Το λαχανικό που περιέχει διπλάσια βιταμίνη C από τα πορτοκάλια και τριπλάσιο ασβέστιο από το γάλα
Το λαχανικό που αποτελεί «πύραυλο» υγείας για τον οργανισμό σου με τα 13 οφέλη που δεν γνώριζες ως τώρα.
Σήμερα δεν θα μιλήσουμε απλώς για μαρούλια αλλά για ένα φύλλωδες πράσινο λαχανικό που ξεχωρίζει για την πικάντικη και ελαφρώς πικρή γεύση του: την αγαπημένη μας ρόκα. Συχνά χρησιμοποιείται σε σαλάτες, όπου το έντονο άρωμα και η γεύση της μπορούν να αναδείξουν και να ισορροπήσουν τις γεύσεις άλλων συστατικών. Η ρόκα είναι επίσης πλούσια σε βιταμίνες Α και C, σίδηρο και αντιοξειδωτικά, κάνοντάς την όχι μόνο νόστιμη αλλά και θρεπτική επιλογή για μια υγιεινή διατροφή. Είτε προστίθεται σε πίτσα, ριζότο, ή συνοδεύει το κρέας και το ψάρι, η ρόκα προσθέτει μια ιδιαίτερη πινελιά σε κάθε πιάτο.
Ένα γεγονός είναι βέβαιο: η ρόκα δεν είναι οποιαδήποτε σαλάτα. Αυτή η σούπερ σαλάτα έχει περισσότερη γεύση και χρώμα από το συνηθισμένο μαρούλι, iceberg ή αντίδι και κάνει κάθε πιάτο μοναδικό και ξεχωριστό. Αλλά όχι μόνο αυτό, καθώς έχει αντιγηραντικές, αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, κάνει καλό στη σιλουέτα μας και ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση. Εν ολίγοις, είναι μια αυθεντική υπερτροφή που πρέπει να απολαμβάνουμε με κάθε ευκαιρία.
Τι κάνει τη ρόκα έναν «πύραυλο» υγείας για τον οργανισμό μας
Η ρόκα είναι ένα λαχανικό από την οικογένεια των σταυρανθών, όπως το μπρόκολο και το κουνουπίδι. Η εποχή της καλλιέργειάς του είναι η άνοιξη και το καλοκαίρι, αλλά πλέον διατίθεται στους πάγκους των σούπερ μάρκετ σχεδόν όλο το χρόνο.
Αυτό το φυτό με πικρή, σχεδόν πικάντικη γεύση, είναι εγγενές στην Κεντρική-Δυτική Ασία αλλά και στη λεκάνη της Μεσογείου, όπου καλλιεργείται και εκτιμάται από την εποχή των αρχαίων Ρωμαίων, οι οποίοι το εκτιμούσαν τόσο για τη χωνευτική όσο και για τη διουρητική του δράσεις αλλά και για την αφροδισιακή του δύναμη.
Σήμερα είναι μέρος του FOSHU, των Τροφίμων για Ειδικές Χρήσεις Υγείας, εκείνων των τροφίμων που σύμφωνα με ένα σύστημα που δημιουργήθηκε στην Ιαπωνία αναγνωρίζονται ως τρόφιμα που μπορούν πραγματικά να επηρεάσουν θετικά την υγεία μας.
Χαμηλό σε θερμίδες αλλά πολύ πλούσιο σε φυτικές ίνες, μεταλλικά άλατα όπως σίδηρος, ασβέστιο, κάλιο, ψευδάργυρος και φώσφορος και βιταμίνες όπως βιταμίνη C και βιταμίνες της ομάδας Β, αυτό το χορταρικό έχει διάφορες θεραπευτικές ιδιότητες, που δεν πρέπει να λείπουν ποτέ από το τραπέζι μας. Δες γιατί:
1.Χάρη στην υψηλή του περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνη C (περιέχει διπλάσια ποσότητα από τα πορτοκάλια), έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές και κυτταροπροστατευτικές ιδιότητες
2.Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες που προάγουν τη σωστή πέψη και πρεβιοτικά που ενθαρρύνουν την ισορροπία του εντερικού μικροβιώματος’
3.Πλούσιο σε προβιταμίνη Α και αντιοξειδωτική βιταμίνη C, είναι ευεργετικό για την υγεία του δέρματος και του δίνει τόνο και ελαστικότητα
4.Χάρη στις αντιφλεγμονώδεις δυνάμεις του, στη λαϊκή ιατρική χρησιμοποιήθηκε για τη θεραπεία και την πρόληψη του εκζέματος και της ακμής
5.Έχει διουρητική δράση, και ως εκ τούτου είναι χρήσιμο για την αποτοξίνωση και την εξάλειψη της κατακράτησης νερού.
6.Χαμηλό σε θερμίδες (έχει περίπου 25 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια) και πλούσιο σε φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά, είναι ιδανικό για δίαιτες χαμηλών θερμίδων και διαχείριση βάρους.
7.Πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνη C και ωμέγα 3, συγκαταλέγεται στις τροφές μακροζωίας
8.Χάρη στην παρουσία της βήτα-καροτίνης, της λουτεΐνης και της ζεαξανθίνης, αντιοξειδωτικών που προστατεύουν επίσης από τις ακτίνες UV, είναι χρήσιμο για την υγεία των ματιών και για την προστασία του αμφιβληστροειδούς
9.Χάρη στην υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο και βιταμίνη Κ (περιέχει τρεις φορές περισσότερο από το γάλα), είναι ευεργετικό για την υγεία των οστών και των δοντιών
10.Προστατεύει την καρδιά, χάρη στην περιεκτικότητά του σε βιταμίνη C, βιταμίνη Κ και φυλλικό οξύ, θρεπτικά συστατικά που προάγουν την υγεία της
11.Μια μελέτη επιβεβαίωσε ότι, μπορεί να έχει αφροδισιακές δυνάμεις και να αυξήσει τη γονιμότητα
Αυτό το λαχανικό περιέχει διπλάσια βιταμίνη C από τα πορτοκάλια και τριπλάσιο ασβέστιο από το γάλα
12.Είναι ευεργετικό για όσους πάσχουν από διαβήτη: ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι το έλαιο από σπόρους ρόκας μειώνει τα επίπεδα ινσουλίνης και την υπεργλυκαιμία
13.Χάρη στην περιεκτικότητά του σε ασβέστιο, μαγνήσιο και κάλιο (περισσότερο από τις μπανάνες) δρα στα αιμοφόρα αγγεία, μειώνοντας την υπέρταση και επομένως είναι χρήσιμο για άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση
Αντενδείξεις στην κατανάλωση ρόκας
-Δεν συνιστάται, σε μεγάλες ποσότητες, σε όσους λαμβάνουν αντιπηκτικά φάρμακα, γιατί θα μπορούσε να εξουδετερώσει τη δράση τους.
-Όπως όλα τα σταυρανθή λαχανικά, μπορεί να είναι δύσκολο στην πέψη για άτομα με πεπτικά προβλήματα και να προκαλέσει φούσκωμα
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News