Από την Κρήτη ως την Πάτρα ένα… Καρναβαλικό Κομιτάτο δρόμος! Έρχεται «Η απαγωγή της Τασούλας» ΦΩΤΟ

Μια ιστορία απαγωγής στην Κρήτη τη δεκαετία του ’50 που προκάλεσε το διεθνές ενδιαφέρον από τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, έγινε η αφορμή για την νέα παράσταση του Καρναβαλικού Κομιτάτου Πάτρας με τίτλο «Η απαγωγή της Τασούλας», πάντα βέβαια δοσμένη με τον… ανάλογο τρόπο

Από

Τι σχέση έχει μία ιστορία απαγωγής από την Κρήτη τη δεκαετία του ’50 με το Πατρινό Καρναβάλι; Έχει και παραέχει αν σκεφτεί κανείς πως έχει βάλει το «χεράκι» του το Καρναβαλικό Κομιτάτο της Πάτρας. Και αυτό γιατί αναφερόμαστε στην παράσταση που θα ανεβάσει από τις 21 έως τις 28 Φεβρουαρίου στο Επίκεντρο+. Ο τίτλος αυτής «Η απαγωγή της Τασούλας», μια ιστορία για έναν έρωτα που παραλίγο να προκαλέσει εμφύλιο στην Κρήτη.

«Συνεπείς στο ραντεβού μας, έτσι και φέτος, ανεβάζουμε την παράστασή μας» σημειώνει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Καρναβαλικού Κομιτάτου Γιάννης Γιαννακόπουλος και συνεχίζει «Επί σκηνής θα έχουμε 29 άτομα, όλοι τους επαγγελματίες καρναβαλιστές ηθοποιοί». Φέτος, όπως μας λέει θα δούμε μία ιστορία με αρχή, μέση και τέλος, μια ολοκληρωμένη ιστορία και όχι μία συρραφή από σκετς όπως τις τελευταίες χρονιές.

Από

Η ιστορία βρέθηκε, οι ρόλοι μοιράστηκαν και όπως σημειώνει ο Γιάννης Γιαννακόπουλος «η προετοιμασία ξεκίνησε αρχές Οκτωβρίου, δηλαδή τέλος Ιανουαρίου», σύμφωνα με το… ημερολόγιο του Καρναβαλικού Κομιτάτου! Γιατί μπορεί η πρώτη συνάντηση να έγινε τον Οκτώβριο, όμως οι μηχανές πήραν για τα καλά μπροστά μετά τα Χριστούγεννα.

Όταν τον ρωτάμε για την παράσταση που θα δούμε σε λίγες ημέρες, ο Γιάννης Γιαννακόπουλος επισημαίνει πως όπως προστάζει η παράδοση του Καρναβαλικού Κομιτάτου, θα δούμε την ιστορία «πειραγμένη» καταλλήλως για να ταιριάζει στο ύφος και στη φόρμα του Καρναβαλικού Κομιτάτου αλλά και την καρναβαλική οπτική. Και τι θα δούμε; Μία παράσταση γεμάτη μαντινάδες, χορό και πολύ γέλιο!

Από

Η ιστορία, όπως γράψαμε και παραπάνω, είναι βασισμένη πάνω σε πραγματικά γεγονότα, με λίγο… καρναβαλικό αλατοπίπερο. Συγκεκριμένα, στις 20 Αυγούστου του 1950, ο Κώστας Κεφαλογιάννης (ή Κουντόκωστας), αδελφός του βουλευτή του Λαϊκού Κόμματος Μανόλη Κεφαλογιάννη και ηρωικός αντάρτης της ομάδας Ανωγείων επί Κατοχής, «έκλεψε» στο Ηράκλειο την όμορφη Τασούλα, τρίτη κόρη του βουλευτή των Φιλελευθέρων και του πιο σημαντικού ίσως αρχηγού της Αντίστασης, Γιώργη Πετρακογιώργη, ενώ έβγαινε από τον κινηματογράφο «Οασις».

