαλλιών ή ακόμη και σε προσωρινή απώλεια μαλλιών. Σε ορισμένες παθήσεις, όπως η επιπεφυκίτιδα, η τριχόπτωση μπορεί να είναι πιο έντονη.

Πώς θα ανακουφιστώ από τη φαγούρα στο κεφάλι;

Εφάρμοσε σωστή υγιεινή

Το τακτικό λούσιμο των μαλλιών σας βοηθά στην απομάκρυνση της βρωμιάς, του ιδρώτα και της περίσσειας ελαίων που μπορεί να ερεθίσουν το τριχωτό της κεφαλής.

Tip: Μην το παρακάνεις γιατί το υπερβολικό πλύσιμο μπορεί να “απογυμνώσει” το τριχωτό της κεφαλής από τα φυσικά του έλαια, οδηγώντας σε ξηρότητα.

Διάλεξε τα σωστά προϊόντα για τα μαλλιά

Ορισμένα προϊόντα μαλλιών μπορεί να είναι σκληρά για το τριχωτό της κεφαλής.

Tip: Επίλεξε υποαλλεργικά, χωρίς θειικά άλατα και φυσικά σαμπουάν και μαλακτικά. Εάν υποψιάζεσαι ένα προϊόν για τον ερεθισμό, σταμάτησε τη χρήση του.

Ενυδάτωσε το τριχωτό της κεφαλής σου

Όπως ακριβώς το δέρμα σου, έτσι και το τριχωτό της κεφαλής σου χρειάζεται ενυδάτωση.

Tip: Χρησιμοποίησε ελαφρά έλαια όπως λάδι τζοτζόμπα ή λάδι καρύδας για να ενυδατώσεις το τριχωτό της κεφαλής χωρίς να φράξεις τους πόρους και τους θύλακες.

Προστάτεψε το κεφάλι σου από τις καιρικές συνθήκες

Φυλάξου από τους περιβαλλοντικούς παράγοντες όπως ο ήλιος, ο άνεμος και το κρύο, που  μπορούν να επιδεινώσουν τη φαγούρα στο κεφάλι σου.

Tip: Φόρεσε καπέλο ή σκουφί όταν εκτίθεσαι σε έντονες καιρικές συνθήκες.

Διατήρησε μια ισορροπημένη διατροφή

Οι ελλείψεις θρεπτικών συστατικών μπορούν να επηρεάσουν την υγεία του τριχωτού της κεφαλής.

Tip: Βεβαιώσου ότι η διατροφή σου είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, ψευδάργυρο και βιταμίνες Α, Ε και Β, οι οποίες υποστηρίζουν την υγεία του δέρματος.

Απόφυγε τις θεραπείες μαλλιών

Οι χημικές θεραπείες, οι βαφές και το θερμικό styling μπορούν να ερεθίσουν το τριχωτό της κεφαλής.

Tip: Περιόρισε τη χρήση αυτών των θεραπειών και χρησιμοποίησε προϊόντα που δεν σε ενοχλούν.

Άλλαξε τακτικά τις μαξιλαροθήκες

Ακάρεα, έλαια και σκόνη μπορεί να συσσωρευτούν στις μαξιλαροθήκες.

Tip: Το τακτικό πλύσιμό τους μπορεί να αποτρέψει τη μεταφορά πιθανών ερεθιστικών ουσιών στο τριχωτό της κεφαλής σας.

Συμβουλεύσου έναν δερματολόγο

Εάν είσαι επιρρεπής στη φαγούρα στο κεφάλι, η επίσκεψη στον δερματολόγο είναι μονόδρομος. Έτσι, θα βρεις και την αιτία, αλλά και την εξατομικευμένη θεραπεία με τα προϊόντα εκείνα που θα είναι κατάλληλα για σένα.