«Απαγορέψτε το κυνήγι, πάρτε τους τα όπλα!»

Ο Κυριάκος Γαλάνης κάνει, μέσω της «Π», μια πρόταση που θα προκαλέσει πάταγο!

«Απαγορέψτε το κυνήγι, πάρτε τους τα όπλα!»

Αν έκανε τέτοια αιρετική και επαναστατική πρόταση ένα «τυχαίο» και «ανώνυμο» πρόσωπο, ίσως να μην ασχολιόταν και κανείς. Από την στιγμή, όμως, που την κάνει ένας εκλεγμένος περιφερειακός σύμβουλος (στη Δυτική Ελλάδα) και στέλεχος Οικολογικής Κίνησης (στην Πάτρα), θα προκαλέσει πάταγο! Γιατί όντως είναι μια παταγώδης πρόταση!

Ο Κυριάκος Γαλάνης προτείνει, καθαρά και ξάστερα, μέσω της «Π», να καταργηθεί το κυνήγι στην Ελλάδα, έστω για ένα χρόνο, και να αφοπλιστεί άμεσα όλος ο «κυνηγετικός» ή μη πληθυσμός!

Σημειωτέον, χθες άνοιξε και επίσημα η κυνηγετική περίοδος για φέτος, οπότε το θέμα είναι και ιδιαίτερα επίκαιρο!

Ο κ. Γαλάνης θέτει ευθέως, ως λόγους της πρότασής του, τις πολλές «τυφλές» δολοφονίες που γίνονται με κυνηγετικές καραμπίνες και, κυρίως, την προστασία της φύσης. Εξηγεί, μάλιστα, στην «Π», γιατί η απαγόρευση του κυνηγιού μπορεί να επιφέρει και τουριστική έκρηξη εσόδων, που θα προέλθει από ένα μεγάλο κοινό που θα επιλέξει την Ελλάδα!

Η πρόταση του (και δεν είναι ο μόνος που το προτείνει) είναι σίγουρο πως θα σηκώνει τσουνάμι αντιδράσεων από τους Κυνηγετικούς Συλλόγους ανά την Ελλάδα!

Αρχικά, την πρώτη νύξη ο κ. Γαλάνης την έκανε, ως εκπρόσωπος της Οικολογικής Κίνησης Πάτρας και ως περιφερειακός σύμβουλος Δυτικής Ελλάδας, κατά τη διάρκεια επίσημης ημερίδας της Πανελλήνιας Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας.

Οι περισσότεροι τον άκουγαν μ’ ανοιχτό στόμα!

Εφτασαν στ’ αυτιά μας οι κουβέντες του, το θέμα μοιάζει -και είναι- πολύ ιντριγκαδόρικο και ο Κυριάκος Γαλάνης εξηγεί, αποκλειστικά και αναλυτικά, στην «Π», γιατί θεωρεί πως η πρότασή του πρέπει να εξεταστεί με σοβαρότητα από την Πολιτεία και την κυβέρνηση!

Είναι απόστρατος σμήναρχος της Πολεμικής Αεροπορίας, μέλος της Οικολογικής Κίνησης Πάτρας και επικηρυγμένος από τους λαθροκυνηγούς στο Εθνικό Πάρκο Στροφυλιάς-Κοτυχίου.

Τα βασικά σημεία της πρότασης που καταθέτει ο κ. Γαλάνης:

Χρειάζεται ένα αληθινό σοκ στην ελληνική κοινωνία σ’ αυτό το θέμα. Να απαγορευθεί τελείως το κυνήγι για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα και να βγει νέα Νομοθεσία. Αντί να είναι ελεύθεροι οι κυνηγοί στη φύση, να είναι ελεύθερος όλος ο υπόλοιπος κόσμος και αυτοί αυστηρά περιορισμένοι.

Φανταστείτε να γίνει η Ελλάδα η πρώτη χώρα όπου θα απαγορευτεί το κυνήγι, τι αύξηση θα είχαμε σε τουριστικό επίπεδο, από φυσιολάτρες, παρατηρητές πουλιών και άγριων ζώων. Ας γίνουμε, λοιπόν, η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα στην οποία θα καταργηθεί το κυνήγι. Και αυτό θα σημάνει έκρηξη του οικοτουρισμού στη χώρα μας. Καταλαβαίνω πως η πρότασή μου ακούγεται για κάποιους ως πολύ αιρετική, αλλά είναι ρεαλιστική. Ας τολμήσει το κράτος να το κάνει. Κέρδος θα έχει.

Η διάθεση κυνηγετικών όπλων είναι ανεξέλεγκτη πολλές φορές, με υποτυπώδεις εξετάσεις και χωρίς κανέναν έλεγχο. Πάει όποιος θέλει και αγοράζει μια καραμπίνα. Δηλώνει την κατοχή της, είτε βγάζοντας άδεια για κυνήγι είτε όχι. Αλλά η καραμπίνα στο σπίτι. Μου λένε φίλοι και γνωστοί …πήρα και μια καραμπίνα για να νιώθω ασφαλής στο σπίτι μου με τόσα που συμβαίνουν.

