Μη νόμιμη δημοπράτηση «έργων» ως «υπηρεσιών» ή «προμηθειών» ή «εργασιών»

Ο Γεώργιος Τσάλτας είναι πρόεδρος Πανελλήνιου Συνδέσμου Εργοληπτών Εγγεγραμμένων στα Περιφερειακά Μητρώα.

Προς: ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού της χώρας (περιφερειάρχες, δημάρχους, τεχνικές υπηρεσίες, γραφεία προμηθειών) – Κοινοποίηση: Εισαγγελίες Πρωτοδικών, Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων (Διεύθυνση Ελέγχου), Επίτροποι Ελεγκτικού Συνεδρίου, Εθνική Αρχή Διαφάνειας

Θέμα:

Αξιότιμοι κύριοι αρμόδιοι…

Ο Σύλλογός μας εκπροσωπεί σε πανελλήνιο επίπεδο τους Εργοδηγούς και Εμπειροτέχνες εργολάβους δημοσίων έργων [ΕΔΕ] που είναι εγγεγραμμένοι στα περιφερειακά μητρώα των άρθρων 105-106 ν. 3669/2008, αριθμεί μάλιστα εκατοντάδες ενεργά μέλη ανά την Ελλάδα.

Κατόπιν πληθώρας καταγγελιών πανελλαδικά που λάβαμε από μέλη μας περί παράνομης και καταχρηστικής δημοπράτησης «έργων» ως «υπηρεσιών» ή «προμηθειών» ή «εργασιών» επισημαίνουμε τα εξής: Επί του θέματος ισχύουν οι σαφείς ορισμοί του άρθρου 2§1 περ. 7 έως και 9 του ν. 4412/2016, οι οποίοι προβλέπουν ότι, εφόσον οι υπό εκτέλεση εργασίες είναι το αποτέλεσμα ενός συνόλου δομικών εργασιών ή εργασιών μηχανικού, το οποίο επαρκεί καθαυτό για την επιτέλεση οικονομικής ή τεχνικής λειτουργίας, τότε οι σχετικές εργασίες εμπίπτουν στην έννοια του «έργου». Εξάλλου, ενόψει των πρόσφατων τροποποιήσεων του ν. 4782/2021, δεν απαιτείται πλέον η σύνταξη μελέτης για τον χαρακτηρισμό ενός «έργου» ως τέτοιου. Κατά τούτο, η δημοπράτηση συμβάσεων με τα παραπάνω στοιχεία θα πρέπει να διενεργείται με τον χαρακτηρισμό τους ως «δημοσίων συμβάσεων έργου».

Η μέχρι σήμερα τακτική του εσφαλμένου χαρακτηρισμού του συμβατικού αντικειμένου συμβάσεων ως «προμήθειας» ή «υπηρεσίας» ή «εργασιών» και όχι ως «έργων», όπως θα έπρεπε, έχει σαν συνέπεια να μην καλούνται προς ανάληψη των σχετικών συμβάσεων επιχειρήσεις εγγεγραμμένες στο ΜΕΕΠ και στα περιφερειακά μητρώα, αλλά οποιοσδήποτε οικονομικός φορέας, ακόμη και μη εξειδικευμένος σε εργασίες μηχανικού. Ετσι, τίθεται σε σοβαρή διακινδύνευση το δημόσιο συμφέρον και δεν διασφαλίζεται ότι οι εργασίες είναι τεχνικά άρτιες σύμφωνα με τα διδάγματα της οικείας επιστήμης. Δεδομένων των ανωτέρω, ζητούμε να εφαρμόζετε με συνέπεια την κείμενη νομοθεσία και να χαρακτηρίζετε τα «έργα» ως τέτοια και όχι ως «προμήθειες» ή «υπηρεσίες» ή «εργασίες», όπως επιβάλλει ο νόμος.

Θέτουμε υπόψη σας ότι, σε περίπτωση που τυχόν διαπιστωθεί ότι λαμβάνουν χώρα συστηματικές παραβιάσεις της νομοθεσίας κατά τα ανωτέρω, θα υποβληθεί καταγγελία ενώπιον της ΕΑΔΗΣΥ σε βάρος του οικείου ΟΤΑ προς διενέργεια δειγματοληπτικού ελέγχου των συμβάσεων που συνάπτει, αλλά και ενώπιον του αρμόδιου Επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, στην περιφέρεια του οποίου ανήκει ο οικείος ΟΤΑ, με αίτημα την διενέργεια κατασταλτικού ελέγχου στις σχετικές δαπάνες του εν λόγω ΟΤΑ. Πέραν των ανωτέρω, σε τέτοιες περιπτώσεις επιφυλασσόμαστε για περαιτέρω ενέργειες ενώπιον των αρμόδιων Εισαγγελικών Αρχών προς αναζήτηση τυχόν ποινικών ευθυνών των εμπλεκόμενων. Τους έκαναν όλους εργολάβους και δεν μιλάει κανένας. Δεν ζητάει καμία αναθέτουσα αρχή πτυχίο εργολήπτη, εκτελούν τα έργα και τις εργασίες άσχετοι. Ντροπή και κατάντια αυτής της χώρας.

Κάνω έκκληση να παρέμβουν οι αρμόδιες αρχές διοικητικής και εισαγγελικές να σταματήσει αυτή η κατρακύλα, όσα στοιχεία θέλουν είναι δημοσιευμένα μάσα στη Διαύγεια, όλα μα όλα τα βαφτίζουν προμήθεια ή υπηρεσίες και καταστρατηγούν την ισχύουσα νομοθεσία, τα πτυχία μας είναι πλέον άχρηστα ο κλάδος μας είναι σε απόγνωση ζητάμε το αυτονόητο, το δίκιο μας και νομιμότητα. Τα έργα να τα εκτελούν εργολήπτες.