Ευρωεκλογές 2024 – Κατσαούνης στην «Π»: Η Τεχνητή Νοημοσύνη θα παίξει μεγάλο ρόλο

Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Κατσαούνης μιλά από το Μόντρεαλ στην «Π»

Κατσαούνης
Η Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ) βρίσκεται ακόμα σε νηπιακή ηλικία. Όπως το ίντερνετ το 1990! Το μέλλον, όμως, σε κάθε επίπεδο, θα καθοριστεί σε μεγάλο βαθμό απ’ την ανάπτυξή της.

Αυτό επισημαίνει σε συνέντευξή του στην «Π» ο υποψήφιος ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Δημήτρης Κατσαούνης, που εκπροσωπεί στο ψηφοδέλτιο τον ελληνισμό της διασποράς.

Ο Δημήτρης Κατσαούνης ζει από το 2015 στο Μόντρεαλ του Καναδά. Τα τελευταία χρόνια εργάζεται ως σύμβουλος Ψηφιακού Μετασχηματισμού, με εξειδίκευση στους αυτοματισμούς και στη βελτιστοποίηση διαδικασιών, σε μεγάλη εταιρεία τηλεπικοινωνιών.

 

-Γιατί να σας ψηφίσει κάποιος ή κάποια για την Ευρωβουλή; Ποιες ικανότητες διαθέτετε για να σταθείτε εκπροσωπώντας επάξια την Ελλάδα σε ένα πολυεθνικό και πολυπολιτισμικό περιβάλλον;

Θα σας έλεγα να με ψηφίσετε γιατί είμαι ένα φρέσκο πρόσωπο στην πολιτική, γεμάτο ιδέες και διάθεση για προσφορά. Γιατί είμαι αυτοδημιούργητος τόσο στην Ελλάδα αλλά και στο Κεμπέκ του Καναδά όπου ζω από  το 2015, ένα κατ’ εξοχήν πολυεθνικό και πολυπολιτισμικό περιβάλλον. Γιατί από τη δουλειά μου και τις σπουδές μου έχω μάθει να ακούω και να συνθέτω. Και γιατί έχω αποδείξει την αγάπη μου για την Ελλάδα και τον ελληνισμό τα χρόνια που ζω στο εξωτερικό. Γιατί απέκτησα το προτέρημα να βλέπω τα πράγματα και από την σκοπιά του μετανάστη και μπορώ να προωθήσω τα συμφέροντα όλου του ελληνισμού στην Ευρώπη, χτίζοντας γέφυρες με τη μεγάλη, κρυφή δύναμη του Ελληνισμού: τη Διασπορά μας.

-Ποιον τομέα είστε έτοιμος, κύριε Κατσαούνη, να υποστηρίξετε καλύτερα αν εκλεγείτε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο;

Η επαγγελματική εμπειρία μου έχει να κάνει με την Τεχνητή Νοημοσύνη και τα οικονομικά και βέβαια την άνθηση του ελληνισμού εκτός Ελλάδος. Συνεπώς, θα δραστηριοποιηθώ στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης που βρίσκεται σήμερα στα νηπιακά της στάδια, όπως ήταν το ίντερνετ το 1990. Η δυναμική της ανάπτυξη, με τις κατάλληλες ρυθμίσεις και απαλλαγμένη από φοβίες, θα παίξει σημαντικό ρόλο στο ευρωπαϊκό μέλλον. Παράλληλα θα επικεντρωθώ και στην κλιματική αλλαγή προωθώντας τις καλές επιλογές του Καναδά, όπου μικρές καθημερινές συνήθειες που έχουν εισαχθεί στη ζωή μας, συμβάλλουν στη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα που αφήνουμε πίσω μας. Και βέβαια στην ασφάλεια των ευρωπαϊκών συνόρων από κάθε είδους απειλή.

