Δημοτικό Συμβούλιο Αιγιαλείας: Εντάσεις… αλλά χωρίς ουσία για την ανάπλαση της Αγίας Λαύρας

Οξείς τόνοι και μικροεντάσεις, κατά τη διάρκεια του χθεσινού Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας, για το θέμα της ανάπλασης της πλατείας Αγίας Λαύρας, στο Αίγιο.

Δημοτικό Συμβούλιο Αιγιαλείας: Εντάσεις... αλλά χωρίς ουσία για την ανάπλαση της Αγίας Λαύρας

Χωρίς επιστροφή αποδείχθηκε πως είναι, πλέον, η προσφυγή 5 συμβούλων της αξιωματικής αντιπολίτευσης προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, για τη νομιμότητα η μη της πράξης «υποκατάστασης» του εργολάβου της ανάπλασης στην πλατεία Αγίας Λαύρας του Αιγίου.

Αυτό ήταν άλλωστε το απονενοημένο εγχείρημα της δημοτικής αρχής και επαγγελματιών του κέντρου, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Αιγιάλειας, στην οποία κυριάρχησαν, επί του θέματος, οξείς τόνοι και μικροεντάσεις, σε συνέχεια της πολιτικής αντιπαράθεσης όλων των προηγούμενων ημερών.

Ο διευθυντής της Τεχνικής Υπηρεσίας Λεωνίδας Καράμπελας κατέστησε σαφές πως στο τέλος της διαφωνίας του δήμου με την ανάδοχη εταιρεία «ΑGT», προτάθηκε σ’ αυτή ένα «βελούδινο διαζύγιο» το οποίο έγινε αποδεκτό και με τη σύμφωνη γνώμη Νομικής Υπηρεσίας και Διαχειριστικής Περιφέρειας οδήγησε στη μεταφορά του έργου στην μεγάλη εταιρεία «Ιntrakat». «Αυτό, εξασφαλίζει με τον καλύτερο τρόπο, τα συμφέροντά μας, καθώς πρόκειται για κορυφαία εταιρεία – που ήδη εκτελεί αποχετευτικό έργο 25 εκατ. € στη ΔΕΥΑΑ – με το ίδιο κόστος, την ίδια μελέτη και μόνο 10 μήνες παράτασης στην παράδοση του έργου. Καμία από τις άλλες εταιρείες, του αρχικού διαγωνισμού, με εκπτώσεις κοντά στο 44%, δεν θα ερχόταν με μικρό κέρδος και μάλιστα σε εποχή μεγάλων ανατιμήσεων υλικών» τόνισε ο υπηρεσιακός παράγοντας.

Ο αντιδήμαρχος Εργων Βασίλης Χριστόπουλος προειδοποίησε πως αν ακυρωθεί η «υποκατάσταση» υπάρχει κίνδυνος ο αρχικός εργολάβος να κηρυχθεί έκπτωτος και να ζητήσει (δικαστικά) αποζημίωση για αστοχίες στις μελέτες του δήμου, οι οποίες επέφεραν μεγάλες καθυστερήσεις στις εργασίες του. Επίσης, αν λυθεί η σύμβαση με την ««ΑGT», η Διαχειριστική θα ζητήσει να πληρώσει ο δήμος. «Μόνοι μας πάμε να πυροβοληθούμε. Το ζωτικό κομμάτι της πόλης θα μείνει έτσι. Η μέθοδος που επελέγη είναι η πιο ασφαλής και τίποτε δεν υπάρχει πίσω απ’ αυτή. Φοβάμαι μήπως, στο τέλος, φύγει και η «Ιntrakat» με όλα αυτά που γίνονται, αφού δεν παίζει με το όνομά της» σημείωσε.

Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Χρήστος Γούτος επέμεινε στη γραμμή της προσφυγής και κάλεσε τον δήμαρχο να ζητήσει συγγνώμη από τους επαγγελματίες της πλατείας, αφού δεν έπρεπε να τη σκάψει πριν λυθούν τα τεχνικά προβλήματα, αλλά αντιθέτως φωτογραφιζόταν εκεί κι έλεγε πως όλα πάνε καλά, όταν μάλιστα οι ρυθμοί των εργασιών ήταν ρυθμοί χελώνας. «Ευθύνες έχει η δημοτική αρχή κι όχι ο εργολάβος. Γιατί φοβόσαστε τώρα, αφού είναι νόμιμο αυτό που πάτε να κάνετε; Δεν σας έχω καμία εμπιστοσύνη, γιατί τα ίδια μη νόμιμα κάνατε με τα σκουπίδια και τον δρόμο στην Αλυκή. Ε, λοιπόν, δεν μπορεί να προχωρήσει ένα έργο αν κριθεί 100% μη νόμιμο» υποστήριξε.

Η αρχηγός της ελάσσονος μειοψηφίας Βασιλική Ψυχράμη, αφού ξεκαθάρισε πως ποτέ δεν θα έκανε αυτή την προσφυγή, απέδωσε και αυτή ευθύνες στη διοίκηση, αφού έπρεπε να έχει δώσει, προ πολλού, λύσεις στα δύσκολα. «Αντί να τρέχει η δημοτική αρχή, αποτελεσματικά, έτρεχε εμάς με εξώδικα. Είναι βαθιά οικονομικό πια το θέμα και αισθητικής. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να λέει πως δεν τον ενδιαφέρει η νομιμότητα» ανέφερε.

