Αλέξης Τσίπρας: Από το «χρίσμα» του Αλαβάνου μέχρι την κατάρρευση των εκλογών του Ιουνίου

Ο Αλέξης Τσίπρας, με σημαντική διαδρομή και αγώνες στη Νεολαία του Συνασπισμού, έθεσε υποψηφιότητα για βουλευτής στις εκλογές του Μαρτίου 2004. Τον Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς αποχώρησε από τη νεολαία και εξελέγη στην κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΣΥΝ και εν συνεχεία στην Πολιτική Γραμματεία του κόμματος.

Αλέξης Τσίπρας: Από το «χρίσμα» του Αλαβάνου μέχρι την κατάρρευση των εκλογών του Ιουνίου

Ένας μεγάλος κύκλος για τον ΣΥΡΙΖΑ κλείνει σήμερα μετά τις ανακοινώσεις του Αλέξη Τσίπρα για παραίτησή του από την προεδρία του κόμματος. Ένας κύκλος με πολλούς ενδιάμεσους σταθμούς, πολιτικές επιτυχίες, σφοδρή κριτική αλλά και δύσκολες στιγμές.

Πολλοί είναι εκείνοι που το προηγούμενο διάστημα έλεγαν ότι «ΣΥΡΙΖΑ χωρίς Τσίπρα δεν υπάρχει». Αυτό μένει να φανεί στην πορεία. Όπως και το τι θα κάνει ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας από εδώ και στο εξής, ο οποίος έδωσε μια πρώτη «γεύση» λέγοντας ότι κάποιος μπορεί να είναι μάχιμος και δημιουργικός και χωρίς αξιώματα.

Παραίτηση Τσίπρα: «Πρέπει να εφεύρουμε έναν νέο ΣΥΡΙΖΑ» – Δε θα είναι υποψήφιος για την προεδρία του κόμματος

Όπως και να έχει ο Αλέξης Τσίπρας, είτε συμφωνεί, είτε διαφωνεί κάποιος μαζί του, είναι ο άνθρωπος που άλλαξε τη «ρότα» του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι εκείνος που πήρε τον πάλαι ποτέ Συνασπισμό από το 3% για να τον φτάσει στο 36,34% και στην «πρώτη αριστερή κυβέρνηση της Ελλάδας», στον εκλογικό του θρίαμβο τον Ιανουάριο του 2015. Τον μετέτρεψε από κόμμα διαμαρτυρίας σε κόμμα εξουσίας.

Ο Αλέξης Τσίπρας, με σημαντική διαδρομή και αγώνες στη Νεολαία του Συνασπισμού, έθεσε υποψηφιότητα για βουλευτής στις εκλογές του Μαρτίου 2004. Τον Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς αποχώρησε από τη νεολαία και εξελέγη στην κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΣΥΝ και εν συνεχεία στην Πολιτική Γραμματεία του κόμματος.

Αλέξης Τσίπρας: «Ένας νέος ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να γίνει ξανά η ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο» – Η συγκίνηση για την παραίτησή του
Τον Οκτώβριο του 2005, ο τότε πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέκος Αλαβάνος τον πρότεινε στο κόμμα ως υποψήφιο δήμαρχο Αθηναίων. Ήταν η κομβική στιγμή που ο Αλέκος Αλαβάνος τού άνοιγε τον δρόμο για τη μετέπειτα πολιτική άνοδό του μέχρι να φτάσει να αναλάβει το «τιμόνι» του ΣΥΡΙΖΑ. Ήταν η στιγμή που άνοιγε ο δρόμος για να παραλάβει το «δαχτυλίδι» διαδοχής.

Όταν ο Αλέκος Αλαβάνος – πολιτικός μέντορας του Τσίπρα όπως τον αποκαλούσαν- τον πρότεινε για τον Δήμο της Αθήνας, αντέδρασαν στελέχη του ΣΥΝ που τάχθηκαν υπέρ της υποψηφιότητας του Μιχάλη Παπαγιαννάκη για την οποία είχε εκφραστεί θετικά στο παρελθόν και ο Αλαβάνος. Η Πολιτική Γραμματεία αποφάσισε κατά πλειοψηφία υπέρ της υποψηφιότητας Τσίπρα, ενώ η νομαρχιακή επιτροπή Α΄ Αθηνών τάχθηκε με οριακή πλειοψηφία υπέρ της υποψηφιότητας Παπαγιαννάκη.

Μετά την πρόταση του Αλαβάνου, η ΚΠΕ απέρριψε με πλειοψηφία δύο τρίτων την απόφαση της νομαρχιακής επιτροπής και ο Τσίπρας έγινε ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων του ΣΥΝ στις δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου 2006. Έλαβε ποσοστό 10,5% και συνολικά 4 έδρες στο δημοτικό συμβούλιο.

