Χρηματιστήριο: Έσπασε το «4×4» αλλά κράτησε τις 2.700 μονάδες – Νέες κορυφές για τα διυλιστήρια
Οι τραπεζικές μετοχές δέχθηκαν τις ισχυρότερες πιέσεις, την ώρα που Motor Oil, HELLENiQ ENERGY και ΔΕΗ έγραφαν νέες κορυφές και ο τζίρος παρέμενε σε υψηλά επίπεδα

Το ανοδικό σερί των τεσσάρων συνεδριάσεων σταμάτησε την Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου στο Χρηματιστήριο Αθηνών, όχι όμως και η επαφή της αγοράς με το κρίσιμο όριο των 2.700 μονάδων.
Οι πωλητές ανέβασαν αισθητά ρυθμό στη διάρκεια της συνεδρίασης και έστειλαν τον Γενικό Δείκτη έως τις 2.675,96 μονάδες, πριν η αγορά ανακτήσει σημαντικό μέρος του χαμένου εδάφους στο φινάλε.
Ο Γενικός Δείκτης ολοκλήρωσε τελικά τη συνεδρίαση στις 2.701,69 μονάδες, με πτώση 0,18%, ή 4,96 μονάδων. Το υψηλό ημέρας διαμορφώθηκε στις 2.709,88 μονάδες, ενώ η απόδοση του Χρηματιστηρίου από την αρχή του έτους παραμένει στο +27,4%.
Η εικόνα παραπέμπει περισσότερο σε κατοχύρωση κερδών μετά το πρόσφατο ράλι παρά σε γενικευμένη αλλαγή κατεύθυνσης, με το ενδιαφέρον να μετακινείται έντονα μεταξύ κλάδων και μετοχών.
Οι τράπεζες πλήρωσαν πρώτες την κατοχύρωση κερδών
Το μεγαλύτερο βάρος της διόρθωσης έπεσε στις τραπεζικές μετοχές, οι οποίες βρέθηκαν στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων μετά την ισχυρή προηγούμενη πορεία της αγοράς.
Η Εθνική Τράπεζα υποχώρησε κατά 1,79% στα 17,285 ευρώ, η Πειραιώς έχασε 1,26% στα 10,54 ευρώ και η Eurobank έκλεισε χαμηλότερα κατά 1,20% στα 4,675 ευρώ. Η Alpha Bank περιόρισε τις απώλειές της στο 0,42%, στα 4,704 ευρώ.
Πτωτικά κινήθηκαν επίσης η Τράπεζα Κύπρου και η CrediaBank, ενώ διαφορετική πορεία ακολούθησε η Optima bank, η οποία ενισχύθηκε κατά 2,11% στα 12,1 ευρώ.
Πιέσεις δέχθηκαν ακόμη η Coca-Cola HBC, η Aegean και η Jumbo, καθώς και εταιρείες που βρέθηκαν στο επίκεντρο λόγω των αποτελεσμάτων τους, μεταξύ των οποίων η Σαράντης, η Fourlis και η Autohellas.
Πετρέλαιο στα 100 δολάρια, νέα ρεκόρ για τα διυλιστήρια
Στην απέναντι πλευρά του ταμπλό, τα διυλιστήρια συνέχισαν να κινούνται σε περιοχές που μέχρι πρόσφατα έμοιαζαν μακρινές.
Η νέα άνοδος του Brent προς τα 100 δολάρια το βαρέλι έδωσε πρόσθετη ώθηση στον κλάδο, με τη Motor Oil να καταγράφει νέο ιστορικό υψηλό και να περνά ενδοσυνεδριακά πάνω από τα 67 ευρώ.
Η Euroxx τοποθέτησε την τιμή-στόχο για τη μετοχή στα 70,8 ευρώ, ενώ η HELLENiQ ENERGY έφθασε στα 17,5 ευρώ, επίπεδο που είχε να εμφανιστεί εδώ και περίπου 27 χρόνια.
Στις μετοχές που ξεχώρισαν προστέθηκε και η ΔΕΗ, η οποία άγγιξε τα 24,5 ευρώ και ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση σε υψηλό περίπου 18 ετών.
Έτσι, σε μια ημέρα όπου ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε σε αρνητικό έδαφος, το ταμπλό έδωσε δύο εντελώς διαφορετικές εικόνες: κατοχύρωση κερδών στις τράπεζες και νέα υψηλά σε ενέργεια και διύλιση.
Πάνω από 429 εκατ. ευρώ ο τζίρος – Τα μεγάλα πακέτα της Jumbo
Ιδιαίτερα αυξημένη παρέμεινε η συναλλακτική δραστηριότητα.
