«Αν ο Δον Ζουάν ζούσε σήμερα, θα χρειαζόταν Tinder και Tik Tok» – Ο Tenorman έρχεται στην Πάτρα και μιλά στο pelop.gr

Ο Δον Ζουάν εξομολογείται τα απόκρυφα μυστικά του. Πως είναι να σε βλέπουν όλοι ως απατεώνα; Ως κάθαρμα; Η κοινωνία μας αλλάζει στον χρόνο; Ερωτεύτηκε ποτέ πραγματικά; Ποια γυναίκα τον σκότωσε; Ο Tenorman μιλά στο pelop.gr για αυτά και πολλά άλλα.

Αν

Για τον Tenorman Γιώργο Τζιουβάρα, ο Δον Ζουάν τα είχε όλα: “Δεν δούλευε, ήταν πλούσιος, είχε ομορφιά, γοητεία, είχε και μαλλιά” όπως μας λέει. Και ξέρει για τι μιλάει, καθώς η παράστασή του “Δον Ζουάν φορέβερ” έχει παρουσιαστεί σε πολλές πόλεις της Ελλάδας και απόψε, Σάββατο 2 Μαρτίου κάνει μία στάση στην Πάτρα και συγκεκριμένα στο θέατρο Λιθογραφείον.

Ένα διαδραστικό έργο όπου το κοινό συμμετέχει ενεργά, αφού σε αρκετούς θα ζητηθεί να κάνουν κάποιο ρόλο.
Δον Ζουάν, ο μεγαλύτερος καρδιοκατακτητής όλων των εποχών, ο φιλόσοφος εραστής του ωραίου, ο απατεώνας με τις τεράστιες κατακτήσεις αλλά και τις γελοίες αποτυχίες. Τώρα πια είναι 423 χρόνων, καταραμένος σε μια αιώνια ζωή. Μας ταξιδεύει στον χρόνο, στα ταξίδια του, στους διάσημους που γνώρισε, με τραγελαφικές αστείες ιστορίες και πολλή μουσική.

Ο Δον Ζουάν εξομολογείται τα απόκρυφα μυστικά του. Πως είναι να σε βλέπουν όλοι ως απατεώνα; Ως κάθαρμα; Η κοινωνία μας αλλάζει στον χρόνο; Ερωτεύτηκε ποτέ πραγματικά; Ποια γυναίκα τον σκότωσε;

Για αυτά και άλλα πολλά μιλά σήμερα στο pelop.gr, ο Tenorman Γιώργος Τζιουβάρας, λίγο πριν ανέβει στην σκηνή του Λιθογραφείου.

Γιατί επέλεξες τον Δον Ζουάν; Πόσα προσωπά του βλέπουμε; Και ποιος ήταν στην πραγματικότητα;

Μου άρεσε πολύ ο μύθος του Δον Ζουάν από τα θεατρικά που έχω διαβάσει, από όταν ήμουν μικρός, και από την όπερα του Μότσαρτ “Δον Τζιοβάνι”. Πάντα με ακολουθούσε ως προσωπικότητα γιατί και μουσικοθεατρικά έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Και με τους Opera Chaotique είχα βάλει στις παραστάσεις τον Δον Ζουάν και με κωμικά στοιχεία.  Τώρα μου δόθηκε μια ευκαιρία να τον αναπτύξω περισσότερο, γιατί έχει και μια φιλοσοφική ματιά το όλο θέμα.

Τελικά ποιος ήταν, τι ήταν ο Δον Ζουάν;

Είναι ένα μυστήριο, ένας μυστηριώδης τύπος. Λένε ότι είχε υπάρξει στην πραγματικότητα και ότι ο πρώτος συγγραφέας που το έγραψε το 1600 είχε επηρεαστεί από αυτόν. Ένας τύπους που ξεγελούσε νεαρές κοπέλες και τις παντρευόταν και στο τέλος δολοφονήθηκε από τους αρραβωνιαστικούς και τους πατεράδες αυτών των κοριτσιών.Ήταν γιος του αντιβασιλέα της Σεβίλλης, ένας άνθρωπος με πάρα πολύ πάθος, με πολύ γοητεία, άθεος αλλά με πάρα πολλές σκέψεις όσον αφορά τον ουρανό και τη θρησκεία. Ήταν ένα όνειρα ή μια πραγματικότητα; Δεν ξέρουμε!

Αν

Τελικά ο Δον Ζουάν, αγαπούσε τις γυναίκες ή τον εαυτό του πιο πολύ;

Αυτά μάλλον πάνε μαζί. Αγαπούσε πραγματικά τις γυναίκες αλλά κάπως – όπως και όλοι μας πολλές φορές – χρειαζόταν αυτή την επιβεβαιώση για τον εαυτό του. Αν και είχε και αυτοκαταστροφικές τάσεις. Βέβαια, στη δική μου εκδοχή, στο Δον Ζουάν φορέβερ, ο ήρωας ζει και σήμερα. Είναι 423 ετών και ακολουθούμε την πορεία της ζωής του, τους ανθρώπους που έχει γνωρίσει, την κατάρα που του έριξε ο πατέρας μίας κοπέλας σε αιώνια ζωή… Παρακολουθούμε όλη αυτή την πορεία.

