Απόστολος Πιστόλας: Η εκλογική αναμέτρηση του Οκτωβρίου αποτελεί την τελευταία ευκαιρία του ΠΑΣΟΚ

Η «ΠτΔ» ζήτησε την γνώμη ενός ειδικού, του καταξιωμένου και καθολικά αποδεκτού αναλυτή εκλογικής συμπεριφοράς Απόστολου Πιστόλα, ρωτώντας τον συγκεκριμένα «πράγματα».

Πιστόλας

Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις σε όλα τα μέτωπα έρχονται μετά το καλοκαίρι. Πάμε, όπως φαίνεται, για ένα ακόμα πιο θερμό φθινόπωρο!
Η «ΠτΔ» ζήτησε την γνώμη ενός ειδικού, του καταξιωμένου και καθολικά αποδεκτού αναλυτή εκλογικής συμπεριφοράς Απόστολου Πιστόλα, ρωτώντας τον συγκεκριμένα «πράγματα».

-Οι εσωκομματικές εκλογές στο ΠΑΣΟΚ μπορεί να οδηγήσουν σε ανάστασή του ή σε περαιτέρω συρρίκνωσή του, γιατί οι χαμένοι θα είναι πλέον ξένο σώμα στο κόμμα;
Δεν θεωρώ πως οι χαμένοι των εσωκομματικών εκλογών θα είναι ξένο σώμα στο ΠΑΣΟΚ. Πιστεύω πως το ΠΑΣΟΚ μπορεί να βγει ενισχυμένο από αυτή τη διαδικασία. Για να συμβεί αυτό, θα πρέπει ο αρχηγός που θα εκλεγεί να μπορεί να εμπνεύσει πως μπορεί να αποτελέσει κυβερνητική εναλλακτική. Το ΠΑΣΟΚ δημιουργήθηκε για να βρίσκεται στα κόμματα εξουσίας και άρα θα πρέπει να επιστρέψει σε αυτά. Νομίζω πως αυτή η εκλογική αναμέτρηση αποτελεί την τελευταία του ευκαιρία. Εάν δεν τα καταφέρει, τότε όντως κινδυνεύει, πάντα σε συνάρτηση με τις κινήσεις των άλλων παικτών, με συρρίκνωση.
Στο ΠΑΣΟΚ υπάρχει πληθώρα υποψηφίων αρχηγών δίχως όμως κανείς, ή τουλάχιστον οι βασικοί διεκδικητές, να έχουν δώσει διακριτό στίγμα για το πώς θα καταφέρουν να το επαναφέρουν σε τροχιά εξουσίας. Την απάντηση, δηλαδή, στην ερώτηση «γιατί να σε ψηφίσω;».

-Είπατε προ ολίγων ημερών το εξής: «Ο ΣΥΡΙΖΑ αποχωρεί από τον ΣΥΡΙΖΑ. Η ΝΔ είναι προ των πυλών της αποχώρησης από τη ΝΔ. Φεύγουν οι ψυχές, μένουν τα σώματα…». Μας το κάνετε πιο λιανά;
Η Νέα Δημοκρατία, έχοντας βρει χώρο στο κέντρο, που της έχει «παραχωρηθεί» από τη στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ υπό την προεδρία του Τσίπρα, αλλά και τη δυσκολία του ΠΑΣΟΚ να γίνει ένα κόμμα ισχυρό, υιοθέτησε θέσεις που είναι αρεστές σε εκλογικά κοινά που θεωρούνται πιο προοδευτικά. Για να ικανοποιηθούν αυτές οι εκλογικές ομάδες, η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας δυσαρέστησε τη συντηρητική της βάση με πολιτικές που υιοθέτησε. Σιγά- σιγά η βάση άρχισε να απομακρύνεται από την ηγετική ομάδα του κόμματος και είτε να απέχει είτε να ψηφίζει κάποιο άλλο, πιο κοντά στην ιδεολογική της τοποθέτηση, κόμμα.
Παρόμοια είναι η κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Στέφανος Κασσελάκης είχε εξ αρχής πει πως ήθελε να μετατρέψει τον ΣΥΡΙΖΑ σε ένα κόμμα που θα είναι κοντά στο δημοκρατικό κόμμα των ΗΠΑ. Αυτό σημαίνει πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα έπρεπε να αλλάξει σε πολύ μεγάλο βαθμό σε σχέση με αυτό που τον είχαν συνηθίσει τα παραδοσιακά στελέχη και οι ψηφοφόροι, οι οποίοι σιγά-σιγά αποχωρούν από το κόμμα που δημιούργησαν και με το οποίο θριάμβευσαν εκλογικά.

-Πώς εκτιμάτε πως ο κ. Μητσοτάκης θα χειριστεί τις δεξιές αναταράξεις που προκάλεσαν οι κύριοι Σαμαράς Καραμανλής;
Θεωρώ πως θα συνεχίσει την πορεία που έχει χαράξει. Θα ρισκάρει με τους συντηρητικούς ψηφοφόρους προσπαθώντας να τους «καλμάρει» με μια σειρά κινήσεων. Ενδεχομένως συμβολικών, οι οποίες όμως δεν θα επηρεάσουν την κυβερνητική πολιτική. Δεν θεωρώ πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί να υπηρετήσει μια επιστροφή στη βάση, ούτε πιστεύω πως το επιθυμεί.

-Μπορεί να υπάρξει τα αμέσως επόμενα χρόνια στην Ελλάδα μια αντίστοιχη Λεπέν ή Μελόνι ή ένας Ορμπαν, που να συσπειρώσει όλο το συντηρητικό και ακροδεξιό ακροατήριο και να εξελιχθεί σε βασικό πυλώνα εξουσίας;
Για να συμβεί αυτό, θα πρέπει να δημιουργηθούν οι συνθήκες ώστε ομάδες ψηφοφόρων με διαφορετικά χαρακτηριστικά να βρουν κοινό τόπο. Ταυτόχρονα θα πρέπει να βρεθεί πρόσωπο με χαρακτηριστικά προσωπικότητας που θα «κουμπώνουν» στις συνθήκες αυτές.

Διαβάστε επίσης:

Καιρός: Θερμοκρασίες έως 43 βαθμούς Κελσίου μέχρι την Παρασκευή ,επικαιροποιήθηκε το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού

Απόπειρα δολοφονίας Τραμπ: Πολίτες είδαν τον εκτελεστή στην οροφή και καλούσαν αστυνομικούς ΒΙΝΤΕΟ

Εσωκομματικές εκλογές ΠΑΣΟΚ: Στην «Π» ο Χάρης Δούκας, επί διήμερο στην Αχαΐα από σήμερα

Προαστιακός: Επανήλθαν κανονικά τα δρομολόγια Πάτρα – Ρίο, η ανακοίνωση του ΟΣΕ

Στην Αθήνα ο Μπελέρης: Είμαι αθώος, το λένε και οι Αλβανοί