Ανατροπή στις γαλλικές εκλογές: Πρωτιά του Νέου Λαϊκού Μετώπου, δεύτερος ο Μακρόν, καταποντίστηκε η Λεπέν

Tα exit polls για το β’ γύρο των γαλλικών εκλογών

 

γαλλικές εκλογές

Με κομμένη την ανάσα όλη η Ευρώπη παρακολουθεί τις εξελίξεις γύρω από τον δεύτερο γύρο των εκλογών στη Γαλλία. Στις 9 το βράδυ (ώρα Ελλάδος) της Κυριακής (07.07.24), έκλεισαν οι κάλπες και τώρα τα βλέμματα στρέφονται στα επίσημα αποτελέσματα.

Η συμμετοχή στις εκλογές στη Γαλλία «σάρωσε». Έσπασε ρεκόρ 43 ετών, που σημαίνει πως η αποχή αναμένεται να είναι η μικρότερη των τελευταίων δεκαετιών.

Γαλλικές εκλογές: Ρεκόρ συμμετοχής, η υψηλότερη από το 1981, οι προβλέψεις για το αποτέλεσμα

Από το 1981 είχε να καταγραφεί τέτοια μαζική προσέλευση στις κάλπες, με τους Γάλλους να ψηφίζουν με φόντο ένα κλίμα έντονης πολιτικής πόλωσης.

Tα πρώτα επίσημα exit polls που φέρνουν στην πρώτη θέση την αριστερή συμμαχία Νέο Λαϊκό Μέτωπο, στη δεύτερη το κόμμα του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν με το κόμμα της Μαρίν Λεπέν να σημειώνει μεγάλες απώλειες και να καταλαμβάνει την τρίτη θέση.

Οπως μεταδίδει το Reuters, εάν το exit poll επιβεβαιωθεί, το γαλλικό κοινοβούλιο θα είναι διαιρεμένο σε τρεις μεγάλες ομάδες οι οποίες έχουν διαφορετική ατζέντα, ενώ δεν έχουν συνεργαστεί στο παρελθόν. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει ενδεχομένως σε μια περίοδο αστάθειας τη χώρα, εκτός κι αν η αριστερή συμμαχία καταφέρει να συνάψει συμφωνία συνεργασίας με κάποιο άλλο κόμμα.

Η αριστερή συμμαχία προβλέπεται ότι θα συγκεντρώσει 172 έως 215 έδρες, από τις συνολικά 577 έδρες του γαλλικού κοινοβουλίου, με βάση τις εκτιμήσεις του exit poll, οι οποίες συνήθως είναι αξιόπιστες, αναφέρει το Reuters.

Το αποτέλεσμα ωστόσο, όπως σημειώνει το Reuters, παραμένει απογοητευτικό για τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, του οποίου η κεντρώα συμμαχία σημειώνει απώλειες και καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση, κερδίζοντας 150 με180 έδρες.

Ο μεγάλος ηττημένος του σημερινού δεύτερου γύρου ωστόσο αναδεικνύεται η Εθνική Συσπείρωση της Μαρίν Λεπέν, που παρά τη νίκη του στον πρώτο γύρο των εκλογών έρχεται στην τρίτη θέση με 115 έως 155 έδρες.

 

γαλλικές εκλογές

Γαλλικές εκλογές: Πρώτη η Λεπέν, πόσο μακριά είναι από την αυτοδυναμία, τι δείχνουν τα exit polls βελγικών ΜΜΕ

Σύμφωνα με τα exit polls της βελγικής La Libre, πρώτο και στον β’ γύρο έρχεται το κόμμα της Μαρίν Λε Πεν Εθνικός Συναγερμός, που εκτιμάται ότι θα μπορούσε να συγκεντρώσει 200 έδρες.

Την ίδια ώρα, η συμμαχία των αριστερών του Νέου Λαϊκού Μετώπου έρχεται δεύτερη, με 170 έδρες, ενώ ακολουθεί η συμμαχία του Μακρόν Ensemble, η οποία φαίνεται να συγκεντρώνει 140 έδρες.

Στην τέταρτη θέση βρίσκονται οι Ρεπουμπλικανοί του Ερίκ Σιοτί με 60 έδρες.

Γαλλικές εκλογές: «Κατεβασμένες» οι βιτρίνες υπό τον φόβο επεισοδίων

Αστυνομικές δυνάμεις περίπου 30.000 ανδρών έχουν αναπτυχθεί σήμερα σε όλη τη Γαλλία εν μέσω ανησυχιών για περιστατικά βίας κατά τον β’ γύρο των βουλευτικών εκλογών ενόψει της εκλογικής νίκης της ακροδεξιάς για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας.