Αχαΐα: Οι μέδουσες δεν εμπνέουν ανησυχία, δεν προβληματίζει η εμφάνισή τους

Η εμφάνιση ζελατινοειδών σε παραλίες της Αχαΐας δεν προβληματίζει

Αχαΐα Οι καφέ μέδουσες εντοπίστηκαν, μεταξύ άλλων, στην παραλία του Ψαθόπυργου

Αρκετοί ήταν αναγνώστες της εφημερίδας “Πελοπόννησος”, οι οποίοι το σαββατοκύριακο, βλέποντας και την άνοδο της θερμοκρασίας -κυρίως την Κυριακή- πήγαν να κάνουν το μπάνιο τους σε μία από τις πολλές παραλίες της Αχαΐας.

Ορισμένοι από αυτούς όμως ξαφνιάστηκαν όταν αντίκρισαν αρκετές καφέ μέδουσες, ευρέως γνωστές ως σαλούφα, στην παραλία του Ψαθόπυργου, των Αραχωβιτίκων και του Αγίου Βασιλείου, ενώ αντίστοιχα έχουν καταγραφεί τέτοια φαινόμενα και σε παραλίες του Κορινθιακού Κόλπου.

Μάλιστα, αρχές Μαΐου είχαν εμφανιστεί και στον Θερμαϊκό Κόλπο, προκαλώντας και εκεί προβληματισμό, χωρίς όμως να παραμείνουν για πολλές ώρες.

Αυτό που είναι οξύμωρο είναι ότι οι μέδουσες έκαναν την εμφάνισή τους αρκετά νωρίς φέτος, γιατί συνήθως τις βλέπαμε τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, προκαλώντας διάφορα προβλήματα σε λουόμενους.

Επαγγελματίες, αλλά και λουόμενοι, εξέφρασαν την ανησυχία τους για την εμφάνιση μεδουσών κοντά στις ακτές, καθώς δεν είναι λίγα τα περιστατικά στο παρελθόν όπου έχουν καταγραφεί τσιμπήματα, κυρίως σε μικρά παιδιά.

Αχαΐα

ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ

Πάντως, επιστήμονες επισημαίνουν ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Η «Πελοπόννησος» επικοινώνησε χθες με τον καθηγητή Γενικής Θαλάσσιας Γεωλογίας και Γεωδυναμικής Γιώργο Παπαθεοδώρου, ο οποίος ήταν καθησυχαστικός.

Ο Γιώργος Παπαθεοδώρου απάντησε: «Δεν υπάρχει λόγος να αξιολογήσουμε κάτι με την εμφάνιση ενός μικρού αριθμού μεδουσών. Αυτά τα ζελατινοειδή κάνουν κύκλους εμφάνισης ανά διαστήματα, δεν σημαίνει κάτι ότι εμφανίστηκαν στις παραλίες της Αχαΐας και δεν μπορούμε να το αξιολογήσουμε ακόμη».

ΚΟΛΟΚΥΘΑΣ

Επικοινωνήσαμε και με τον πρόεδρο της κοινότητας Ψαθοπύργου, Παναγιώτη Κολοκυθά, ο οποίος υπογράμμισε ότι δεν είχε κάποια ενημέρωση και ούτε υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Ο Παναγιώτης Κολοκυθάς, υπογράμμισε: «Δεν γνωρίζω κάτι και δεν είχαμε κάποια ενημέρωση από κατοίκους στην παραλία του Ψαθοπύργου. Δεν σημαίνει κάτι αν εμφανίστηκε ένας μικρός αριθμός μεδουσών, με την παραλία μας να μην έχει τέτοια δείγματα γραφής, έκτος από την περίοδο πριν από τρία χρόνια, όπου υπήρχε πρόβλημα με μέδουσες σε σχεδόν όλη την Ελλάδα».

Αν η παρουσία των καφέ μεδουσών σε παραλίες της Αχαΐας είναι ένα τυχαίο γεγονός ή προεόρτιο για την καλοκαιρινή περίοδο, είναι κάτι που θα φανεί στην πορεία, ωστόσο σε κάθε περίπτωση καλό είναι να προσέχουμε όταν μπαίνουμε στη θάλασσα.