Το γεγονός προκάλεσε το διεθνές ενδιαφέρον από τα ειδησεογραφικά πρακτορεία που μετέδιδαν συστηματικά τις εξελίξεις για το θέμα. Μάλιστα για το συγκεκριμένο θέμα γράφτηκαν και δύο βιβλία, ένα εκ των οποίων είναι αυτό της Ρέας Γαλανάκη «Αμίλητα, Βαθιά Νερά. Η απαγωγή της Τασούλας».

Και τώρα, το Καρναβαλικό Κομιτάτο έρχεται μέσα από το θεατρικό δια χειρός Κωνσταντίνου Μάγνη, να δώσει μία νέα πνοή στην ιστορία αυτή, όπως μόνο αυτό ξέρει.

Από

ΜΕ ΠΟΛΥ ΧΙΟΥΜΟΡ ΚΑΙ ΚΑΡΝΑΒΑΛΟΚΡΗΤΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ

Την σκηνοθεσία έχει αναλάβει η Νεφεντίνα Μοσχόβου για άλλη μια χρονιά. Είναι η γυναίκα που έψαξε και βρήκε τους κατάλληλους για κάθε ρόλο, έκανε τις απαιτούμενες αλλαγές ώστε το αποτέλεσμα να είναι αυτό που πρέπει, αλλά και αυτή που «οραματίστηκε» τη μουσική της παράστασης.

«Βασιστήκαμε στην ιστορία της απαγωγής της Τασούλας, όμως την κάναμε πιο καρναβαλική, λίγο χιουμοριστική, μπλέξαμε υπουργούς, βουλευτές κλπ. Από τις πρώτες πρόβες γελάγαμε!» μας λέει χαρακτηριστικά και συνεχίζει: «Στην παράσταση υπάρχουν 24 ρόλοι και 29 ηθοποιοί, οπότε έπρεπε να βρω τρόπους ώστε να αξιοποιηθούν όλοι. Έτσι παίρνοντας τις μαντινάδες που είχε γράψει ο Κωνσταντίνος Μάγνης, τα κορίτσια της παράστασης, ο Χορός, τις απαγγέλουν με μουσική και πεντοζάλη».

Από Από

Και η μουσική είναι ειδικά γραμμένη για την παράσταση από τον Τζώνυ Ανδριόπουλο πάνω σε όραμα της Νεφεντίνας Μοσχόβου. «Αφού η πλοκή εξελίσσεται στην Κρήτη και εμένα μου αρέσει πάρα πολύ η λύρα και το λαούτο, πήγα στον Τζώνυ Ανδριόπουλο και του είπα να φτιάξει καρναβαλοκρητική μουσική. Αρχικά πήγε να λιποθυμήσει και μετά μου είπε να βρω άτομο να παίζει λύρα και λαούτο» μας λέει και συνεχίζει: «Βρήκα τον Χάρη Ζωιδάκη, ξάδελφο του Νίκου Ζωιδάκη και καταπληκτικό λυράρη, πήγαμε μαζί στον Τζώνυ Ανδριόπουλο, ηχογραφήσαμε τη μουσική όπως την είχα εγώ στο μυαλό μου, με μαντινάδες, κρητικά στοιχεία και μπιτ και αυτό ήταν. Είμαι πολύ ικανοποιημένη από το αποτέλεσμα!».

Με κρητική προφορά, αγωνία και γέλιο η Νεφεντίνα Μοσχόβου έκανε πολλές δοκιμές μέχρι να καταλήξει στο ποιος θα πάρει κάθε ρόλο. «Έχω διαλέξει τον καθένα ξεχωριστά. Έκανα πολλές αλλαγές μέχρι ο κάθε ρόλος να ταιριάζει στον κάθε συντελεστή» τονίζει και συνεχίζει: «Ήθελα όλοι οι ρόλοι να είναι αστείοι και ήθελα να ταιριάζουν στο κάθε ερμηνευτή».

Από Από

Και αν όλα αυτά σας εξίταραν την φαντασία, τότε δεν έχετε να κάνετε τίποτε άλλο παρά να κλείσετε το εισιτήριό σας για να παρακολουθήσετε την «Απαγωγή της Τασούλας» από κοντά.

