Χοιρινό στη γάστρα με ντομάτα

Χοιρινό

Γάστρα: Η γάστρα είναι ένα σκεύος που με τη σωστή χρήση μπορεί να αναδείξει τη γεύση και το άρωμα του φαγητού. Το αργό μαγείρεμα είναι το μυστικό και μας δίνει κι ένα πλεονέκτημα… ακόμα κι αν ξεχάσουμε το φαγητό στο φούρνο δεν θα ανησυχήσουμε μήπως καεί.

Χοιρινό: Ξέρετε πώς να επιλέγετε τα κομμάτια του χοιρινού, ανάλογα με το πώς θα τα μαγειρέψετε; Το γουρούνι, από το οποίο παίρνουμε το χοιρινό κρέας, είναι ένα ζώο του οποίου όλα τα μέρη είναι κατάλληλα για να μαγειρευτούν:

Χοιρινό

Κεφάλι: Νοστιμότατος μεζές και γίνεται ψητό, πηχτή, ή και στη γάστρα.

Λαιμός ή σβέρκος: Βγαίνουν μπριζόλες με μικρό κόκαλο, γύρος, σουβλάκια. Σε κομμάτια γίνεται φούρνου ή κατσαρόλας. Είναι γενικά μαλακό και νόστιμο κρέας. Από το λαιμό παίρνουμε τις πολύ τρυφερές μπριζόλες του λαιμού.

Μπριζόλες: Βγαίνουν από το κόντρα (καρέ) και έχουν κόκαλο. Είναι πιο νόστιμες από τις μοσχαρίσιες, επειδή έχουν πολύ λίπος. Όλα αυτά τα τεμάχια είναι κατάλληλα για τηγάνι, φούρνο, σχάρα και γκριλ. Χωρίς κόκαλο δίνουν πολύ καλά φαγητά φούρνου (ρολό).

Φιλέτο ή ψαρονέφρι: Δεν έχει λίπος ή κόκαλο. Είναι το πιο νόστιμο κομμάτι. Μαγειρεύεται κυρίως στη σχάρα.
Μπούτι: Από το μπούτι κάνουμε γύρο, σνίτσελ, κιμά και σουβλάκια. Ολόκληρο γίνεται στο φούρνο και σε κομμάτια μαγειρευτό.
Πανσέτες: Βγαίνουν και αυτές από το κόντρα. ‘Έχουν πιο λίγο κρέας από τα αντίστοιχα αρνίσια παϊδάκια.

Χοιρινό

Γίνονται σχάρας.
Σπάλα (πλάτη με κόκαλο): Γίνεται μαγειρευτή κατσαρόλας, αργοψημένο στον φούρνο, σουβλάκια και κοντοσούβλι .

Κιλότο: Δίνει εξαιρετικά χυμώδη και τρυφερά σνίτσελ. Χρησιμοποιείται επίσης για κοκκινιστά στην κατσαρόλα.

Κότσι: Μπορεί να γίνει βραστό στην κατσαρόλα ή να σιγοψηθεί στον φούρνο ή να ψηθεί ολόκληρο, αλλά και να γίνει γεμιστό.
Ποδαράκια: Το κομμάτι με την υψηλότερη ποσότητα ζελατίνης. Μπορεί να γίνει πατσάς αλλά και για την παρασκευή αλλαντικών.

Υλικά:

1 μπούτι χοιρινό

1 πορτοκάλι

1 κρεμμύδι σε φέτες

3 σκελίδες σκόρδο κομμένες στα τέσσερα

6 ώριμες ντομάτες σε φέτες

100 gr. ελαιόλαδο

100 ml. λευκό ξηρό κρασί

Ρίγανη – θυμάρι

αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

1 kg. Πατάτες

Παρασκευή:
Πλένουμε καλά το κρέας, το τοποθετούμε στη γάστρα και το αλατοπιπερώνουμε καλά.

Κόβουμε τις πατάτες κυδωνάτες και τις ρίχνουμε στην γάστρα, καλύπτοντας τα κενά ανάμεσα στο κρέας, σκεπάζουμε το χοιρινό με τις ντομάτες ρίχνουμε το λάδι, τη ρίγανη, το θυμάρι, το κρασί.

Αλατιπιπερώνουμε, σκεπάζουμε τη γάστρα και ψήνουμε στους 200°C στις αντιστάσεις για 1½- 2 ώρες.
Ανοίγουμε τη γάστρα και την ξαναβάζουμε στο φούρνο για λίγο χωρίς καπάκι, μέχρι να ροδίσει το κρέας και να πιεί το παραπανίσιο ζουμί.

Παράσχος Αξιώτης
Executive Consultant Chef
Τα Μονοπάτια των Γεύσεων

Τα Μονοπάτια των Γεύσεων