Ο νεότερος αρχηγός πολιτικού κόμματος στη Μεταπολίτευση
Στις 10 Φεβρουαρίου του 2008, το 5ο συνέδριο του ΣΥΝ εξέλεξε πρόεδρο τον Τσίπρα με 840 ψήφους (70,4%) έναντι 342 του Φώτη Κουβέλη (28,7%). Σε ηλικία 34 ετών, ο Τσίπρας έγινε ο νεότερος αρχηγός πολιτικού κόμματος στην ιστορία της μεταπολεμικής Ελλάδας. Ο Αλέκος Αλαβάνος, τον οποίο διαδέχθηκε, παρέμεινε πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. Τα τελευταία χρόνια και ειδικά μετά την «ταραγμένη» περίοδο του 2015 οπότε και ο Αλέξης Τσίπρας συμβιβάστηκε με τις απαιτήσεις της Τρόικας, οι σχέσεις τους διαταράχθηκαν πλήρως. «Έσπασε εντελώς το σχοινί, που είχε αρχίσει ήδη να φθείρεται τα προηγούμενα έτη» έλεγαν χαρακτηριστικά στελέχη της Αριστεράς.

Ενόψει των εθνικών εκλογών του Οκτωβρίου 2009, ο Τσίπρας υπέβαλε αρχικά πρόταση στο να είναι εκείνος επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας, κάτι που δεν συνέβη τελικά. Στις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ μπήκε στη Βουλή με 4,6%, με τον Τσίπρα να εκλέγεται βουλευτής για πρώτη φορά (Α΄ Αθηνών) και ταυτόχρονα -ομόφωνα- πρόεδρος της ΚΟ.

Τον Δεκέμβριο του 2010 εξελέγη αντιπρόεδρος του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

Η άνοδος στις εκλογές του 2012 και η «ειρηνική επανάσταση»
Αξιοποιώντας τη λαϊκή δυσαρέσκεια για τις αποκαλούμενες «πολιτικές του Μνημονίου», ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Μαΐου 2012 έλαβε ποσοστό 16,78%, επιτυγχάνοντας ένα ιστορικό ρεκόρ στα μεταπολιτευτικά εκλογικά χρονικά της Ελλάδας για κόμμα της Αριστεράς. Ο Τσίπρας χαρακτήρισε την επιτυχία αυτή ως μια «ειρηνική επανάσταση» και δήλωσε ότι οι Έλληνες ζήτησαν με την ψήφο τους μια «Κυβέρνηση της Αριστεράς». Στις εκλογές αυτές ήταν υποψήφιος στην εκλογική περιφέρεια της Αχαΐας όπου και εξελέγη.

Τις επόμενες ημέρες, τα διεθνή Μέσα έστρεψαν για πρώτη φορά τα φώτα τους στον Αλέξη Τσίπρα, παρουσιάζοντας πορτραίτα του. Μετά τις εκλογές του Μαΐου 2012, τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ ανέβηκαν κι άλλο στις δημοσκοπήσεις, σε ορισμένες από τις οποίες εμφανιζόταν ως πρώτο κόμμα. Λόγω αδυναμίας σχηματισμού κυβέρνησης, προκηρύχθηκαν νέες εκλογές για τις 17 Ιουνίου, για τις οποίες οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι θα εξελίσσονταν σε μονομαχία μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα, η κεντροαριστερή βρετανική εφημερίδα Guardian, εμφάνιζε τον Αλέξη Τσίπρα ως ένα από τα φαβορί των εκλογών, χωρίς να παραλείπει όμως να αναφέρει ότι κατηγορείται για δημαγωγία και λαϊκισμό. Τελικά, στις επαναληπτικές εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ κατετάγη δεύτερο κόμμα (26,89%) με διαφορά μικρότερη των 3 μονάδων από τη ΝΔ, η οποία σχημάτισε κυβέρνηση συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ.

Η πορεία προς την εξουσία
Τον Ιούλιο του 2013 έλαβε χώρα το ιδρυτικό του συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ως ενιαίο πολιτικό κόμμα, κατά το οποίο εξελέγη πρόεδρος του κόμματος με ποσοστό 74%.

Ενόψει των εκλογικών αναμετρήσεων του 2014 (αυτοδιοικητικές εκλογές και ευρωεκλογές), ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να αναβαθμίσει τη σημασία του αποτελέσματος, προσδίδοντάς του χαρακτήρα δημοψηφίσματος, μια πολιτική απόφαση που δέχτηκε να ακολουθήσει και η πλευρά του Πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά. Παράλληλα, τον Δεκέμβριο του 2013, το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς επέλεξε τον Αλέξη Τσίπρα ως υποψήφιο για τη θέση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Κομισιόν).

