Αντεπίθεση και ελπίδα

Ο Νίκος Χρυσοβιτσάνος είναι επικεφαλής «Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης Μηχανικών» ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας.

Στις 19 Μαΐου διεκδικούμε την εμπιστοσύνη και την ψήφο των συναδέλφων μας μηχανικών στο ΤΕΕ, τόσο για το Τμήμα Δυτικής Ελλάδας, όσο και για την Πανελλαδική Αντιπροσωπεία. Η ισχυρότερη παρουσία της Πανεπιστημονικής στα συλλογικά όργανα, σημαίνει ότι θα υπάρχει πιο ισχυρή αντιπολίτευση, στην πολιτική που θυσιάζει τις ανάγκες μας για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

Ευθύνη γι’ αυτή την κατεύθυνση έχουν όλες οι δυνάμεις που συγκροτούν τη σημερινή ηγεσία του ΤΕΕ (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά). Μαζί με τις κυβερνήσεις, μετέτρεψαν το ΤΕΕ σε «μικρό Υπουργείο» (με προϋπολογισμό 1,3 δις ευρώ το 2024), το οποίο κατανέμει κοινοτικά και κρατικά κονδύλια στους ομίλους, την ώρα που αρνούνται να υπογράψουν Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με τους εργαζόμενους μηχανικούς.

Ευθύνες έχει και η τοπική ηγεσία του ΤΕΕ, προερχόμενη από το ΠΑΣΟΚ, της οποίας οι προτάσεις και οι δράσεις ήταν εξ ολοκλήρου «κομμένες και ραμμένες» στις κατευθύνσεις του κεφαλαίου για την ευρύτερη περιοχή. Ποιος μπορεί να ξεχάσει τις προτάσεις για χωροθέτηση δεξαμενών LNG μέσα στον αστικό ιστό της Πάτρας, την επιμονή γύρω απ’ τις ενεργειακές κοινότητες, που δεν έχει επιβεβαιωθεί πουθενά ότι λειτουργούν προς όφελος του λαϊκού εισοδήματος και μια σειρά άλλα παρόμοια.

Ούτε φυσικά μας πείθει η κυβερνητική παράταξη της ΝΔ, η ΔΚΜ, που προσπαθεί να πείσει ότι θα φέρει «αέρα αλλαγής» στο Περιφερειακό Τμήμα, λες και δεν είναι αυτή που χρόνια τώρα είναι στην ηγεσία του ΤΕΕ πανελλαδικά, προωθώντας όλες τις κατευθύνσεις που στρέφονται ενάντια στους εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους μηχανικούς. Αλλωστε, συναινούσε σε όλες τις επιλογές και της τοπικής ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ!

Στον αντίποδα, βρέθηκε και βρίσκεται αποκλειστικά η Πανεπιστημονική. Πήρε πρωτοβουλίες για την καταδίκη αυτής της πολιτικής στη Διοικούσα και στην Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ, στα ΔΣ και τις Γενικές συνελεύσεις των επιστημονικών Συλλόγων.

Στις 19 Μαΐου καλούμε τους μηχανικούς να στείλουμε μήνυμα αντεπίθεσης στον πραγματικό μας αντίπαλο, την άρχουσα τάξη, την ΕΕ, το ΝΑΤΟ και όσους τους υπηρετούν. Να εναντιωθούμε στη μετατροπή της χώρας σε ορμητήριο σφαγής άλλων λαών, σε συνένοχο της γενοκτονίας του λαού της Παλαιστίνης. Να παλέψουμε ενάντια στην πολιτική της ΕΕ, που ισοπεδώνει τα πτυχία και τα επαγγελματικά δικαιώματα των μηχανικών, πράγμα που προωθείται με μια σειρά νόμων, με πρόσφατο τον νόμο για τα ιδιωτικά ΑΕΙ.

Να σταματήσει ο σχεδιασμός της πολιτικής προστασίας με γνώμονα το «κόστος – όφελος» των επιχειρηματικών ομίλων και την αξιοποίηση των φυσικών καταστροφών ως πεδίο για νέες κερδοφόρες επενδύσεις, με τραγικά αποτελέσματα, από την Εύβοια και τη Θεσσαλία, ως τη Θράκη. Να αντιταχθούμε στην αντιλαϊκή πολιτική της «απελευθέρωσης» και παράδοσης στους ομίλους, των υποδομών των μεταφορών, της ενέργειας, των επικοινωνιών, πράγμα που αποτελεί εκτός των άλλων, αιτία για την ακρίβεια στην ενέργεια (ρεύμα, καύσιμα κ.ά.), καθώς και το μεγάλο ένοχο για το έγκλημα στα Τέμπη.

Στα ψηφοδέλτια της Πανεπιστημονικής συμμετέχουν αυτοί που βρίσκονται μπροστά για να οργανωθεί ο αγώνας με συνέχεια, διάρκεια, κλιμάκωση και νικηφόρα προοπτική. Είναι συνάδελφοι, συναγωνιστές, απ’ τα σωματεία του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, που προωθούν τον συντονισμό του αγώνα με άλλα σωματεία εργαζομένων και Επιτροπές Αγώνα Αυτοαπασχολούμενων.

Εναντιώθηκαν στην ισοπέδωση των ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων, στη φοροληστεία του εισοδήματός μας, την ίδια ώρα που συνεχίζονται οι προκλητικές φοροαπαλλαγές σε εφοπλιστές, τραπεζίτες και επενδυτές. Που αντιστάθηκαν στην εργασία χωρίς δικαιώματα, ωράρια, άδειες, επιδόματα, συλλογικές συμβάσεις, ιδιαίτερα για τους εργαζόμενους με «μπλοκάκι».

Στις 19 Μάη οι συνάδελφοι μηχανικοί μπορούμε να στείλουμε μήνυμα αντεπίθεσης και ελπίδας. Μήνυμα ότι δεν συναινούμε με την πολιτική, που έκανε κάνει και θα κάνει τη ζωή μας δύσκολη.

Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News

pelop Google news bing news pelop