Η αξία συναλλαγών έφθασε τα 429,64 εκατ. ευρώ, με 106,82 εκατ. ευρώ να προέρχονται από προσυμφωνημένες συναλλαγές.
Στη Jumbo πέρασαν οκτώ μεγάλα πακέτα συνολικής αξίας 43,3 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχούσαν σε 1,65 εκατ. μετοχές ή περίπου 1,23% του μετοχικού κεφαλαίου. Οι συναλλαγές πραγματοποιήθηκαν σε τιμές από 26 έως 26,63 ευρώ ανά μετοχή.
Η συνολική χρηματιστηριακή αξία της αγοράς διαμορφώθηκε στα 194,9 δισ. ευρώ, ενώ οι πτωτικές μετοχές υπερίσχυσαν αριθμητικά των ανοδικών.
Safe Bulkers: 80,4 εκατ. ευρώ από την τοποθέτηση
Ξεχωριστή θέση στη συνεδρίαση είχε η Safe Bulkers, η διαπραγμάτευση της οποίας ανεστάλη προσωρινά όσο βρισκόταν σε εξέλιξη η διαδικασία ιδιωτικής τοποθέτησης.
Η ναυτιλιακή άντλησε 80,4 εκατ. ευρώ μέσω της διάθεσης 12 εκατ. νέων μετοχών, με τιμή τοποθέτησης τα 6,70 ευρώ ανά μετοχή.
Οι μετοχές επέστρεψαν στο ταμπλό στις 15:30, καταγράφοντας ισχυρές πιέσεις μετά την επανέναρξη των συναλλαγών.
Την ίδια ώρα, σε εξέλιξη βρίσκεται και η δημόσια προσφορά για τη δευτερογενή εισαγωγή της Star Bulk στην ελληνική αγορά.
Η εταιρεία διαθέτει 4,4 εκατ. νέες μετοχές, με ανώτατη τιμή τα 25,5 ευρώ ανά μετοχή, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε μικτά έσοδα έως 112,2 εκατ. ευρώ.
Μέρος των κεφαλαίων προορίζεται για τη χρηματοδότηση τριών υπό κατασκευή πλοίων και μέρος για την απόκτηση νεότευκτων ή μεταχειρισμένων πλοίων μέσα στους επόμενους 24 μήνες.
Το πετρέλαιο αλλάζει ξανά τις ισορροπίες στις αγορές
Η συνεδρίαση της Αθήνας εξελίχθηκε μέσα σε επιβαρυμένο διεθνές περιβάλλον, με την άνοδο του πετρελαίου να επαναφέρει στο προσκήνιο τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό και την πορεία των επιτοκίων.
Η περιοχή των 2.700 μονάδων παραμένει έτσι το βασικό πεδίο μάχης για τον Γενικό Δείκτη μετά τη γρήγορη άνοδο στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 17 ετών.
Η σημερινή συνεδρίαση έδειξε πόσο γρήγορα μπορεί να αλλάξει η εσωτερική ισορροπία του ταμπλό: οι τραπεζικές ρευστοποιήσεις έκοψαν το ανοδικό σερί, όμως η ισχυρή κίνηση σε Motor Oil, HELLENiQ ENERGY και ΔΕΗ ήταν αρκετή ώστε η αγορά να αποφύγει τελικά μια αισθητά μεγαλύτερη πτώση.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
- «Φωτιά» στον πληθωρισμό έβαλαν τα καύσιμα- ΕΛΣΤΑΤ: Ανέβασε ταχύτητα στο 3,8% τον Αύγουστο
- Μπαίνει σε λειτουργία το myDATA 2.0.2 με νέες δυνατότητες από 10 Σεπτεμβρίου
- «Πράσινο φως» για τα δάνεια σε δημοσίους υπαλλήλους: Άνοιξε η πλατφόρμα αιτήσεων – Δικαιούχοι και κριτήρια
- «Φρένο» στους λογαριασμούς ρεύματος: Ο οδικός χάρτης και τα νέα SOS προγράμματα
- Σπίτι μου ΙΙΙ: Μπορεί να είναι το «κλειδί» για τη νέα σου κατοικία; Τι δείχνει η αγορά στην Πάτρα
Η «Πελοπόννησος» και το pelop.gr σε ανοιχτή γραμμή με τον Πολίτη
Η φωνή σου έχει δύναμη – στείλε παράπονα, καταγγελίες ή ιδέες για τη γειτονιά σου.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News