Οι Top10 ακριβότερες μεταγραφές στην Ιστορία του Ποδοσφαίρου

Διανύουμε την πιο θερμή ποδοσφαιρική περίοδο με 2 κορυφαίες διοργανώσεις να διεξάγονται παράλληλα στις 2 πιο ποδοσφαιρικές ηπείρου του κόσμου, το EURO24 στα γήπεδα της Γερμανίας και το Κόπα Αμέρικα στα γήπεδα των ΗΠΑ. Η ΗΠΑ είναι και μεταξύ των χωρών που θα φιλοξενήσει και το Μουντιάλ του 2026 μαζί με Καναδά και Μεξικό. Οι αθλητικές μεταδόσεις σήμερα προσφέρονται από τα κανάλια της ΕΡΤ και τον Αντ1.

Παράλληλα με τις εντός αγωνιστικού χώρου μάχες διεξάγεται και ένα παιχνίδι δισεκατομμυρίων, με τις ακριβότερες μεταγραφές να καθορίζουν τη δυναμική των μεγάλων συλλόγων σε Ευρωπαϊκό, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο με της αξιοσημείωτη έλευση της Ασίας (ΗΑΕ, Κατάρ, Σαουδική Αραβία) στο διεθνές ποδοσφαιρικό στερέωμα.

Μετά την ολοκλήρωση των ποδοσφαιρικών Πρωταθλημάτων, αλλά και κατά τη διάρκεια αυτών οι φίλαθλοι πασχίζουν να ενημερωθούν για φήμες και πληροφορίες που αφορούν τις ομάδες τους είτε σε Εθνικό επίπεδο αν αυτό αφορά την Σουπερλιγκ στην Ελλάδα είτε και στο Διεθνές με τις πλούσιες ομάδες όπως η Ρεαλ Μαδρίτης, η Παρί Σεν Ζερμέν η Μάντσεστερ Γιουνάϊντεντ και η Σίτι, η Λίβερπουλ και η Μπάγερν μεταξύ άλλων να κεντρίζουν το ενδιαφέρον.

Κατά καιρούς διαβάζουμε για ποσά που ξεπερνούν τα όρια της λογικής στα κόστη μεταγραφής και στις αμοιβές των παικτών ειδικά για τους πιο ικανούς και προβεβλημένους από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και τα κοινωνικά δίκτυα.Η κορυφαία μεταγραφή όλων των εποχών είναι αυτή του Νεϊμαρ από την Μπαρτσελόνα στην Παρί το 2017 για 222 εκατομμύρια ευρώ, καταγράφοντας το υψηλότερο ποσό στην ιστορία. Ακολουθεί ο Κιλιάν Εμπαπέ, που μετακόμισε από την Μονακό στην Παρί το 2018 για 180 εκατομμύρια ευρώ.

Άλλες αξιοσημείωτες μεταγραφές περιλαμβάνουν του Φελίπε Κουτίνιο από την Λίβερπουλ του Κλοπ στην Μπαρτσελόνα  για 145 εκατομμύρια ευρώ και τον Ζοάο Φέλιξ από την Μπενφίκα στην Ατλέτικο Μαδρίτης για 127,2 εκατομμύρια ευρώ. Αυτές οι μετακινήσεις δείχνουν τη μεγάλη αξία που αποδίδεται στα κορυφαία ταλέντα, καθώς και την επιθυμία των μεγάλων συλλόγων να εξασφαλίσουν την επιτυχία σε εθνικό και διεθνές επίπεδο​ μέσα από την απόκτηση των Τοπ ποδοσφαιρικών επιλογών. Ας δούμε συνοπτικά τις Τοπ 10 ακριβότερες μεταγραφές στο διεθνές ποδόσφαιρο έως και σήμερα :

  1. Νεϊμάρ ντα Σίλβα Σάντος Τζούνιορ – Από την Μπαρτσελόνα στην Παρί Σεν Ζερμέν για 222 εκατομμύρια ευρώ (2017)
    Η μεταγραφή του Νεϊμάρ από την στην Παρί το 2017 παραμένει η πιο ακριβή στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Η Γαλλική ομάδα πλήρωσε τη ρήτρα αποδέσμευσης του Βραζιλιάνου σταρ που έφτασε το εξωπραγματικό ποσό των 222 εκατ., προκαλώντας σοκ στην παγκόσμια ποδοσφαιρική κοινότητα​.

