Δήμος και δημότες: Διαζύγιο αδιανόητο

Το κύριο άρθρο της «Π»

Η ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ συμμετοχή που γνώρισε η σαββατιάτικη εξόρμηση Πατρινών στην καρναβαλική πρωτοβουλία του ιδιωτικού πυρήνα που έχει διαγράψει μεγάλη διαδρομή στο πατρινό καρναβάλι και διαθέτει καταξιωμένα κοινωνικά διαπιστευτήρια, προσφέρεται για πολλές αναγνώσεις.

ΣΕ ΠΡΩΤΟ επίπεδο, συναντάμε ένα κοινωνικό ρεύμα που διψά για μια τομή στο γνωστό σκηνικό των περιορισμών που πλήττουν όχι μόνο τη διασκέδαση αλλά και την απλή κοινωνικότητα.

ΔΕΥΤΕΡΟ, και απολύτως εύλογο: Μας έχει λείψει το Καρναβάλι, χωρίς απαραίτητα να μας φταίει κανείς. Κατανοούμε, η συντριπτική πλειοψηφία έστω, ότι δεν μπορούμε να γιορτάζουμε σαν να μη συμβαίνει τίποτα, αλλά δεν παύουμε να φέρουμε βαρέως αυτή την υποχώρηση.

ΤΡΙΤΟ, σχηματίζεται το ερώτημα -το οποίο απασχόλησε τις στήλες μας την περασμένη εβδομάδα- εάν ως πόλη είμαστε υπερ-υποχωρητικοί στο μέτωπο αυτό. Μήπως θα πρέπει να εξετάσουμε την πιθανότητα να τιμήσουμε το καρναβαλικό έθιμο μέσα σε εύλογα υγειονομικά πλαίσια; Η αυτοκινητοπομπή του Σαββάτου έδειξε μια ιδέα. Μάλιστα συνοδεύτηκε από επισκέψεις στα κλαμπ και μπαρ της πόλης, χωρίς υπερβάσεις των κανονισμών, και τόνωσε την κίνηση ευεργετικά.

ΤΕΤΑΡΤΟ -και εδώ τα πράγματα σφίγγουν περισσότερο προς την πλευρά του Δήμου Πατρέων- επιβεβαιώνεται για μια φορά ακόμα ότι υπάρχει μια ενεργή καρναβαλική κοινότητα στην πόλη, η οποία δεν επιδιώκει σχίσματα και βάραθρα σε σχέση με τον Δήμο, αλλά περιμένει, και δικαιούται, να λαμβάνεται πιο σοβαρά υπόψη από τη δημοτική αρχή.

Η ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ αυτή μπορεί να λειτουργεί συμπληρωματικά σε σχέση με τον Δήμο, αλλά ο τελευταίος δείχνει να ανησυχεί ότι ο καρναβαλικός πυρήνας θέλει να τον υποκαταστήσει. Αυτό δεν πρέπει να το επιθυμεί κανείς, ούτε κανείς μπορεί να το πετύχει. Αλλά δεν πρέπει ούτε να επιτρέπει ο Δήμος να σχηματίζεται η πεποίθηση στους Πατρινούς ότι μπορούν χωρίς τον Δήμο, και- ακόμα χειρότερα- ότι προτιμούν χωρίς τον Δήμο, γιατί και ο Δήμος προτιμά χωρίς αυτούς.

ΟΙ ΔΗΜΟΤΕΣ δεν υπάρχουν χωρίς Δήμο. Αλλά και ο Δήμος δεν υπάρχει χωρίς τους δημότες.

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις και τα νέα απο την Πάτρα

Ειδήσεις από την Πάτρα, την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο pelop.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