Τι γίνεται λοιπόν με την ανακύκλωση;

Το κύριο άρθρο της «Π» ασχολείται με το θέμα της ανακύκλωσης συσκευασιών που θα συζητηθεί στη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στην Πάτρα.

Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου προβλέπει ως πρωτεύον ζήτημα τις εξελίξεις στο μέτωπο της ανακύκλωσης. Φανταζόμαστε ότι θα ασκηθεί κριτική για πράξεις, παραλείψεις, υστερήσεις και κάποια θολότητα που παρουσιάζει η δημοτική πολιτική, η οποία εντοπίζει αδυναμίες στην αντίστοιχη κυβερνητική, αλλά το θέμα είναι να βελτιώσουμε κατά το δυνατόν την προοπτική σωστής διαχείρισης και την τοπική κουλτούρα ως προς τη συμπεριφορά μας με το οικιακό απόβλητο. Οπως και να έχει, θα είναι μια χρήσιμη συνεδρίαση.

ΕΙΝΑΙ ασφαλώς μια ευκαιρία να μάθουμε εάν τελικά γίνεται ή όχι ολοκληρωμένη ανακύκλωση στην πόλη: Κατέστη προβληματική η εξυπηρέτηση της αποστολής που έχει αναλάβει η εργολήπτρια εταιρεία, καθώς δεν της αποδίδονται τα εισπραττόμενα τέλη από τις επιφορτιζόμενες επιχειρήσεις. Αυτό επηρέασε ή όχι το εκτελούμενο έργο στην περιοχή μας;

ΠΟΙΑ θα είναι η συνέχεια; Το σύστημα πρέπει να μπει σε νέα, ανθεκτική, επικαιροποιημένη βάση. Ο Δήμος Πατρέων έκανε διάβημα προς την Κεντρική Ενωση των Δήμων, επειδή το ζήτημα έχει κεντρική διάσταση. Μήπως θα πρέπει να διευρυνθεί το μέτωπο των αυτοδιοικητικών δυνάμεων, έτσι που να πιεστεί καταλληλότερα η πολιτεία; Εάν ναι, η σημερινή συζήτηση πρέπει να αναζητήσει πεδία συναίνεσης, με πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής. Ζητήματα που αφορούν κομβικές υποδομές και λειτουργίες της πόλης δεν πρέπει να θίγονται μόνο με όρους αντιπαράθεσης και υποχρεωτικών διαφορών.

ΤΕΡΑΣΤΙΟ ζήτημα, ούτως ή άλλως, είναι να ανέβει η ανακυκλωτική ιδέα στη συνείδηση των πολιτών. Εχουμε μείνει πίσω, κατά κοινή ομολογία. Πρέπει να βελτιωθούμε στο πεδίο αυτό το συντομότερο, γιατί με τις σημερινές επιδόσεις δεν θα υποστηριχθεί σωστά το νέο σύστημα διαχείρισης που οσονούπω θα αποτελέσει πραγματικότητα.

ΤΟ ΘΕΜΑ δεν πρέπει να ανοίξει για να κλείσει με μια συνεδρίαση.