Δολοφονία Αρχαία Ολυμπία: Κατ οίκον έκτιση της ποινής για τον δράστη ΦΩΤΟ

Ο 84χρονος δράστης καταδικάστηκε σε 11 χρόνια και 3 μήνες φυλάκισης για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση και οπλοχρησίας και οπλοφορίας.

Δολοφονία

Την ενοχή του 84χρονου κατηγορούμενου για την στυγερή δολοφονία του 52χρονου Παναγιώτη Μενούνου στην Αγία Τριάδα Αρχαίας Ολυμπίας, τον περασμένο Ιούλιο, αποφάσισε χθες το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Πατρών.

 

Το θύμα της δολοφονίας στην Αγία Τριάδα, Ηλείας

Το Δικαστήριο, με απόφαση που ελήφθη ομόφωνα, έκρινε ότι ο ηλικιωμένος, που ομολόγησε την αποτρόπαια πράξη του, σκότωσε έχοντας πρόθεση και εβρισκόμενος σε ήρεμη ψυχική κατάσταση τον κτηνοτρόφο και πατέρα τεσσάρων παιδιών, αναγνωρίζοντάς του ωστόσο δύο ελαφρυντικά και πιο συγκεκριμένα του σύννομου βίου και της ανάρμοστης συμπεριφοράς του θύματος. Ο 84χρονος καταδικάστηκε σε συνολική ποινή κάθειρξης 11 ετών και 3 μηνών για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση και της οπλοφορίας και οπλοχρησίας, ενώ στην έκτιση της ποινής δε χορηγήθηκε αναστολή μέχρι την εκδίκαση της έφεσης.

Ωστόσο, αυτό που προκάλεσε τις αντιδράσεις των συγγενών του 52χρονου Παναγιώτη Μενούνου, θύματος της δολοφονίας, οι οποίοι βρίσκονταν στην αίθουσα, είναι το γεγονός ότι το Δικαστήριο αποφάσισε πως ο ηλικιωμένος δολοφόνος θα εκτίσει την ποινή που του επιβλήθηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό, δηλαδή θα βρίσκεται στην Αγία Τριάδα Αρχαίας Ολυμπίας, σε μικρή απόσταση από το σπίτι του θύματος, μιας και θύτης και θύμα γειτνίαζαν. Ο λόγος που ο 84χρονος θα εκτίσει την ποινή στο σπίτι του είναι η προχωρημένη ηλικία του.

O κατηγορούμενος της δολοφονίας στην Αγια Τριάδα Ηλείας

 

Αξίζει να σημειωθεί πως ο ηλικιωμένος αθωώθηκε, λόγω αμφιβολιών, για την απόπειρα ανθρωποκτονίας που κατηγορήθηκε ότι διέπραξε σε βάρος του αδερφού του θύματος.

Η αγόρευση της Εισαγγελέα του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Πατρών ήταν ένα διαρκές κατηγορώ προς τον 84χρονο, τονίζοντας χαρακτηριστικά, όταν πρότεινε επί της ενοχής του, ότι ο κατηγορούμενος «ήθελε να τον σκοτώσει και όχι να τον τραυματίσει». Ο εισαγγελικός λειτουργός ανέφερε επίσης ότι ο κατηγορούμενος είχε στην κατοχή του οπλισμένο το δίκαννο και έτοιμο να το πυροδοτήσει, αλλά και ότι πυροβόλησε πισώπλατα δύο φορές προς το θύμα από απόσταση 4- 5 μέτρων, την ώρα που ο 52χρονος αποχωρούσε.

Ο Εισαγγελέας πρότεινε και την ενοχή του ηλικιωμένου και για την απόπειρα ανθρωποκτονίας του αδερφού του Παναγιώτη Μενούνου, ωστόσο το Δικαστήριο δε συντάχθηκε με την αθωωτική πρότασή του ως προς το σκέλος αυτό. Ακόμα, Απέρριψε τους αυτοτελείς ισχυρισμούς του 84χρονου περί διάπραξης της ανθρωποκτονίας όντας σε  βρασμώ ψυχικής ορμής, περί μειωμένου καταλογισμού, αλλά και του γεγονότος ότι φοβόταν και βρισκόταν σε άμυνα.

«Είχε σκοπό να επιφέρει τον θάνατο. Ήθελε να τον ισοπεδώσει, για αυτό τον πυροβόλησε στα ‘’γεμάτα’’, για να βρει ζωτικά όργανα. Αλλιώς θα πυροβολούσε χαμηλά στα πόδια» σημείωσε ο Εισαγγελέας, που συμφώνησε με την αναγνώριση των ελαφρυντικών και ήταν αυτός που πρότεινε ο 84χρονος να εκτίσει την ποινή στην οικία του, πρόταση που υιοθέτησε και το Δικαστήριο.

Πηγή: patrisnews.com