ΔΕΗ: Μύθοι και πραγματικότητα – Ο «δημόσιος» ΣΥΡΙΖΑ και η «ελευθερία» της ΝΔ

Πόσο εφικτή είναι η λύση που προτείνει η ΣΥΡΙΖΑ για το ενεργειακό πρόβλημα, σε σχέση και με το πλαφόν στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος. Κομματικά στελέχη μιλούν στην «Π».

ΔΕΗ: Μύθοι και πραγματικότητα - Ο «δημόσιος» ΣΥΡΙΖΑ και η «ελευθερία» της ΝΔ

Στη ΔΕΘ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ανακοίνωσε τον τρόπο αντιμετώπισης της ενεργειακής ακρίβειας, όπως αυτός τον αντιλαμβάνεται, δηλ. μέσω κρατικοποίησης της ΔΕΗ, σε συνδυασμό με πλαφόν 5% στο περιθώριο κέρδους στις τιμές λιανικής στα τιμολόγια ρεύματος.

Η πρόταση του αρχηγού της αντιπολίτευσης παρουσιάστηκε με τρόπο συνοπτικό, με αποτέλεσμα να υπάρχουν ακόμα και σήμερα ερωτηματικά και θολά σημεία, για το πόσο εφικτή μπορεί να είναι η λύση της κρατικοποίησης, στο ενεργειακό πρόβλημα και τι μπορεί να προσφέρει. Οι σκεπτικιστές λένε ότι πριν φτάσουμε στην κρατικοποίηση της ΔΕΗ, ας δούμε πρώτα τι συνέβαινε όταν η εταιρεία ήταν υπό κρατικό έλεγχο, πριν δηλαδή το 2019.

Οι ζημιές της εταιρείας έφταναν τα 900 εκ. ευρώ, ενώ η χρηματιστηριακή αξία της, δεν ξεπερνούσε τα 300 εκ. ευρώ σε μια περίοδο όπου δεν είχαμε ενεργειακή κρίση και με την τιμή του φυσικού αερίου να μην ξεπερνάει τα 25 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα. Σήμερα, με την τιμή του φυσικού αερίου ως κύριου καυσίμου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε υπερδεκαπλάσια επίπεδα, η χρεοκοπία θα ήταν εξασφαλισμένη.

ΜΕ ΠΟΙΟ ΤΡΟΠΟ;

Το μεγάλο ερώτημα, ωστόσο, αφορά τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε να κρατικοποιηθεί σήμερα η ΔΕΗ. Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει με αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Αν λάβουμε υπόψη ότι το Ελληνικό δημόσιο κατέχει σήμερα το 34,12% των μετοχών και το υπόλοιπο ανήκει σε ιδιώτες, για να περάσει το πλειοψηφικό πακέτο εκ νέου στο κράτος αυτό μπορεί να γίνει:

Είτε με νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, στην οποία θα πρέπει να μην συμμετέχουν οι ιδιώτες επενδυτές (με ποιό τρόπο;) και να καλυφθεί εξ’ ολοκλήρου από το Ελληνικό δημόσιο.

Είτε με εξαγορά των μετοχών των σημερινών επενδυτών. Σε αυτό το σενάριο η όποια οικονομική πρόταση θα πρέπει να πείσει τους μετόχους να πουλήσουν τις μετοχές τους, ενώ δεν ξέρουμε πόσο κοστοβόρα θα αποβεί για τους Ελληνες φορολογούμενους.

ΠΟΙΟΣ ΠΛΗΡΩΝΕΙ;
Και αν γίνει κρατικοποίηση, τι το διαφορετικό θα μπορέσει να κάνει μια κρατική ΔΕΗ, από αυτό που κάνει σαν επιχείρηση σήμερα; Θα αγοράζει φθηνότερο φυσικό αέριο; Από που; Θα παράγει φθηνότερο ηλεκτρικό ρεύμα; Με ποιον τρόπο και με τι κόστος;

Και με το πλαφόν 5% στις τιμές λιανικής του ρεύματος, ποιος θα πληρώνει την διαφορά με τις τιμές χονδρικής; Οι μόνοι μέτοχοι της κρατικής ΔΕΗ, δηλαδή οι φορολογούμενοι, οι οποίοι ήδη θα έχουν πληρώσει για την απόκτηση του 100% της εταιρείας;

Και επαναλαμβάνουμε. Μεταξύ αυτών των φορολογουμένων, θα είναι και οι πελάτες άλλων εταιρειών λιανικής πώληση ρεύματος, οι οποίοι τι θα κάνουν; Θα πληρώνουν τους πανάκριβους λογαριασμούς ρεύματος της εταιρείας τους και μαζί θα πληρώνουν και ως φορολογούμενοι το φθηνότερο ρεύμα για τους πελάτες της ΔΕΗ;

ΠΕΡΝΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΕ
Οι υπέρμαχοι των κρατικοποιήσεων, επικαλούνται παρόμοιες κινήσεις που ετοιμάζει η Γερμανία για τον ενεργειακό κολοσσό Uniper ή το διυλιστήριο της Rosneft. Αποφεύγουν όμως να που ότι και στις δύο περιπτώσεις, οι κρατικοποιήσεις γίνονται για την διάσωση των εταιρειών από πτώχευση. Οσο για τη γαλλική EDF, ο ενεργειακός Κολοσσός κατέχεται ήδη σε ποσοστό 86% από το Γαλλικό δημόσιο και αυτό που γίνεται είναι η εξ ολοκλήρου κρατικοποίηση μιας εταιρείας με χρέη, ύψους 43 δισ. ευρώ τα οποία πρέπει να πληρώσει.

ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΣ: Επαναφορά δημοσίου χαρακτήρα

ΔΕΗ: Μύθοι και πραγματικότητα - Ο «δημόσιος» ΣΥΡΙΖΑ και η «ελευθερία» της ΝΔ

Δήλωση του συντονιστή της ΝΕ Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ Μιχάλη Σιδηρόπουλου, ο οποίος είπε τα εξής: «Το περασμένο σαββατοκύριακο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας εξήγγειλε από το βήμα της ΔΕΘ 2022 το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία που κινείται στο τρίπτυχο ανάπτυξη – μείωση των ανισοτήτων – ενίσχυση των εισοδημάτων εν μέσω ενεργειακής κρίσης.
Η κατεύθυνση του σχεδίου δίνει λύσεις σε βασικά ζητήματα ακρίβειας, η οποία προκαλείται από την ενεργειακή κρίση και σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η πρόταση για την επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ, δηλαδή η επαναφορά του «Δ», της «Δημόσιας Επιχειρήσεις» στη ΔΕΗ. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την ανάκτηση τουλάχιστον του 51% του Δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρίας. Θέλουμε η ΔΕΗ να επιστρέψει από την αισχροκέρδεια στον ιδρυτικό της σκοπό ως Εταιρεία Κοινής Ωφέλειας.

Η επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ είναι βήμα προς το μέλλον και σε αυτό συντείνουν οι τελευταίες εξελίξεις διεθνώς με την απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης για την εθνικοποίηση της μεγαλύτερης εταιρίας φυσικού αερίου Uniper αλλά και η πλήρης κρατικοποίηση του ενεργειακού κολοσσού EDF από την γαλλική κυβέρνηση.
Η αύξηση της δημόσιας συμμετοχής σε μια επιχείρηση είναι απολύτως εφικτή: Είτε σταδιακά μέσω του χρηματιστηρίου είτε με αύξηση μετοχικού κεφαλαίου είτε με εξαγορά μετοχικών πακέτων άλλων επενδυτών. Το πιο ουσιαστικό όμως είναι να συνειδητοποιήσουμε είναι ότι το θέμα της ΔΕΗ δεν είναι τεχνικό αλλά πολιτικό».

ΡΗΓΟΠΟΥΛΟΣ: Εχουν θέμα με τους αριθμούς

ΔΕΗ: Μύθοι και πραγματικότητα - Ο «δημόσιος» ΣΥΡΙΖΑ και η «ελευθερία» της ΝΔ

Ο αντιπρόεδρος και υπεύθυνος επικοινωνίας της ΔΕΕΠ Αχαΐας, Κώστας Ρηγόπουλος αναφέρει: «Με το να υπόσχεται ο κ. Τσίπρας «επανακρατικοποιώ τη ΔΕΗ», τι οραματίζεται; Τη ΔΕΗ εκείνη που ήταν στα όρια της χρεοκοπίας; Με ποιον τρόπο μια επανακρατικοποιημένη ΔΕΗ, στα όρια της χρεοκοπίας, θα μπορέσει να επενδύσει στις ΑΠΕ; Ο κόσμος πλέον ξέρει, έμαθε, θυμάται. Μόνο οι εξαγγελίες για τα ενεργειακά που είπε, είναι γύρω στα 16 δισ. ευρώ. Δεν επιδέχεται αμφισβήτηση το κόστος όλων αυτών που εξήγγειλε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Οι αριθμοί είναι πολύ συγκεκριμένοι, με βάση τα μεγέθη που ξέρουμε. Γενικώς, στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν ένα θέμα με τους αριθμούς. Ακολουθούν την οικονομική σχολή των «Tsipronomics», όχι μόνο τώρα, αλλά και παλαιότερα, που ενδεχομένως τους βολεύει στο να κατασκευάζουν αυτή την πραγματικότητα.

Η κυβέρνηση θα εξακολουθεί να παρέχει οριζόντια ενίσχυση σε ό,τι αφορά το ηλεκτρικό ρεύμα για όλους. Δεν σταματά αυτό, να είναι ήσυχος ο κόσμος. Θα εξακολουθεί να υπάρχει για όλους ενίσχυση στο ηλεκτρικό ρεύμα, με μια πριμοδότηση σε αυτούς που κάνουν εξοικονόμηση. Θα υπάρχει ενίσχυση για το φυσικό αέριο, αυξημένο το επίδομα θέρμανσης. Διατίμηση, πολύ πιθανόν, στο πέλλετ και στα ξύλα, για να βοηθήσουμε και τον κόσμο εκεί, δεδομένου ότι θα υπάρχει μια ανισορροπία στην αγορά.

Η κυβέρνηση κινείται προς την κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε ό,τι αφορά τη φορολόγηση στα διυλιστήρια, όπου εκεί θα επιδιώξει, ό,τι προκύψει, να πάει στον καταναλωτή. Να πέσει η τιμή στην αντλία και στο πετρέλαιο θέρμανσης».

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