Δεν είναι δυνατόν όποιος θέλει, γιατί αυτό γίνεται, να πληρώνει έναν ψυχίατρο και ν’ αγοράζει όπλο. Και μετά ξέρετε τι γίνεται; Αγοράζει τ’ όπλο, το δηλώνει στην Αστυνομία, για να έχει νόμιμα άδεια οπλοκατοχής, αλλά δεν πάει να εγγραφεί σε Κυνηγετικό Σύλλογο να βγάλει άδεια κυνηγού. Τότε γιατί το ‘χει; Αν είναι έτσι, να πάρουμε τότε όλοι από μια καραμπίνα σπίτι μας…

Και τα κυνηγετικά όπλα που χρησιμοποιούν, πρέπει να θεσπιστεί να απαγορεύεται να τα παίρνουν έξω, μαζί τους. Να υπάρχει ειδικός χώρος φύλαξης που θα τα αφήνουν μόλις τελειώνουν το κυνήγι. Δεν βλέπετε τι γίνεται συνέχεια; Και προχθές ο 29χρονος που σκότωσε τον πεθερό του, με κυνηγετική καραμπίνα τον σκότωσε. Και πολλά εγκλήματα γίνονται με κυνηγετικές καραμπίνες. Γιατί να υπάρχουν αυτά τα όπλα σε σπίτια; Κανείς δεν συγκινείται;

Δυστυχώς, στη χώρα μας, η πρόσβαση σε οπλισμό παραείναι εύκολη. Ξαναλέω, πρέπει να απαγορευτεί να παίρνουν σπίτια τους τις κυνηγετικές καραμπίνες. Να πληρώνει κάθε σύλλογος μια εταιρεία σεκιούριτι να φυλάει σε συγκεκριμένο τόπο και για συγκεκριμένο χρόνο τα όπλα των κυνηγών.

Το ξέρω ότι με αυτά που λέω θα γίνω πολύ δυσάρεστος και κακός. Οι κυνηγοί έχουν μεγάλο λόμπι. Και κάνουν και κάτι ακόμα: παρουσιάζουν εγγεγραμμένα μέλη πολλά, π.χ. ο Πατρών μπορεί να παρουσιάζει 2.000 μέλη, τα οποία είναι μόνο στα χαρτιά. Τ’ ακούνε αυτά οι βουλευτές και η εκάστοτε κυβερνήσεις και λένε… πού να τα βάλω μ’ αυτούς; Είναι ολόκληρη κοινωνία.

Εμείς που φωνάζουμε είμαστε λίγοι και μας λένε και γραφικούς… Και ξέρετε τι παρουσιάζουν ως δήθεν πλεονέκτημα οι κυνηγοί; Οτι και καλά το χειμώνα με την παρουσία τους ζωντανεύουν την ύπαιθρο και αφήνουν λεφτά στην εθνική οικονομία αλλά και στις τοπικές.

Εδώ ο Φάμελος, επί ΣΥΡΙΖΑ, ανέδειξε τους κυνηγούς σε διαχειριστές της άγριας σανίδας. Αν είναι δυνατόν…  Και η ΝΔ έκανε το ακόμα χειρότερο: επέτρεψε να είσαι κυνηγός, να έχεις καραμπίνα, να έχεις σκύλο που κυνηγάει το θήραμα και να έχεις και γεράκι ή αετό στο χέρι, που θα κυνηγάει το θήραμα από αέρα. Από πού θα γλυτώσει αυτό το έρμο το θήραμα; Είναι τελείως άδικο αυτό… Το κυνήγι πρέπει να διεξάγεται επί ίσοις όροις. Αν είσαι μάγκας, κύριε κυνηγέ, πήγαινε να κυνηγήσεις με τόξο. Οχι με επαναληπτική καραμπίνα εφτάρα…

Google News Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
14 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ
1 year πριν

Ωραία ανέκδοτα. Την είπες την μακ…………. πέσε για ύπνο τώρα.

Δήμητρα Τσογκα
Δήμητρα Τσογκα
1 year πριν

Και, βέβαια, σωστή άποψη!

