Αναζητώντας κοινούς τόπους και όχι διχασμούς

Η ΙΣΤΟΡΙΑ μπορεί να ενώσει, μπορεί και να διχάσει. Η σύγκλιση των πολιτών και των πολιτικών φορέων δεν είναι υποχρεωτική απέναντι στα ιστορικά γεγονότα, η ανάγνωση των οποίων είναι απόρροια ενός θεμιτού υποκειμενισμού και των ιδεολογικών αντιλήψεων των μερών. Τυχαίνει μάλιστα, οι συγκρούσεις και οι αποκλίσεις να προάγουν τις κοινωνίες.

ΕΙΝΑΙ όμως χρήσιμο, να εξαντλούμε τα περιθώρια για να βρίσκουμε κοινούς τόπους, ιδιαίτερα για ζητήματα που αφορούν τις ιστορικές παρακαταθήκες που πρόκειται να σημαδέψουν τον δημόσιο χώρο και την τοπική ζωή για τις επόμενες γενιές.

Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ αρχή προτίθεται να αφιερώσει προτομή στον εκτελεσθέντα Νίκο Μπελογιάννη, μια προσωπικότητα που συγκλόνισε τον δημόσιο βίο και την ελληνική κοινωνία με το δραματικό της τέλος, ένα τέλος που παρήγαγε απόηχους οι οποίοι φτάνουν μέχρι τις μέρες μας. Είναι αναγκαίο να εξηγήσει την ιδέα της στο δημοτικό συμβούλιο με σφαιρικότητα και όχι μονολιθικά, προκειμένου να αποφύγουμε αντιπαραθέσεις που θα αναβιώσουν πολωτικό κλίμα παλαιάς κοπής.

ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ δεν είναι να εξερεθίσουμε δεδομένες αντιθέσεις, αλλά να αναζητάμε συγκλίσεις. Το ερώτημα επομένως είναι τι θέλουμε να τιμήσουμε στο πρόσωπο του Μπελογιάννη, με το οποίο μπορούν να συμφωνήσουν και οι άλλοι.

ΩΦΕΛΗ ΕΝ ΟΨΕΙ

Η ΕΞΟΡΥΞΗ υδρογονανθράκων επανέρχεται, ενώ είχε καταψυχθεί ως πρακτική. Συγκυρίες την κατέψυξαν, συγκυρίες την κατέστησαν ξανά επίκαιρη. Θέλουμε να πιστεύουμε πως αυτή τη φορά θα έχουμε καλή έκβαση για την εθνική οικονομία και την περιοχή μας.

ΑΝΑΖΩΠΥΡΩΝΕΤΑΙ το ενδεχόμενο να τρέξουν ζωτικοί πόροι προς την αυτοδιοίκηση. Κυρίως όμως, αναμένουμε κάθετη τόνωση της απασχόλησης αλλά και σύνδεση του ερευνητικού – πανεπιστημιακού κεφαλαίου της περιοχής με το εγχείρημα. Το οποίο θα απαιτήσει γνώση, αλλά και θα την εμπλουτίσει. Φανταζόμαστε ότι το Πανεπιστήμιο Πατρών και τα ερευνητικά μας κέντρα θα προσανατολιστούν κατάλληλα στη μεγάλη αυτή προοπτική, όπως βέβαια και η ιδιωτική οικονομία.

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις και τα νέα απο την Πάτρα

Ειδήσεις από την Πάτρα, την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο pelop.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