Ψέματα, τυχοδιωκτισμοί, μεθοδεύσεις δεν θα περάσουν

Του Γιάννη Πετρόπουλου, γραμματέας ΠΑΣΠ ΑΕΙ Πάτρας.

Το τελευταίο διάστημα έχει προκληθεί μεγάλη αναστάτωση στην πανεπιστημιακή κοινότητα με τις εξελίξεις σχετικά με το νομοσχέδιο «Ελεύθερο Πανεπιστήμιο» για ίδρυση μη κρατικών ΑΕΙ.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, συνειδητά, επέλεξε να το φέρει σε δημόσια διαβούλευση εν μέσω εξεταστικής περιόδου, ελπίζοντας ότι θα βρει το φοιτητικό κίνημα διασπασμένο και νεκρωμένο, μη ικανό να αποτελέσει ανάχωμα στις αντιεκπαιδευτικές της πολιτικές, που θα οδηγήσουν στην υποβάθμιση του δημόσιου-δωρεάν πανεπιστημίου, σε δίδακτρα ακόμη και στα προπτυχιακά προγράμματα σπουδών, καθώς και σε πλήρη απορρύθμιση των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων.

Ωστόσο, με αυτόν τον τρόπο έχει δημιουργηθεί στις γενικές συνελεύσεις των φοιτητικών συλλόγων το παραπλανητικό δίπολο μεταξύ κατάληψης και ανοικτών σχολών. Ο πραγματικός λόγος, που γίνονται αυτή την περίοδο οι ΓΣ είναι για να αποφασίσει ο κάθε φοιτητικός σύλλογος το ποια θα είναι η στάση του σε σχέση με το νομοσχέδιο και την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων. Τεράστιος είναι, μάλιστα, ο καταποντισμός που υπέστη η κυβερνητική παράταξη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, με τους φοιτητές να τους μαυρίζουν σε όποια ΓΣ επιλέξουν να εμφανιστούν.

Ως ΠΑΣΠ ΑΕΙ Πάτρας από την αρχή της συζήτησης για τα ιδιωτικά ΑΕΙ έχουμε επιλέξει να τηρήσουμε υπεύθυνη πολιτικά και συνδικαλιστικά στάση. Δεδομένου ότι διανύουμε εξεταστική ήμασταν κάθετοι ότι οι σχολές πρέπει να παραμείνουν ανοιχτές. Η θέση μας ήταν ξεκάθαρη: όχι στα ιδιωτικά ΑΕΙ – αγώνας με ανοιχτές σχολές.

Οι δυνάμεις ΠΚΣ και ΕΑΑΚ ενώθηκαν υπέρ της κατάληψης και στράφηκαν ενάντια στην ΠΑΣΠ με ψέματα, ώστε να μην χάσουν, ενώ στους δρόμους συνέχισαν να κατεβαίνουν διασπασμένα στις πορείες. Εκπρόσωποί τους διαβεβαίωναν όλους τους φοιτητικούς συλλόγους ότι δεν θα χαθεί η εξεταστική, καθώς αυτή θα διεξαχθεί διαδικτυακά.

Τα ψέματα, οι τυχοδιωκτισμοί και οι μεθοδεύσεις τους δεν θα περάσουν!

Οχι στο αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο, που προσπαθεί να φέρει η κυβέρνηση ΝΔ χέρι-χέρι με τη φιλοκυβερνητική παράταξη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ.

Οχι στην υποβάθμιση του δημόσιου και δωρεάν πανεπιστημίου και των σπουδών μας.

Καμία σκέψη για αναθεώρηση του άρθρου 16.

Αγώνας με ανοικτές σχολές – όχι καταλήψεις, εν μέσω εξεταστικής, για τον πολύ απλό λόγο ότι κανένας δεν μας διασφαλίζει ότι δεν θα χαθεί η εξέταση κανενός μαθήματος.