Απόφαση – σταθμός για ανεμβολίαστους υγειονομικούς: Το Δικαστήριο της Πάτρας «δικαίωσε» γιατρό νοσοκομείου σε αναστολή εργασίας

Η απόφαση είναι η πρώτη του είδους πανελλαδικά και σίγουρα θα αποτελέσει όπλο στη φαρέτρα των ανεμβολίαστων υγειονομικών

Απόφαση - σταθμός για ανεμβολίαστους υγειονομικούς: Το Δικαστήριο της Πάτρας «δικαίωσε» γιατρό νοσοκομείου σε αναστολή εργασίας

Τη νομοθεσία που προβλέπει διοικητικές κυρώσεις στους ανεμβολίαστους υγειονομικούς λόγω κορονοϊού και τις σχετικές αποφάσεις των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας, κατάφερε να παρακάμψει γιατρός που εργάζεται στο νοσοκομείο της Κεφαλονιάς.

Η απόφαση που εκδόθηκε από το ακυρωτικό συμβούλιο του Τριμελούς Διοικητικού Εφετείου Πατρών, διατάσσει την διοίκηση του νοσοκομείου Κεφαλονιάς να πληρώσει άμεσα στην ανεμβολίαστη γιατρό, τον μισό μισθό της, ενώ θα παραμένει σε κατάσταση αναστολής εργασίας, για λόγους βιοπορισμού της ίδιας και του ανάπηρου παιδιού της.

Να σημειωθεί ότι πρόκειται για την πρώτη του είδους δικαστική απόφαση που προκαλεί ρήγμα στο τείχος της κυβέρνησης απέναντι στους ανεμβολίαστους υγειονομικούς και είναι βέβαιο ότι θα αξιοποιηθεί ως νομολογιακό δεδομένο και από άλλους εργαζόμενους νοσοκομείων και υγειονομικών μονάδων που τελούν σε ίδια ή παρόμοια κατάσταση.

Η ΑΙΤΗΣΗ

Η αίτηση αναστολής της γιατρού, είχε κατατεθεί φέτος στις 11 Μαρτίου στο Τριμελές Διοικητικό Εφετείο Πατρών. Παράλληλα, έχει καταθέσει και αίτηση ακύρωσης της απόφασης με την οποία τέθηκε σε αναστολή, που όμως, δεν έχει εξεταστεί ακόμα.

Η γιατρός ζητούσε αναστολή της διοικητικής πράξης με την οποία της επιβλήθηκε το ειδικό διοικητικό μέτρο της αναστολής καθηκόντων, γιατί όπως επικαλείται, έρχεται σε αντίθεση προς τις διατάξεις περί ανθρώπινης αξιοπρέπειας, με το δικαίωμα στην ακεραιότητα του προσώπου στο πεδίο της ιατρικής, με το δικαίωμα στην εργασία του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με τις διατάξεις του Κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη βιοηθική και τα ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς και με το Σύνταγμα.

ΕΛΛΕΙΨΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

Ακόμα, η γιατρός επικαλείται έλλειψη τεκμηριωμένων επιστημονικών δεδομένων που θα καθιστούσαν τον υποχρεωτικό εμβολιασμό αναγκαίο και πρόσφορο για την προστασία της δημόσιας υγείας και ισχυρίζεται πως το μέτρο αυτό, κρίνεται δυσανάλογο για την επίτευξη του εν λόγω δημοσίου σκοπού, ενόψει μάλιστα και των βαρύτατων κυρώσεων που η μη τήρηση του επιφέρει και συνεπώς, είναι μη ανεκτό.

Αναφέρει ότι η αναστολή εργασίας με πλήρη στέρηση των αποδοχών, κείται εκτός των επιτρεπόμενων από την αρχή της αναλογικότητας ορίων, διότι αποτελεί βαρύτατο και δυσμενέστερο μέτρο, το οποίο θα έπρεπε να αποτελεί το έσχατο μέσο στα χέρια του νομοθέτη.

ΟΙ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΙΑΤΡΟΥ ΣΤΟΥΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥΣ 

Η γιατρός προβάλλει και το επιχείρημα ότι «και οι εμβολιασμένοι νοσούν και μεταδίδουν τη νόσο εξίσου με τους μη εμβολιασμένους», οπότε, ουδείς λόγος προστασίας της δημόσιας υγείας υφίσταται με τα ισχύοντα επιστημονικά δεδομένα που να δικαιολογεί τη διαφορετική μεταχείριση μεταξύ των εμβολιασμένων και των ανεμβολίαστων υγειονομικών και τη συνεπακόλουθη θέση σε αναστολή εργασίας των τελευταίων.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ

Πάντως, το δικαστικό συμβούλιο στην απόφαση που εξέδωσε, έκανε δεκτή την αίτηση αναστολής της απόφασης του νοσοκομείου, για λόγους βιοπορισμού της γιατρού και του ανήλικου παιδιού της, που αντιμετωπίζει πρόβλημα αναπηρίας. Συγκεκριμένα, δέχεται ότι η αναστολή εργασίας και η μη πληρωμή της, θα της προκαλέσει ανεπανόρθωτη οικονομική βλάβη, αφού η εργασία της είναι η μοναδική πηγή εισοδήματος της ίδιας και της οικογένειας της.
Ως εκ τούτου, οι εφέτες έκριναν ότι συντρέχει εξαιρετική περίπτωση που δικαιολογεί τη χορήγηση μερικής αναστολής της προσβαλλόμενης πράξεως, ως προς τη μη καταβολή των αποδοχών της αιτούσας και διατάσσει την καταβολή σε αυτήν, του μισού των καθαρών μηνιαίων αποδοχών της, για όσο χρόνο τελεί σε αναστολή καθηκόντων, από την έκδοση της παρούσας απόφασης και έως την έκδοση της οριστικής απόφασης επί της αίτησης ακύρωσης του διοικητικού μέτρου του νοσοκομείου.

