Φορολογικές δηλώσεις 2024: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη διαδικασία 

Τι αλλάζει φέτος στις φορολογικές δηλώσεις του 2024.

Φορολογικές δηλώσεις 2024

Η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων για το έτος 2024 ξεκίνησε όπως έχει ήδη τεκμηριωθεί, με αργούς ρυθμούς, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Μέχρι στιγμής, έχει υποβληθεί περίπου το 2,5% του συνολικού αριθμού δηλώσεων που υποβάλλονται ετησίως στην ΑΑΔΕ, φτάνοντας τις 165.268 δηλώσεις που έχουν ήδη εκκαθαριστεί.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, περίπου το 77% των φορολογουμένων δεν υποχρεούνται να πληρώσουν πρόσθετο φόρο. Από αυτούς, το 24% αναμένει να λάβει επιστροφή, ενώ το υπόλοιπο 53% δεν έχει κανένα φορολογικό υπόλοιπο.

Ωστόσο, λίγο περισσότερο από το 23% των φορολογουμένων καλούνται να πληρώσουν πρόσθετο φόρο. Η μέση ποσότητα ανέρχεται στα 862 ευρώ ανά άτομο, με συνολικό ποσό φορολογικού υπολοίπου περίπου 33,3 εκατομμύρια ευρώ.

Φορολογικές δηλώσεις 2024

Επιπλέον, περίπου το 24% των φορολογουμένων αναμένουν επιστροφή, με μέσο όρο περίπου 349 ευρώ ανά άτομο, συνολικά περίπου 13,8 εκατομμύρια ευρώ.

Η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων λήγει στις 26 Ιουλίου και δεν πρόκειται να υπάρξει παράταση, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης.

Οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν τον πρόσθετο φόρο σε οκτώ ισόποσες μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη να πρέπει να καταβληθεί έως τις 31 Ιουλίου και την τελευταία έως τις 28 Φεβρουαρίου του 2025. Επιπλέον, η εφάπαξ πληρωμή ολόκληρου του ποσού δικαιούται έκπτωσης 3%.

Όλα τα φυσικά πρόσωπα που έχουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα και έχουν συμπληρώσει τα 18 χρόνια της ηλικίας τους υποχρεούνται να υποβάλουν φορολογική δήλωση, ανεξάρτητα από το εάν αποκτούν πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα.

Φέτος υπάρχουν δύο σημαντικά νέα στοιχεία σχετικά με τις φορολογικές δηλώσεις:

  1. Για πρώτη φορά, περίπου ένα εκατομμύριο μισθωτοί και συνταξιούχοι που δεν έχουν άλλες πηγές εισοδήματος δεν θα χρειαστεί να υποβάλουν τις δηλώσεις τους. Η ΑΑΔΕ θα τις συμπληρώσει αυτόματα για λογαριασμό τους, εκτός αν αποφασίσουν ενεργά να το κάνουν μόνοι τους πατώντας ένα κουμπί για οριστική υποβολή.
  2. Περισσότεροι από 730.000 επαγγελματίες θα υπολογίζονται φέτος με βάση αντικειμενικά κριτήρια για τη φορολόγησή τους. Αυτά τα κριτήρια θα καθορίζουν εναλλακτικά τα φορολογητέα εισοδήματά τους με σαφή τρόπο.

Επιπλέον πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζουν οι φορολογούμενοι είναι οι εξής:

  1. Στις κοινές δηλώσεις συζύγων, κάθε σύζυγος λαμβάνει ξεχωριστή βεβαίωση φόρου και εκδίδονται δύο πράξεις προσδιορισμού φόρου, μία για τον καθένα.
  2. Οι σύζυγοι μπορούν να υποβάλουν χωριστές δηλώσεις αν το επιλέξουν, ειδάλλως υποβάλλουν κοινή δήλωση. Υποχρεωτικά χωριστές δηλώσεις απαιτούνται αν η έγγαμη συμβίωση διακόπηκε το έτος της υποβολής της δήλωσης ή εάν ένας από τους συζύγους είναι σε κατάσταση πτώχευσης ή έχει υποβληθεί σε δικαστική συμπαράσταση.
  3. Όσοι έχουν υπογράψει σύμφωνο συμβίωσης έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν κοινή δήλωση για τα εισοδήματά τους και να έχουν την ίδια φορολογική αντιμετώπιση με τους έγγαμους.
  4. Οι δηλώσεις για τους φορολογούμενους που απεβίωσαν το 2023 υποβάλλονται από τους νόμιμους κληρονόμους τους μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2024, για τα εισοδήματα που απέκτησαν μέχρι την ημερομηνία του θανάτου τους.
  5. Αν ένα ανήλικο άγαμο τέκνο υποβάλλει ξεχωριστή δήλωση και έχει επίσης εισοδήματα από άλλες πηγές, όπως ακίνητη περιουσία, αυτά αναγράφονται στη δήλωση του γονέα που είναι υπόχρεος.

Διαβάστε επίσης:

Ακράτα: 74χρονος έβαζε φωτιές επί μια εβδομάδα, παραπέμπεται για κακούργημα

Πάτρα: Δύο ακόμη σχολεία με ναρκωτικά! Η «Π» αποκαλύπτει τα αποτελέσματα της αστυνομικής έρευνας

Λεωφόρος Λαυρίου: Τροχαίο με λεωφορείο, καρφώθηκε σε κολώνα

Αγκυρα: Σήμερα το τετ α τετ Μητσοτάκη – Ερντογάν, οι προσδοκίες και τα «αγκάθια»

Έρχονται αυξήσεις σε 400 φάρμακα, ποια αφορούν, πόσο θα επιβαρυνθούν οι ασθενείς