Είναι κατάρα η αιώνια ζωή;

Θεωρώ πως ναι, αν και το κοινό καλείται να απαντήσει σε αυτό το ερώτημα στην παράσταση! Ίσως να είναι κατάρα σε ό,τι αφορά το ότι όσοι αγαπάς χάνονται, αυτή η μοναχικότητα… Και πόσο διαρκούν αυτά τα αισθήματα; Διαρκεί το άγγιγμα στον χρόνο; Είναι ένα βάρος ένα αυτό; Δεν θα το μάθουμε ποτέ πάντως!

Πώς θα ήταν σήμερα ο Δον Ζουάν;

Σήμερα ο Δον Ζουάν θα είχε προβλήματα, θα έπρεπε να είχε φτιάξει tinder, να ασχολείται πολύ με το Tik Tok για να επιβιώσει.. Δεν ξέρω πως θα μπορούσε να επιβιώσει σήμερα, δεδομένου ότι όλα είναι πιο εύκολα. Τότε δεν μπορούσες να συνευρεθείς με μία κοπέλα χωρίς να υπάρχει μία δέσμευση. Και αυτό είναι ένα μέρος της παράστασης. Σημειώνεται πως πάρα πολλοί φιλόσοφοι έχουν αναπτύξει  τον “δον ζουανισμό” σε σχέση με την αγάπη, την φροντίδα και τη στοργή, σημειώνοντας πως δεν ήταν και τόσο κακός… Σήμερα σίγουρα θα είχε μία άλλη μορφή. Ίσως και εγώ που ασχολούμε με αυτό να έχω ένα αντίστοιχο θέμα που θα πρέπει να το λύσω με τον ψυχολόγο μου ή μέσα από την παράσταση. Γιατί έτσι όπως εξελίσσεται φέτος αυτή η παράσταση καταλήγει ως μία ψυχοθεραπεία.

Αν

Ποιες είναι οι αντιδράσεις του κοινού και τι είναι το πιο παράξενο που έχεις ακούσει από αυτό;

Το κοινό, όσοι θέλουν φυσικά, συμμετέχει στην παράσταση, κάνουν διάφορους ρόλους. Σε όσες παραστάσεις έχω κάνει μέχρι τώρα το κοινό ανταποκρίνεται πολύ θερμά. Νομίζω, από όλες τις παραστάσεις που έχω κάνει, είναι αυτή στην οποία γελάνε περισσότερο! Όσον αφορά το πιο παράξενο… Έπαιζα στα Γιάννενα και μια κοπέλα έπαιζε τον ρόλο της Ελβίρας, η οποία είχε πληγωθεί πάρα πολύ από τον Δον Ζουάν… Σε κάποια φάση, διάβαζε “αναίσχυντε, απατεώνα” κλπ  και εκεί υπήρχε στο τέλος μία σημείωση που έλεγε “και του καρφώνει ένα μαχαίρι στο πλευρό”.  Οπότε αυτή μέσα στην τρέλα της, είχε αρχίσει να μπαίνει στο ρόλο, που δίνει μία μπουνιά στον ώμο και ακούστηκε θόρυβος, με το κοινό να κάνει “ωωωω”. Όλοι μαζί γύρισαν και κοίταξαν το αγόρι της που καθόταν μπροστά…

Ποια η δυσκολία και η πρόκληση του να υπάρχει διάδραση με το κοινό; Με τόσους διαφορετικούς ανθρώπους;

Καταρχάς δεν ξέρεις αν έρθει κόσμος! Οπότε ξεκινά από εκεί το άγχος! Βέβαια, από τη στιγμή που θα έρθει κόσμος, εγώ αισθάνομαι μία σιγουριά μέσα σου και αυτό με καθοδηγούσε πάντα. Είναι η σιγουριά ότι θα κάνεις ένα “κλικ” και όλα θα πάρουν τον δρόμο τους. Τα ξεχνάς όλα για δύο ώρες και μπαίνεις σε μια άλλη διάσταση, ένα ταξίδι και αυτός είναι ο σκοπός μου. Και είμαι πολύ τυχερός που σχεδόν πάντα συμπορεόμαστε με το κοινό.

Αν είχες μπροστά σου τον Δον Ζουάν, έχοντάς τον ζήσει εσύ με τον δικό σου τρόπο, τι θα του έλεγες;

Πιστεύω πως θα συζητούσαμε λιγάκι, αν και δεν ξέρω πώς θα μου φερόταν αυτός! Ομως πιστεύω πως θα ήταν ωραία συνάντηση. Ίσως να το σκεφτώ για το σίκουελ της παράστασης!

Ίνφο

“Δον Ζουάν φορέβερ. Ο Άνθρωπος που πατρεύτηκε 1003 φορές (και πέθανε άλλες τόσες)”. Σάββατο 2 Μαρτίου, 21.00, θέατρο Λιθογραφείον. Τηλέφωνο κρατήσεων: 2610 328394.

Αν

 

Διαβάστε επίσης:

 

Χρυσός και τεράστιος Παγκόσμιος πρωταθλητής ο Τεντόγλου

Καιρός: Έρχεται νέα κακοκαιρία από τη Δευτέρα με ισχυρές καταιγίδες και λασποβροχές

CDC: Πέφτει κάτω και από τις 5 ημέρες το διάστημα απομόνωσης όσων περνούν κορονοϊό

Φρίκη στη Βραζιλία: Ξερίζωσε την καρδιά και τα έντερα της συζύγου του – Η καταγγελία για βιασμό