Η Επίδραση του EURO 2024 στην Οικονομία της Γερμανίας

Το EURO 2024 αποτελεί μια από τις σημαντικότερες ποδοσφαιρικές διοργανώσεις της Ευρώπης και η Γερμανία, ως διοργανώτρια χώρα, αναμένεται να επωφεληθεί πολλαπλά από αυτό το μεγάλο αθλητικό γεγονός που έφτασε στην κορύφωσή του στις 14 Ιουνίου με τον μεγάλο τελικό Ισπανίας – Αγγλία, με τους Ίβηρες να επικρατούν με 2-1 σε ένα συναρπαστικό αγώνα. Όλα τα νέα του EURO μπορείτε να τα δείτε στο webfreebets.com μαζί με αναλύσεις αγώνων και το πρόγραμμα με τις τηλεοπτικές μεταδόσεις της ΕΡΤ.

To Ευρωπαϊκό διεξάγεται κάθε 4 χρόνια σε μια ή και περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες (2008 Αυστρία και Ελβετία, 2012 Πολωνία και Ουκρανία) με τις οικονομικές και όχι μόνο επιπτώσεις να είναι άμεσες και έμμεσες στις εκάστοτε οικονομίες και τις πόλεις που διεξάγονται οι αγώνες. Η επιρροή τέτοιων διοργανώσεων είναι πολύπλευρη και αγγίζει διάφορους τομείς της οικονομίας.

  1. Άμεσος Οικονομικός Αντίκτυπος

Εισροή Τουριστών

Με την προσέλευση εκατοντάδων χιλιάδων επισκεπτών από όλο τον κόσμο, η τουριστική βιομηχανία της Γερμανίας αναμένεται να γνωρίσει άνθηση. Ξενοδοχεία, εστιατόρια, μέσα μεταφοράς και άλλες τουριστικές υπηρεσίες θα ωφεληθούν άμεσα από την αυξημένη ζήτηση.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ifo Gerome Wolf περισσότεροι από μισό εκατομμύριο (ίσως και περισσότεροι) ξένοι τουρίστες αναμένεται να επισκεφτούν τις Γερμανικές πόλεις που διεξάγονται τα παιχνίδια (Μόναχο, Βερολίνο, Λειψία, Κολονία, Αμβούργο, Ντίσελντορφ) με τις επιπλέον διανυκτερεύσεις να προσπερνούν το 1,5 εκατομμύριο κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Οι υπολογισμοί του Ινστιτούτου στηρίζονται σε αριθμούς που σχετίζονται με το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2006 που διεξήχθη στα Γερμανικά γήπεδα.

Τα παραπάνω νούμερα αντιστοιχούν σε περίπου 0.1% της οικονομικής παραγωγής της Γερμανικής οικονομίας που δεν γνωρίζει και τις καλύτερες ημέρες μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία με τη βιομηχανικής της δραστηριότητα να γνωρίζει μια κάμψη την τρέχουσα περίοδο.

Δαπάνες Διοργάνωσης

Η κατασκευή και αναβάθμιση αθλητικών εγκαταστάσεων, η βελτίωση των υποδομών και η οργάνωση των εκδηλώσεων θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και θα ενισχύσουν τον κατασκευαστικό και υπηρεσιακό τομέα. Οι δαπάνες αυτές θα έχουν επίσης πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα στην τοπική οικονομία. Αξίζει να αναφέρουμε ότι οι αγώνες φιλοξενούνται σε 10 γήπεδα σε όλη τη Γερμανία και συγκεκριμένα:

  • Ολυμπιακό Στάδιο Βερολίνου
  • Στάδιο Κολωνίας – Κολωνία

·       BVB Stadium – Ντόρτμουντ

·       Dusseldorf Arena – Ντίσελντορφ

·       Frankfurt Arena – Φρανκφούρτη

·       Arena Aufschalke – Γκελζενκίρχεν

·       Volksparkstadion – Αμβούργο

·       Στάδιο Λειψίας – Λειψία

·       München Football Arena – Μόναχο

·       Stuttgart Arena – Στουτγκάρδη

Οι 2 ημιτελικοί (Ισπανία – Γαλλία και Αγγλία – Ολλανδία) φιλοξενήθηκαν στα γήπεδα του Μονάχου και του Ντόρτμουντ, ενώ ο μεγάλος τελικός μεταξύ Ισπανών και Άγγλων στο Ολυμπιακό στάδιο του Βερολίνου.

