Αδιάψευστος κριτής οι άδειες τσέπες των πολιτών

Η Χριστίνα Σταρακά είναι βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας ΠΑΣΟΚ Κίνημα Αλλαγής.

Οταν η πραγματικότητα δεν συμφωνεί μαζί μας, τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα». Αυτή φαίνεται να είναι η μόνιμη επωδός στα χείλη της κυβέρνησης, όσον αφορά την ακρίβεια και αισχροκέρδεια.

Την ώρα, όμως, που ο Κ. Μητσοτάκης καλλιεργεί ειδυλλιακή εικόνα συνεχούς «προσπάθειας» και πρωτοβουλιών, με αποκορύφωμα το επικοινωνιακό τέχνασμα με το «γράμμα» προς την Κομισιόν για τα «παιχνίδια» των πολυεθνικών, με σκοπό να καλύψει την αποτυχία του, η σκληρή πραγματικότητα διαψεύδει -εμφατικά- την κυβέρνηση.

Αυτό επιβεβαιώνεται, άλλωστε, κι από τα πλέον θεσμικά χείλη:

Σύμφωνα με τη Eurostat, τον Μάρτιο είχαμε υπερτετραπλάσιο πληθωρισμό στα τρόφιμα και τον Απρίλιο υπερτριπλάσιο. Το 2023 η Ελλάδα είχε τη χειρότερη θέση μετά την Βουλγαρία στο κατά κεφαλήν ΑΕΠ εκφρασμένο σε ισοτιμίες αγοραστικής δύναμης, στο -33% από το μέσο όρο της ΕΕ κι ενώ τα ελληνικά νοικοκυριά δαπανούν το 20,9% του διαθέσιμου εισοδήματός τους στη διατροφή.

Σε έκθεσή της η Εθνική Τράπεζα, μαζί με τη ζημιά της παραγωγής από την θεομηνία του Σεπτεμβρίου και την ανελαστική ζήτηση στα είδη διατροφής, τα περιθώρια κέρδους Πολυεθνικών έχουν ανασταλτική επίδραση στην επιβράδυνση του πληθωρισμού.

Η ΕΛΣΤΑΤ επισημαίνει ότι, ενώ η μέση στάθμιση στα «Τρόφιμα και μη αλκοολούχα ποτά» ήταν 22% στη κατανάλωση των νοικοκυριών το 2024, εκτιμάται σε πάνω από 25% για νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος και περίπου 18% για υψηλότερου, δημιουργώντας σημαντικές διαφορές στον τρόπο που αυτά «βιώνουν» αυξομειώσεις τιμών.

Αν προσθέσουμε και τις ιδιωτικές δαπάνες Υγείας, όπου μας ξεπερνά μόνο η Βουλγαρία, αλλά και τα ενοίκια με 42% αύξηση, καταλαβαίνει κανείς πως το μίγμα γίνεται εκρηκτικό!

Υπάρχει, άραγε, πιο αδιάψευστος κριτής από τον κόσμο; Το μόνο, που έχει να κάνει κάποιος για να διαπιστώσει την αβίωτη καθημερινότητα είναι να πάει στη Λαϊκή ή στο Σούπερ Μάρκετ, να δει την αδυναμία πολιτών να αγοράσουν βασικά αγαθά, καθώς οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα είναι ανεξέλεγκτες και η αισχροκέρδεια έχει πιάσει ταβάνι!

Στο πλαίσιο αυτό, οι ουσιαστικές προτάσεις του ΠΑΣΟΚ αποτελούν μονόδρομο για την προστασία της Μεσαίας Τάξης και των πιο αδύναμων:

– Ελεγχος στα υψηλά ποσοστά κέρδους, με αιχμή του δόρατος την Επιτροπή Ανταγωνισμού και μεγάλα πρόστιμα εις βάρος όσων αισχροκερδούν.

– Μείωση του ΕΦΚ και στοχευμένη μείωση του ΦΠΑ σε κατηγορίες βασικών τροφίμων, με έντονα ανατιμητικές τάσεις σε λάδι, ψωμί, φέτα και γάλα.

– Θέσπιση Ενιαίας Αρχής Καταναλωτών στα πρότυπα άλλων κρατών, με εκστρατείες ενάντια στις πολυεθνικές, που αισχροκερδούν στην πλάτη του λαού.

– Δίκαιη φορολόγηση στα υπερκέρδη παρόχων Ηλεκτρικής Ενέργειας, Πετρελαίου, Σούπερ Μάρκετ και Τραπεζών.