Ο δημοτικός αρχηγός Τάκης Παπακωνσταντινόπουλος είδε επίσης ευθύνη στη δημοτική αρχή και είπε: «Το έργο πρέπει να προχωρήσει, αφού δοθούν εξηγήσεις για τη συνεργασία με την «Ιntrakat», αφού σίγουρα δεν κάνει φιλανθρωπία»!

Η εκπρόσωπος της παράταξης του ΚΚΕ Αγγελική Κουρή αρκέστηκε να πει: «Την κοπάνησε ο εργολάβος χωρίς να μπορούμε κιόλας να του βάλουμε κυρώσεις».

Ο δήμαρχος Δημήτρης Καλογερόπουλος σήκωσε τους τόνους

Ο δήμαρχος Αιγάλειας Δημήτρης Καλογερόπουλος επέλεξε υψηλούς τόνους, μιλώντας εξαρχής για έργο – «καυτή πατάτα» που δεν θέλησε να πάρει η αντιπολίτευση στα χέρια της και χρησιμοποίησε ως επίφαση το εργαλείο της νομιμότητας. Την κατηγόρησε πως, ενώ της ζήτησε πολλές φορές προτάσεις για την πλατεία, αυτή πήγε από το λευκό… στη νομιμότητα. «Το νόμιμο μας το λένε οι δικηγόροι μας και η Διαχειριστική. Εσείς, πήγατε στα μουλωχτά, με την πολιτική σας βαρύτητα, να κάνετε ένσταση, με δικηγόρο κατασκευαστικής εταιρείας, που όμως δεν μάς λέτε…» αντέτεινε στους προσφεύγοντες δημοτικούς συμβούλους. Και συνέχισε: «Αλλη λύση είναι πιο κοστοβόρα. Ποιος θα την πληρώσει; Δεν έχουμε, αν γίνει το δικό σας. Μας καταδικάζετε σε απαναδημοπράτηση, δηλαδή να πάει το έργο πίσω στα 7 με 10 χρόνια. Το έργο κινδυνεύει. Εχω άγχος, όχι για το πολιτικό μου μέλλον, αλλά για τη δικαίωση της πόλης. Στόχος σας είναι να μΑς εμποδίσετε και όχι να βοηθήσετε. Εχετε λατρεία με τις ενστάσεις της… στασιμότητας. Αυτό λέγεται και δικομανία μ΄οποιοδήποτε κόστος. Αν απορριφθεί το έργο μας με την προσφυγή σας, θα βρείτε εσείς λύση μετά, εγώ δεν έχω άλλη».

«Με τη νομιμότητα δεν έχετε καλή σχέση»

Ο δημοτικός σύμβουλος Περικλής Παπαγιαννακόπουλος (ένας εκ των προσφευγόντων), στην τοποθέτησή του τόνισε: «Με τη νομιμότητα δεν έχετε καλή σχέση. Δεν θα γίνει ποτέ η πλατεία, αν δεν είναι νόμιμος ο τρόπος», απορρίπτοντας την αιτίαση της δημοτικής αρχής και των επαγγελματιών να ανακληθεί η προσφυγή.

Επαγγελματίες: «Θα σας πετάνε ντομάτες και αχλάδια…»

Ενδεικτική της δυσφορίας που υπάρχει στις τάξεις των επαγγελματιών της πλατείας, ήταν η φράση ενός εκ των ομιλούντων στο ΔΣ, που προειδοποίησε: «Θα υπάρξει εμφύλιος. Θα σας πετάνε ντομάτες και αχλάδια. Δεν μας έφτανε η αναδουλειά και ο κορονοϊός, μας έμεινε και η σκαμμένη πλατεία αμανάτι».

Google News

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Α. Τσατσαρός
Α. Τσατσαρός
1 year πριν

Το θράσος του ΔΗΜΑΡΧΟΥ δεν έχει προηγούμενο. Όταν ο τύπος αυτός δεν έχει καμία απόλυτως σχέση με νομιμότητα, οργάνωση, και διαχείριση. Στην κατρακύλα του θα πάρει και τους άλλους-ες Κρουέζες. Εάν αυτός ο τύπος λέει περί της νομιμότητας, τότε εγώ μένω στο φεγγάρι. Έχω καταθέσει αναφορά και μήνυση για την ΑΡΝΗΣΗ αυτού και του αντιδημάρχου ΚΑΡΑΪΣΚΟΥ. Και οι δύο δεν γουστάρουν να τοποθετηθούν κάδοι απορριμμάτων στα Φασουλέικα, διότι δεν γουστάρουν δύο οκογένειες. Μάλιστα ο Καραϊσκος μου πρότεινε να του κάνω μήνυση!!!!!!!!!!!! θα ήθελα να ρωτήσω τον Κύριο Γούτο και την κυρία Ψυχράμη εάν γνωρίζωντας το θέμα τι θα πράξουν. Μικρές χωματερές στην είσοδο του οικισμού. Μεγάλοι άνθρωποι θα πρέπει να διανύουν 1500 μ περίπου για να συναντήσουν κάδους. Μετατροπή όσων έχουν αυτοκίνητα σε απορριμματοφόρα. Τα δε αδέσποτα από τους φιλόζωους του καλοκαιριού κάνουν πάρτι!!!!!!!!!!!!!!


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