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέλαβε την πρώτη θέση στις ευρωεκλογές (26,56% έναντι 22,72% της ΝΔ) και κέρδισε τις περιφέρειες Αττικής και Ιονίων Νήσων. Όμως τα υψηλά, σε σχέση με τις δημοσκοπήσεις, ποσοστά της Ελιάς και η επικράτηση της ΝΔ σε περισσότερες περιφέρειες και δήμους της χώρας θεωρήθηκαν ικανοποιητικά αποτελέσματα από την δικομματική πλέον κυβέρνηση. Ως εκ τούτου, η ισχύς της πρότασης για άμεσες εθνικές εκλογές αποδυναμώθηκε.

Τον Σεπτέμβριο του 2014 παρουσίασε σε ομιλία του στη ΔΕΘ το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ («Πρόγραμμα Θεσσαλονίκης»), που συνίστατο στη διαπραγμάτευση του ελληνικού δημόσιου χρέους και μία δέσμη πολιτικών και οικονομικών μέτρων, το κόστος εφαρμογής των οποίων υπολογίστηκε από το κόμμα σε 11,3 δισ. ευρώ και από το Υπουργείο Οικονομικών σε 17 έως 27 δισ.

Υπήρξε για πολλούς το πιο λαμπρό αστέρι της βαλλόμενης και ευρισκόμενης σε υποχώρηση ευρωπαϊκής Αριστεράς την τελευταία δεκαετία, με τη δημοφιλία του (κυρίως) σε Ισπανία και Ιταλία να ξεπερνάει ακόμη και εκείνη των ντόπιων σοσιαλιστών πολιτικών.

Στις βουλευτικές εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ αναδείχθηκε πρώτο κόμμα με 36,3% και 149 έδρες. Το πρωί της επομένης, ο Τσίπρας συναντήθηκε με τον Πάνο Καμμένο, πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ο οποίος ανακοίνωσε την πρόθεση συνεργασίας για τον σχηματισμό κυβέρνησης, όπως και έγινε.

Έλαβε την ισχυρότερη λαϊκή εντολή της Μεταπολίτευσης στο Δημοψήφισμα που ο ίδιος «κάλεσε» τον Ιούλιο του 2015, όταν εν μέσω μιας ακραία πολωμένης ατμόσφαιρας το 61,31% των συμμετεχόντων σε αυτό στήριξαν τις αντιευρωπαϊκές θέσεις του παρά τον σοβαρότατο κίνδυνο εξόδου από Ευρωπαϊκή Ένωση και ευρώ.

Ωστόσο με τις πιέσεις και τις αντιδράσεις να είναι έντονες ο Αλέξης Τσίπρας υποχώρησε και συμβιβάστηκε με την Τρόικα, δίνοντας «τροφή» στους πολιτικούς αντιπάλους του να τον κατηγορήσουν για… κωλοτούμπα και την είσοδο της χώρας σε τρίτο μνημόνιο.

Τον Αύγουστο του 2015, ανακοίνωσε σε τηλεοπτικό διάγγελμα την παραίτηση της κυβέρνησης, με σκοπό τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών τον επόμενο μήνα. Στις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν στις 20 Σεπτεμβρίου, ο ΣΥΡΙΖΑ αναδείχθηκε και πάλι πρώτο κόμμα, αυτήν τη φορά με ποσοστό 35,5% και 145 έδρες και συνεργάστηκε ξανά με τους ΑΝΕΛ, σχηματίζοντας κυβέρνηση υποστηριζόμενη από 155 βουλευτές. Από τον Ιούνιο του 2018 και έπειτα, λόγω ανεξαρτητοποιήσεων, η κυβερνητική πλειοψηφία αποτελούνταν από 152 συνολικά βουλευτές.

Στις 22 Ιουνίου 2018, ο Τσίπρας ανακοίνωσε την οριστική έξοδο από τη δανειακή σύμβαση στις 20 Αυγούστου 2018, καθώς και τη λήξη του μηχανισμού στήριξης της χώρας, αλλά με πολυετή επιτήρηση. Με τη νέα συμφωνία, η Ελλάδα πέρασε σε ένα νέο καθεστώς το οποίο απομάκρυνε τις ασφυκτικές ανάγκες χρηματοδότησης.

Η οδυνηρή ήττα…
Ο Αλέξης Τσίπρας στις τελευταίες εκλογές υπέστη την τέταρτη και βαρύτερη όλων εκλογική ήττα του από τις Ευρωεκλογές του Μαΐου 2019.

Με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, τον σαφώς ισχυρότερο την τελευταία ενδεκαετία εκπρόσωπο της Κεντροαριστεράς στην Ελλάδα, να μένει κάτω και από το 18%, να εκλέγει μόλις 47-48 βουλευτές και να δείχνει φανερά πλέον σημάδια αποσύνθεσης, ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε σήμερα, 29 Ιουνίου 2023 να παραιτηθεί από την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ και να δηλώσει ότι δεν θα είναι ξανά υποψήφιος.

πηγή enikos

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