Το πρώτο θύμα του κορονοϊού στην Ελλάδα

*Ο Θανάσης Μπιλίρης είναι στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και μαθηματικός

Αγαπητοί συνάδελφοι, εδώ και τρεις μέρες συρρέουν στο Νοσοκομείο μας βαριές ιογενείς πνευμονίες, από άγνωστα αίτια. Σύμφωνα με την Έκθεση Υγείας, πρέπει να αναφέρουμε στον ΠΟΥ, αμέσως μετά να πάρουμε τα μέτρα μας, για το ενδεχόμενο η κατάσταση να ξεφύγει από το έλεγχό μας. Δεν πρέπει να περιμένουμε περισσότερο. Πρέπει να δράσουμε άμεσα (Ιατρός Λη – 10 Δεκέμβρη 2019).

Αποδέκτες οι συνάδελφοί του στο Νοσοκομείο Γουάν της Κίνας και ο Ιατρικός Σύλλογος. Ο γιατρός, που είχε προειδοποιήσει, αλλά οι Κινεζικές αρχές του είχαν κλείσει το στόμα, πέθανε από Κορονοϊό, φροντίζοντας ασθενείς στο Γουάν. Στην αρχή η παγκόσμια κοινή γνώμη νόμιζε ότι ήταν υπόθεση της Κίνας. Στην Ευρώπη δεν έδωσαν σημασία, αλλά το Γενάρη του 2020, ακούσαμε ότι η πανδημία είχε περάσει στην Ευρώπη και στην Ελλάδα.
Η πανδημία μεταδοτική χωρίς έλεγχο. Ήδη είχαμε κρούσματα και στην Ελλάδα.

Σε αυτό το κλίμα ο Μανώλης έκανε ταξίδι στο Ισραήλ με άλλους κατοίκους της Ηλείας, προσκυνητές στους Αγίους Τόπους. Οι ταξιδιώτες πήγαν σε όλα τα Χριστιανικά Σύμβολα να προσκυνήσουν. Στη διάρκεια του ταξιδιού συναντήθηκαν και με άλλους ανθρώπους διαφόρων εθνικοτήτων.
Εκεί ο Μανώλης και άλλοι ταξιδιώτες κόλλησαν τον Κορονοϊό, χωρίς να γνωρίζουν τις συνέπειες και την επικινδυνότητα. Νόμισαν ότι ήταν μια απλή ίωση, που θα περάσει με το πέρασμα του χρόνου.

Επέστρεψαν στην Ελλάδα και στην Ηλεία λίγο πριν τις τελευταίες Απόκριες. Ο φίλος Μανώλης στην αρχή νοσηλεύτηκε σε Νοσοκομείο της Ηλείας και προς την τελευταία Κυριακή της Απόκριας ήρθε για νοσηλεία στο Περιφερειακό της Πάτρας. Δεν διαγνώσθηκε η ασθένειά του από την αρχή της νοσηλείας του, με αποτέλεσμα να κολλήσουν Κορονοϊό στο Νοσοκομείο γιατροί και νοσηλευτές. Τα νέα της παγκόσμιας κοινής γνώμης έφθασαν και στην Ελλάδα για την πανδημία.

Μάλιστα στην Πάτρα ματαιώθηκε το Καρναβάλι της τελευταίας Κυριακής της Αποκριάς.
Ήδη τα ΜΜΕ άρχισαν να μεταδίδουν τα δυσάρεστα νέα του φίλου μου, συναδέλφου μου, Μανώλη Αγιομυργιανάκη, για την ασθένειά του. Προσπάθησα να επικοινωνήσω μαζί του στην Πάτρα, αλλά απαγόρευαν οι γιατροί. Στάθηκε αδύνατη η επικοινωνία μεταξύ μας. Φυσικά και άλλοι ταξιδιώτες από την Ηλεία νοσηλεύονταν στο Νοσοκομείο.

Τελικά, ο φίλος μου Μανώλης, απεβίωσε στις 7 Μάρτη του 2020. Ήταν το πρώτο θύμα του Κορονοϊού στην πατρίδα μας. Εκείνη την μέρα όλη η Ελλάδα μιλούσε για την ατυχία του Μανώλη. Η κοινή γνώμη αφυπνίσθηκε και η Κυβέρνηση άρχισε να παίρνει αυστηρά μέτρα.
Εν τω μεταξύ η πανδημία είχε εισβάλει σε όλο τον πλανήτη και δεν υπολόγιζε τίποτε. Ευρώπη – ΗΠΑ – Ασία – Αφρική παντού. Χιλιάδες τα θύματα. Τον καλπασμό του Κορονοϊού έδωσε το εμβόλιο που ήταν Δώρο της Επιστήμης και έδωσε ανάσα σε ολόκληρη την ανθρωπότητα.
Μείωσε τα θύματα, έδωσε αντισώματα, σταμάτησε την μετάδοση.

Ο σύντροφος Μανώλης, Μαθηματικός, συνδικαλιστής, περιφερειακός σύμβουλος, ασυμβίβαστος ΠΑΣΟΚ. Τίμιος και ειλικρινής, κρητικό παλικάρι.
Είχαμε γνωριμία, φιλία για πολλά έτη.

Σαν Μαθηματικός ήταν κοφτερό μυαλό, προσιτός Δάσκαλος, φιλικός και δίκαιος με τους μαθητές του. Δίδασκε στην Αμαλιάδα.
Είχε οργανώσει και το Λαϊκό Φροντιστήριο στο Δήμο Ηλείας για τους άπορους μαθητές.

Σαν σύντροφος στο ΠΑΣΟΚ, οργανωμένος από την ίδρυσή του, διετέλεσε Γραμματέας της Δημοτικής Οργάνωσης ΠΑΣΟΚ Αμαλιάδος, επίσης διετέλεσε μέλος Νομαρχιακής Επιτροπής Ηλείας, υποψήφιος Βουλευτής το 2015 στην Ηλεία με το ΠΑΣΟΚ.
Συνδικαλιστής στους Καθηγητές, Περιφερειακός Σύμβουλος 2014 έως 2020.

Πάντα πανέξυπνος, καλοσυνάτος, ασυμβίβαστος, κοινωνικά ευαίσθητος, ο συνάδελφος και σύντροφος Μανώλης. Φίλε, Μανώλη, οι σύντροφοι, οι συνάδελφοι, οι φίλοι σου σε χαιρετάνε και πάντα σε θυμούνται. Οι κάτοικοι Αμαλιάδας – Ηλείας, σου είναι πάντα ευγνώμονες. Αιωνία η μνήμη σου

*Ο Θανάσης Μπιλίρης είναι στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και μαθηματικός