Συντελεστές

Κείμενα στίχοι: Κωνσταντίνος Μάγνης. Σκηνοθεσία: Νεφεντίνα Μοσχόβου. Σκηνικά – Κοστούμια- Αξεσουάρ: Ολγα Μοσχόβου. Σύνθεση – ενορχήστρωση: Τζώνυ Ανδριόπουλος. Χορογραφίες – Κίνηση: Κατερίνα Αναλυτή. Παραγωγή: Ριάννα Παπαχρηστοπούλου, Γιάννης Γιαννακόπουλος. Ομάδα παραγωγής: Βίκυ Πολυμεροπούλου, Ολγα Σταυρουλοπούλου, Γεωργία Τσούλου, Νατάσσα Ντότσικα. Φωτισμός/Ηχος: DON MITRE.

Από Από

Παίζουν με σειρά εμφάνισης: Μαρία Αγουρίδη, Τζούλια Ροδοπούλου, Αλεξία Κατριμπούζα, Ίνα Τσέλιου, Κωνσταντίνα Καραΐσκου, Αναστασία Γεωργαντοπούλου, Νίκος Αποστολόπουλος, Ριάννα Παπαχρηστοπούλου, Δημήτρης Χριστόπουλος, Λυκούργος Σταυρουλόπουλος, Δημοσθένης Καραμπέτσος, Χάρης Πανούτσος, Αντωνία Κατριμπούζα, Γεωργία Τσούλου, Τάκης Κωνσταντινόπουλος,Γιώργος Κυριακόπουλος, Θανάσης Βλάχος, Κωνσταντίνος Βρης, Γιολάντα Δελλή, Ολγα Σταυρουλοπούλου, Χρύσα Μπουρλή, Γιώργος Ρόδης, Παναγιώτης Τομαράς, Γιάννης Γιαννακόπουλος, Αντρέας Μιχαλόπουλος, Γιάννης Πετρούτσος, Χάρης Πανούτσος, Βίκυ Πολυμεροπούλου και Κώστας Κατσιγιάννης.

Από Από

ΟΙ ΜΥΘΟΙ ΤΟΥ ΑΙΣΩΠΟΥ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Και αν πιστεύετε πως θα τελειώναμε εδώ, γελιέστε, καθώς όπως κάθε χρονιά, έτσι και φέτος το Καρναβαλικό Κομιτάτο της Πάτρας θα παρουσιάσει και την καθιερωμένη του παιδική παράσταση.

Πρόκειται για ένα έργο που έχει γράψει και σκηνοθετεί ο Δημήτρης Χουρδούμης, το οποίο βασίζεται πάνω στους Μύθους του Αισώπου.

Επί σκηνής θα βρεθούν 30 παιδιά δημοτικού, τα οποία θα ενσαρκώσουν γνωστούς χαρακτήρες που έχουμε συναντήσει στους μύθους του Αισώπου και θα αφηγηθούν ιστορίες πάλι μέσα από την καρναβαλική ματιά του Κομιτάτου. Σε αυτή την φιλοσοφία θα κινηθούν και τα κοστούμια, τα οποία θα είναι άκρως καρναβαλικά.

Και τι θα δούμε; Θα δούμε τον Αίσωπο ο οποίος δεν έχει πλέον έμπνευση για να γράψει το επόμενο παραμύθι του που θα περιέχει και ηθικό δίδαγμα. Οι ήρωες ανταγωνίζονται σε έναν θερατρικό αγώνα ώστε να αποδείξουν ποιος είναι ο πιο σογρός και διασκεδαστικός. Ποιος θα κερδίσει; Τα υπόλοιπα επί σκηνής!

Οι παραστάσεις θα πραγματοποιηθούν στις 16, 17 και 18 Φεβρουαρίου. Μέσα σε τρεις ημέρες, θα δοθούν έξι παραστάσεις (μία την Παρασκευή 16, δύο το Σάββατο 17 και τρεις την Κυριακή 18 Φεβρουαρίου) στο Επίκεντρο+.