    Εκτός από το Νεϊμαρ, απέκτησαν την επόμενη χρονιά τον Εμπαπέ και το 2021 το Λιονέλ Μέσι ως ελεύθερο από την Μπαρτσελόνα δημιουργώντας μια τρομερή πλειάδα από σταρ που όμως δεν έφερε το πολυπόθητο τρόπαιο του Champions League στο Παρίσι. O Νεϊμαρ σε 112 συμμετοχές με τα χρώματα της Παρί σημείωσε 82 γκολ, ενώ πέρσι πήρε μεταγραφή στην Αλ Χιλάλ (Σαουδική Αραβία) έναντι 90 εκατομμυρίων ευρώ. Πρόλαβε να παίξει μόνο 3 ματς και ακολούθησε σοβαρός τραυματισμός που τον κρατάει ακόμα εκτός αγωνιστικών χώρων.

  1. Κιλιάν Εμπαπέ – Από την Μονακό στην Παρί για 180 εκατομμύρια ευρώ (2018)

Ο Εμπαπέ μετακόμισε στην ΠΣΖ το 2018, αρχικά με δανεισμό που περιλάμβανε υποχρέωση αγοράς, καθιστώντας τον τη δεύτερη πιο ακριβή μεταγραφή όλων των εποχών. Η ταχύτητα και η ικανότητά του τον καθιστούν έναν από τους κορυφαίους παίκτες της γενιάς του​

Στους Παριζιάνους αγωνίστηκε μέχρι και τη σεζόν 2023-24 σημειώνοντας 162, ενώ κάθε χρόνο η πιθανή του μεταγραφή γινόταν σήριαλ στα ειδησεογραφικά πρακτορεία. Τελικά κατάφερε να κάνει το όνειρο του πραγματικότητα, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, παίρνοντας μεταγραφή ως ελεύθερος για τη Ρεάλ Μαδρίτης με μπόνους υπογραφής στα 100εκατ.

  1. Φελίπε Κουτίνιο – Από την Λίβερπουλ στην Μπαρτσελόνα για 145 εκατομμύρια ευρώ (2018)

Η μεταγραφή του Κουτίνιο στην Μπαρτσελόνα το 2018 για 145 εκατομμύρια ευρώ ήταν μία από τις μεγαλύτερες αποτυχίες στην ιστορία των μεταγραφών. Με τα χρώματα των Reds του Λίβερπουλ πραγματοποίησε εξαιρετικές εμφανίσεις έχοντας πρωταγωνιστικό ρόλο στην ομάδα του Γιουργκεν Κλοπ. Σημείωσε 41 γκολ δίνοντας βραζιλιάνικο αέρα στην ομάδα. ‘Ήθελε να κάνει το επόμενο βήμα με τη Λίβερπουλ να μην του κόβει τη φόρα εισπράττοντας σχεδόν 150 εκατομμύρια. Δυστυχώς δεν μπόρεσε να σταθεί επάξια στη Βαρκελώνη σημειώνοντας μόνο 17 γκολ σε 76 εμφανίσεις χωρίς να καταφέρει να πείσει το κοινό και τους προπονητές της Μπαρτσελόνα. Συνέχισε το ταξίδι του με δανεισμούς σε διάφορες ομάδες (Μπάγερν μονάχου, Άστον Βίλα), ενώ τώρα αγωνίζεται σε ομάδα του Ντουμπάϊ.