Γιώργος Αποστολόπουλος
Γιώργος Αποστολόπουλος
1 year πριν

Ψέματα – ανακρίβειες – άγνοια.
Τα συστατικά που γεννούν τον φανατισμό.
Κι αυτή τη σφαίρα, διαχρονικά, οι φανατικοί την αιματοκύλησαν, όχι οι κυνηγοί…

Κυνηγος
Κυνηγος
1 year πριν

Κάνε μας την χάρη ρε μεγάλε, τόσα ξέρεις τόσα λες…

Κεφαλονιτης
Κεφαλονιτης
1 year πριν

Που τον βρήκατε αυτόν τον τρόμπα;;; αντε να φουσκωσεις κανα λαστιχο, αμολατε φίδια,αλεπουδες κ ζώα σε οικοσυστήματα που δεν υπήρχαν ποτε εκεί κ μετα λέτε για τα έρμα τα ζώα… Από την άλλη μην ξαναφάτε σουβλακια, μπριζόλες κτλ. Κ αυτα θέλουν να ζήσουν…

Θοδωρης Ραγγιος
Θοδωρης Ραγγιος
1 year πριν

Πολυ σωστος. Η Φυση δεν εχει αναγκη αυτοκλητους κ αυτοαποκαλουμενους “ρυθμιστες”, αυτορυθμιζεται. Οπωε οι αλλοι οι “λεβεντες”οι ψαροντουφεκαδες με τις μπουκαλες. Δολοφονια.

Ενα ακομα θετικο που θα προεκυπτε απο την απαγορευση του κυνηγιου ειναι η δραματικη μειωση των αδεσποτων αφου ειδικα στην επαρχια το 80% ειναι παρατημενα κυνηγοσκυλα.

Μονη ενσταση η οπλοκατοχη. Ειμαστε μια μικρη χωρα με πολλους εχθρους τριγυρω. Αρα η τριβη με τα οπλα απαραιτητη. Το κυνηγι λοιπον θα μπορουσε να αντικατασταθει με οργανωμενα καμπ στα οποια καποιος θα μπορουσε να κανει σκοποβολη, πολεμικες τεχνες, γυμναστικη, διαβιωση κτλ στη φυση. Λυσεις υπαρχουν

Γεώργιος Μαρόπουλος
Γεώργιος Μαρόπουλος
1 year πριν

Ό,τι π***ια θέλει λέει ο καθένας.
Τέτοια ευφυΐα πια, πως πήγε χαμένη;

Παντελής
Παντελής
1 year πριν

Τέλεια…… να κόψουμε και το σεξ τότε! Αλλο τίποτα θέλει ο εκλεγμένος……

Α.ΚΡΕΤΣΗΣ
Α.ΚΡΕΤΣΗΣ
1 year πριν

To Κυνήγι όταν γίνεται με μέτρο και από λογικούς ανθρώπους δεν κάνει κακό , Το να πα΄ρουν τα όπλα ΟΜΩΣ κρύβει άλλα πολύ κακά κόλπα εις την πλάτη μας !!! Βρωμάει η δηλωση και είναι καραστημένη !!! Bαλτός του κερατά που λένε !!!

Νικος Παπαγεωργιου
Νικος Παπαγεωργιου
1 year πριν

Αλλη μισ ανάρτηση-σκουπίδι. Οκ τον κύριο ( ο Θεός να τον κανει) τον είδαμε στην ημερίδα για γέλια. Το μέσο έδω τι ρολο βαραει? 150.000 πολιτες τους πσρουσιαζετε με το τρόπο αυτό και με τα ψευδη σας? Με τεχνικές τρολ θα μαζέψετε κλικ….πόσο ξεφτιλικι ποια.

Hdb Hrs
Hdb Hrs
1 year πριν

Η αντίθετη άποψη στην επκρατούσα είναι αναγκαία. Μήπως να σκεφτούμε να κάνουμε ζώνες απαγόρευσης κυνηγιού μόνιμα? Σε όλη την Ελλάδα. Δίπλα σε αυτές που επιτρέπεται το κυνήγι. Όλοι κερδίζουν. Τώρα αν κυκλοφορούν περισσοτερα όπλα από κυνηγούς, αυτό δεν νομίζω ότι αλλάζει εύκολα.

George
George
1 year πριν

Καραγκιοζαρε πρακτορακο τι συμφέροντα εξυπηρετείς;;; Γιατί τοση κ@λοπιλαλα για αφοπλισμό του πληθυσμού;;; Ιστορικά μόνο τα απολυταρχικά καθεστώτα και οι χούντες αφοπλιζαν τον πληθυσμό για ευνόητους λόγους!!! Εσυ ποια χούντα εξυπηρετεις σαν παπαγαλακι της;;;

Νίκη
Νίκη
1 year πριν

Σωστή άποψη και στέρεα επιχειρήματα. Το κυνήγι ως σπορ είναι απαρχαιωμένη, αναίτια και επιβλαβής δραστηριότητα και κάποια στιγμή θα εκλείψει με φυσικό θάνατο, καιρός να κουβεντιάσουμε πώς θα επιταχυνθεί η διαδικασία.

Παυλίδου
Παυλίδου
1 year πριν

Ν απαγορευτεί το κυνήγι και να κατασχέσουν όλα αυτά τα όπλα που κυκλοφορούν!


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