Είναι ζήτημα ατομικής ευθύνης

Είναι ζήτημα ατομικής ευθύνης

Ένα δύσκολο τριήμερο ξεκίνησε σήμερα. Η συμπεριφορά μας και οι επιλογές μας θα καθορίσουν, σε αυτή την κρίσιμη στιγμή, ποια θα είναι η επόμενη μέρα της πανδημίας.

Ως υγειονομικός σε δημόσιο νοσοκομείο και  ζώντας καθημερινά τη μάχη που δίνεται από το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό που στελεχώνει τις Κλινικές και τις ΜΕΘ Κορονοϊού αλλά και τη μάχη για τη ζωή τους που δίνουν οι δεκάδες νοσηλευόμενοι, αισθάνθηκα την ανάγκη να ενώσω τη φωνή μου με τις εκκλήσεις και τις δημόσιες παρεμβάσεις που κάνει η διοίκηση της υγείας και άλλοι αρμόδιοι φορείς.   

Τα καθημερινά κρούσματα στην περιοχή μας μαρτυρούν ότι η ψυχοσωματική κούραση από την πολύμηνη απαγόρευση, μας έχει οδηγήσει σε μία χαλαρή στάση. Τις συνέπειες τις μετράμε καθημερινά και κυρίως τις καταγράφουμε στις εισαγωγές στα νοσοκομεία μας.

Το τριήμερο, ειδικά στην περιοχή μας λόγω της καρναβαλικής παράδοσης, ευνοεί τις συναθροίσεις, διοργανώσεις δράσεων και πολλά άλλα. Κι εδώ είναι που απαιτείται η επιστράτευση της λογικής και της ευθύνης.

Ο καθένας μας πρέπει να αναλάβει την ατομική του ευθύνη και το μερίδιο που του αναλογεί σε αυτή τη μάχη κατά της πανδημίας. Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι οι ηλικίες που σπέρνουν τον ιό στην κοινότητα, είναι μεταξύ 20 με 50 ετών. Δηλαδή οι ηλικίες με τη μεγαλύτερη κινητικότητα. Ακόμα και ο πιο αδαής στα μαθηματικά μπορεί να συμπεράνει πόσο θα πολλαπλασιαστεί η διασπορά του ιού στην κοινότητα εάν αγνοήσουμε απαγορεύσεις και μέτρα , τις ημέρες αυτές.    

Το σύστημα υγείας είναι ήδη πιεσμένο και το 95% των κλινών είναι καλυμμένες. Το να ξεπεράσουμε τα όριά μας και να βρεθούμε μπροστά στην αδυναμία αντιμετώπισης ασθενών είναι πάρα πολύ εύκολο. Η ελεγχόμενη σήμερα κατάσταση μπορεί σε λίγες ώρες να αλλάξει. Και μην πιστεύουμε ότι αυτό είναι κάτι που δεν μας αφορά επειδή έχουμε την εικόνα ενός υγιή ανθρώπου.

Κανείς μας δεν είναι άτρωτος. Ακόμα και τα παιδιά που δεν τα είχε αγγίξει το πρώτο και το δεύτερο πανδημικό κύμα, πλέον είναι ευάλωτα. Έχουμε παιδιά στην πόλη μας που νοσηλεύονται στην Παιδιατρική Κλινική του Πανεπιστημιακού μας Νοσοκομείου όσο και στη ΜΕΘ Παίδων.

Η πορεία της νόσου και η αντοχή του συστήματος υγείας εξαρτάται από τις επιλογές μας. Ήρθε η ώρα να αναμετρηθούμε με την προσωπική μας ευθύνη, τη σύνεση και τη συνείδησή μας. Αυτές θα μας καθοδηγήσουν σωστά για την κάθε μας επιλογή.        

* Η Ασπασία Ρηγοπούλου είναι γιατρός στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας και δρ. της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο pelop.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