Google News Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
8 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Kostas Zanakis
Kostas Zanakis
1 year πριν

“ …οι εφέτες έκριναν ότι συντρέχει εξαιρετική περίπτωση…” 
Αυτό σας λέει κάτι; Ποια ανατροπή της κυβερνητικής αναστολής; Εξαιρετική ατομική περίπτωση βιοπορισμού του ανάπηρου τέκνου. 
Η γιατρός, τις παγκόσμιες επιστημονικές ανακοινώσεις τις έχει διαβάσει; Μία, που να λέει ότι τα εμβόλια δεν προστατεύουν τους εμβολιασμένους, δεν υπάρχει από σοβαρό επιστήμονα. Δεν δικαιολογείται, λοιπόν, στην άρνηση της να εμβολιαστεί. Και ως γιατρός, όφειλε να γνωρίζει ότι κανένα εμβόλιο δεν προστατεύει 100% και ότι όλα τα φάρμακα έχουν και παρενέργειες. Ακόμη, ότι ο ασθενής πρέπει να αισθάνεται σιγουριά με τον γιατρό του και όχι να φοβάται μήπως τον κολλήσει και κορωνοϊό…   

Nick
Nick
1 year πριν
Reply to  Kostas Zanakis

Λάθος η τοποθέτησή σου φίλε.

Αφού οι μπολ ιασμένοι κολλάνε και μεταδίδουν εξίσου, δεν δικαιολογείται με τίποτα η υποχρεωτικότητα.

Όποιος το κάνει, το κάνει μόνο για τον εαυτό του με την ελπίδα μήπως και ασθενήσει ελαφρύτερα.

Τα δικαστήρια έχουν ως τώρα αδικαιολόγητα και απροκάλυπτα στηρίξει την κυβέρνηση στις αναστολές που στερούνται επιστημονικής βάσης.

Arxiblaka
Arxiblaka
1 year πριν
Reply to  Kostas Zanakis

Εσυ απαντας σαν συνάδελφος????? Επιστήμονα του κανα.. πεος

Harathan
Harathan
1 year πριν
Reply to  Kostas Zanakis

Ποιος σου ειπε οτι τα εμβολια ειναι φαρμακα?
Το φαρμακο το παιρνουν αρρωστοι για να βοηθηθουν και εν γνωσει των πιθανων παρενεργειων που εχουν σχεδον ολα τα φαρμακα
Τα φαρμακα καθε φορα τα παιρνουν ειδικη μικρη σχετικα μεριδα του πληθυσμου που νοσει
Τα εμβολια ειναι ιατρικη πραξη προληψης που τα κανουν υγιεις σνθρωποι δισεκατομμυρια στον πλανητη
Γι αυτα τα δοκιμαστικα εμβολια με με προσωρινη αδεια δεν αναλαμβανει κανεις την ευθυνη πιθανων παρενεργειων ενω ειναι τεραστια μεριδα του πληθυσμου που τα κανουν
Υποχρεωτικοτητα λοιπον σε πραξη προληψης, αγνωστων παρενεργειων απαγορευεται απο την Ιπποκρατειο ιατρικη εδω και2,5 χιλ χρονια ειναι αντιθετο στην βιοηθικη και στα θεμελιωδη ανθρωπινα δικαιωματα και δεν αναιρειται απο οποιαδηποτε επικληση αλλων δικαιωματων.
Υποχρεωτικοι εμβολιασμοι και γραμμες εμβολιασμου, στην ανθρωπινη ιστορια υπηρχαν μονο σε δυο περιπτωσεις:
1) στα στρατοπεδα των ναζι
2,) στις φαρμες ζωων (δαμαλισμοι)
Οποιος λοιπον επικαλειται τα καθεστωτικα επιχειρηματα ειναι
.μειωμενης λογικης και γνωσεων η ανθρωπος τους που αμοιβεται .

Μαρια Καλημνιου
Μαρια Καλημνιου
1 year πριν
Reply to  Harathan

Σύμφωνα απόλυτα,, Η γνώμη σας είναι πολύ ορθη 👏👏❤️

Sofi Seres
Sofi Seres
1 year πριν
Reply to  Kostas Zanakis

Πάρτο από την αρχή και ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ σωστά.

Βελέντζας Δημήτριος
Βελέντζας Δημήτριος
1 year πριν

Επιτέλους ξεκινάει να σηκώνουν το ανάστημά του οι δικαστικοί!

ΛΕΠΙΔΑΣ ΦΩΤΗΣ
ΛΕΠΙΔΑΣ ΦΩΤΗΣ
1 year πριν

H “Πελοπόννησος” είναι σοβαρή εφημερίδα. Δεν επιτρέπεται να γράφει παντελώς αβάσιμα πράγματα. Η αίτηση αναστολής αφορούσε καταβολή του 1/2 αποδοχών της “αργίας” ως λόγο απόλυτης ανάγκης βιοπορισμού. Ουδεμία σχέση με “ρήγμα” με “πρωτοποριακή απόφαση” κ.ο.κ. Παρακλώ να γίνει διόρθωση


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