Είναι κρίσιμες οι εκλογές της 9ης Ιουνίου. Οι Έλληνες που θα μας εκπροσωπήσουν στις αποφάσεις που θα αφορούν το μέλλον μας πρέπει να έχουν ήθος, υπευθυνότητά και διάθεση να υποστηρίξουν και να παλέψουν για τα συμφέροντα του ελληνισμού σε όλο τον κόσμο.

-Το ρωτώ ευθέως: Οι αποδοχές του ευρωβουλευτή συνυπολογίστηκαν στην απόφασή σας να διεκδικήσετε την εκλογή σας;

Θα σας απαντήσω ευθέως και με ειλικρίνεια. Αν δεν κάλυπταν τις ανάγκες βιοπορισμού της οικογένειάς μου, δεν θα μπορούσα να θέσω τον εαυτό μου υποψήφιο για αυτή τη θέση. Ακριβώς επειδή δεν έχω πίσω μου κάποια περιουσία που να μου επιτρέπει να μην εργάζομαι. Άλλωστε στον Καναδά χρειάστηκε και η σύζυγός μου και εγώ να αποδείξουμε ξανά στους εαυτούς μας ότι μπορούμε να προσφέρουμε ένα καλό επίπεδο ζωής και προοπτικές στα παιδιά μας. Το να αφήσω πίσω αυτή την προσπάθεια για μία θέση που οικονομικά δεν θα προσέφερε στην οικογένειά μου τουλάχιστον την ίδια ποιότητα, είναι κάτι που δεν θα το έκανα.

-Είστε ικανοποιημένος από την ευρωπαϊκή ενοποίηση μέχρι σήμερα; Ποια είναι τα αγκάθια που δεν επιτρέπουν έως τώρα να γίνει ισχυρότερη η Ευρώπη;

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κάνει σταθερά βήματα μπροστά. Η ενοποίησή της έχει προχωρήσει με ελαφρώς πιο αργούς ρυθμούς από αυτούς που θα ήθελα εγώ. Όμως, έχοντας ζήσει στον Καναδά που είναι ομοσπονδία, γνωρίζω πως τα σταθερά βήματα προς την ενοποίηση της Ευρώπης καλό είναι να γίνονται με τέτοιο ρυθμό ώστε να δίνεται ο απαραίτητος χρόνος στην πολυπολιτισμικότητά της να προσαρμόζεται στις αλλαγές. Το Brexit, άλλωστε, ήταν ένα πλήγμα στην ενότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στον Καναδά υπάρχουν 2 επίσημες γλώσσες που υποδηλώνουν την ιστορία του Καναδά. Και ενώ έχουν περάσει πάνω από 150 χρόνια που ο Καναδάς αποτελεί ομοσπονδία, υπάρχουν ακόμα φωνές διάσπασης. Πόσω μάλλον σε μια Ευρώπη με 24 επίσημες γλώσσες, με ιστορία πολέμων και με εθνικών διεκδικήσεων. Είναι σημαντικό να εστιάζουμε σε αυτά που μας ενώνουν για να ισχυροποιήσουμε τους δεσμούς των λαών της Ευρώπης και να χτίσουμε μια ενωμένη και οικονομικά ανεξάρτητη Ευρώπη πάνω σε ισχυρές βάσεις και σε αρχές που δεν θα κινδυνεύσουν από τις κορώνες του λαϊκισμού και του εθνικισμού που ξεπετάγονται όποτε υπάρχει μια δύσκολη οικονομική συγκυρία.

Διαβάστε επίσης:

 

Σαφές μήνυμα Μητσοτάκη στα Σκόπια: «Απόλυτη συμμόρφωση της Β. Μακεδονίας στο θέμα του ονόματος»

Κοινωνικός Τουρισμός 2024-2025: Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις, ποια τα κριτήρια μοριοδότησης

Puff Daddy: Σκληρό βίντεο τον δείχνει να χτυπάει άσχημα την πρώην σύντροφό του σε διάδρομο ξενοδοχείου

Ξανά στις ράγες το τρενάκι του Πηλίου