  1. Ζοάο Φέλιξ – Από την Μπενφίκα στην Ατλέτικο Μαδρίτης για 127,2 εκατομμύρια ευρώ (2019)

Η μεταγραφή του Φέλιξ σε ηλικία μόλις 19 χρονών από τους Αετούς της Λισσαβόνας στην Ατλέτικο του Ντιέγκο Σιμεόνε το 2019 για 127,2 εκατομμύρια ευρώ ήταν μια κίνηση υψηλού ρίσκου για την ισπανική ομάδα. Ο νεαρός Πορτογάλος θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, αλλά ακόμα δεν έχει βρει τα πατήματα και τις ισορροπίες του αλλάζοντας ποδοσφαιρικές στέγες. Με την Ατλέτικο σε 95 παρουσίες έχει σημειώσει 25 γκολ, ενώ παραχωρήθηκε με τη μορφή δανεισμού το 2023 στη Τσέλσι (16 εμφανίσεις – 4 γκολ) και το 2024 στη Μπαρτσελόνα το 2024 (30 εμφανίσεις – 7 γκολ).

  1. Αντουάν Γκριεζμάν – Από την Ατλέτικο Μαδρίτης στην Μπαρτσελόνα για 120 εκατομμύρια ευρώ (2019)

O Γάλλος κατάφερε να αναδειχθεί με τα χρώματα της Ρεάλ Σοσιεδάδ αγωνιζόμενος για 6 χρόνια (2009-2014) πραγματοποιώντας 180 εμφανίσεις και σημειώνοντας 46 γκολ. Το Ισπανικό του ταξίδι τον βρήκε στη Μαδρίτη με τα χρώματα της Ατλέτικο, πραγματοποιώντας εξαιρετικές εμφανίσεις υπό την καθοδήγηση του Σιμεόνε ενώ κατέκτησε και την Ισπανική Λα Λίγκα όπου σε 180 παρουσίες σημείωσε 94 γκολ. Ακολούθησε το επόμενο βήμα για Βαρκελώνη που δεν ήταν το ίδιο επιτυχημένο (74 εμφανίσεις – 22 γκολ). Επέστρεψε το 2021 στα γνώριμα λημέρια της Ατλέτικο για να συνεχίσει να χτίζει το μύθο του με την ομάδα της Ατλέτικο.

Την 10άδα με τις ακριβότερες μεταγραφές συμπληρώνουν οι ακόλουθοι παίκτες:

  • Τζακ Γκρίλις – Από την Άστον Βίλα στην Μάντσεστερ Σίτι το 2021 για 117,5 εκατομμύρια ευρώ. Η μεταγραφή αυτή αποτελεί τη μεγαλύτερη για Άγγλο ποδοσφαιριστή​
  • Ένζο Φερντάντεθ – Από την Μπενφίκα στην Τσέλσι το 2023 για 121 εκατομμύρια ευρώ. Η μεταγραφή αυτή κατέγραψε ρεκόρ για την Chelsea υπό την νέα ιδιοκτησία.
  • Ντεμπελέ – Από την Μπορούσια Ντόρτμουντ στην Μπαρτσελόνα το 2017 για 140 εκατομμύρια ευρώ. Ο Γάλλος επιθετικός ήταν μια από τις μεγαλύτερες μεταγραφές της Μπαρτσελόνα εκείνη την περίοδο​ . Δεν έμεινε για πολύ μετακομίζοντας στην ΠΣΖ.
  • Πολ Πογκμπά – Από την Γιουβέντους στην Μάντσεστερ Γιου. το 2016 για 105 εκατομμύρια ευρώ. Η επιστροφή του Γάλλου μέσου στην Premier League ήταν μια από τις πιο ακριβές μεταγραφές​. Επέστρεψε και αυτός στη Γιούβε και τώρα είναι εκτός λόγβ ντόπινγκ.
  • Κριστιάνο Ρονάλντο – Από την Ρεάλ Μαδρίτης στη Γιουβέντους το 2018 για 100 εκατομμύρια ευρώ. Ο Πορτογάλος επιθετικός ενίσχυσε την ομάδα της Juventus με την εμπειρία και την ποιότητά του​ δεν κατάφερε όμως να πάρει Τσάμπιονς Λιγκ με τα χρώματα της Μεγάλης Κυρίας. Τώρα αγωνίζεται με τα χρώματα της Αλ Νασρ Ριάντ με ηγεμονικό συμβόλαιο που του αποφέρει 200 εκατ. Δολάρια το χρόνο.

Πηγή: athlitikesmetadoseis.gr

21+ | ΕΕΕΠ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