2.      Έμμεσες Οικονομικές Επιπτώσεις

Προβολή και Διαφήμιση

Η διεξαγωγή του EURO 2024 θα φέρει τη Γερμανία στο προσκήνιο της παγκόσμιας κοινότητας. Η αυξημένη προβολή μέσω των ΜΜΕ θα ενισχύσει την εικόνα της χώρας ως τουριστικός και επιχειρηματικός προορισμός, προσελκύοντας μελλοντικούς επισκέπτες και επενδυτές.Όπως αναφέραμε παραπάνω, περισσότεροι από μισό εκατομμύριο επισκέπτες θα αφορούν αποκλειστικά τη διοργάνωση του EURO με την προσδοκώμενη οικονομική ώθηση να ξεπερνά το 1 δις ευρώ.

Οι τουρίστες που επισκέφτηκαν τη Γερμανία για την τελική φάση του EURO δεν προέρχονται μόνο από τις 24 Εθνικές ομάδες που έλαβαν μέρος στην τελική φάση, αλλά απ’όλο τον κόσμο για να δουν από κοντά τα ποδοσφαιρικά τους ινδάλματα, όπως την τελευταία παράσταση του Κριστιάνο Ρονάλντο με τα χρώματα της Πορτογαλίας, τον ανανεωμένο Μαδρελίστα Γάλλο σουπερ στα Κιλιάν Εμπαπέ που βρίσκεται στη λίστα με τις 10 πιο ακριβές μεταγραφές στην ιστορία του ποδοσφαίρου, το νέο παιδί θαύμα του παγκόσμιου ποδοσφαίρου Λαμίν Γιαμάλ με τα ρεκόρ που κατέγραψε ως νεότερος συμμετέχων σε EURO όπως και σκόρερ στον ημιτελικό κόντρα στη Γαλλία.

Επενδύσεις και Ανάπτυξη

Η βελτίωση των υποδομών, όπως οι συγκοινωνίες και οι αθλητικές εγκαταστάσεις, θα έχει μακροπρόθεσμα οφέλη για τη χώρα. Οι επενδύσεις αυτές θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων και θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Εκτός αυτού το ποδοσφαιρικό προϊόν και οι ομάδες θα γίνουν πιο ελκυστικές για να προσελκύσουν μεγάλα ονόματα και νέους σταρ του Ευρωπαϊκού και Παγκόσμιου ποδοσφαίρου. Αυτή τη στιγμή μερικά από τα πιο λαμπρά αστέρια του EURO αγωνίζονται σε Γερμανικές ομάδες όπως για παράδειγμα :

·       Μπάγερν Μονάχου: Χάρι Κεϊν, Νόϊερ, Σανέ, Μουσιάλα, Ουπαμετσάνο, Κομάν

·       Ντόρτμουντ: Φούλκρουγκ, Κάν

·       Λειψία: Όλμο,

·       Μπάγερν Λεβερκούζεν: Αντον, Βίρτς, Γκριμάλντο

3. Κοινωνικές και Πολιτιστικές Επιπτώσεις

Ενίσχυση της Κοινωνικής Συνοχής
Οι μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις συχνά συμβάλλουν στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και στην προώθηση της εθνικής υπερηφάνειας. Το EURO 2024 μπορεί να δημιουργήσει ένα αίσθημα κοινότητας και να φέρει τους ανθρώπους πιο κοντά μέσω της κοινής αγάπης για το ποδόσφαιρο. Οι Γερμανοί λατρεύουν το ποδόσφαιρο και το απέδειξαν με τα γεμάτα γήπεδα και της παθιασμένες εκδηλώσεις για την Εθνική τους ομάδα, έστω και αν αποκλείστηκαν στη φάση των 16 από την Ισπανία στην παράταση σε ένα συγκλονιστικό ματς.

Πολιτιστικές Ανταλλαγές

Η παρουσία διεθνών επισκεπτών θα ενισχύσει τις πολιτιστικές ανταλλαγές και θα προσφέρει στους Γερμανούς την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με διαφορετικές κουλτούρες και να ανταλλάξουν ιδέες. Η Γερμανία ήταν και παραμένει μια χώρα με πολλούς μετανάστες από άλλες οικονομικά ασθενέστερες χώρες όπως η Τουρκία, η Αλβανία, η Ελλάδα κ.α. Τα γήπεδα στην 1η φάση γέμισαν με Αλβανούς στον Όμιλο με Ιταλία, Ισπανία και Κροατία όπως και με Τούρκους τόσο στον Όμιλο με Γεωργία, Πορτογαλία και Τσεχία, αλλά και στην επόμενη φάση κόντρα σε Αυστρία και Ολλανδία.

Επιμέλεια: webfreebets.com

21+ | ΕΕΕΠ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